Az első szex mindenki életében meghatározó élmény, így nem csoda, hogy a filmek is gyakran foglalkoznak vele – a dologhoz kapcsolódó gyakori bénázások és életkor miatt leginkább tinivígjátékokban. A frissen mozikba került Szűzőrség is így tesz, mi pedig ennek kapcsán listára gyűjtöttük a téma legjobbjait.

Amerikai pite (1999)

A filmes szüzességelvesztés „műfajának” nagy klasszikusa az Amerikai pite, így természetesen nem hiányozhat az összeállításunkból: az olyan kifejezések, mint bránejmájszter, furulyás lány vagy Stifler mamája egy generáció szállóigéivé lettek, és egy tál friss gőzölgő pitére is másképp nézünk a kilencvenes évek vége óta.

Szüzet szüntess (2004)

Minden szűz kamaszfiúk legvadabb fantáziájának betetőzése az a helyzet, ha a szomszédba költöző dögös lány érdeklődést mutat irántuk, és ráadásul még kiderül róla, hogy pornósztár is. Aztán persze kiderül, hogy az élet kicsit más, mint a fantáziák, de talán ez nem is baj.

40 éves szűz (2005)

Persze nem csak a tiniknek lehet gondjuk ezzel a szüzesség nevű állapottal: Judd Apatow sírva röhögős filmjében egy magának való, meglett férfiról derül ki véletlenül a barátai/munkatársai számára, hogy még sosem volt nővel, ezt persze nem hagyhatják annyiban. Van, amit sosem késő elkezdeni!

Könnyű nőcske (2010)

Hogy a szüzesség megléte vagy hiánya mennyire központi kérdés a középiskolában, azt a Könnyű nőcske főszereplője tudja a legjobban illusztrálni: miután nem akar lúzernek tűnni, és hazudik arról, hogy szűz-e, kikiáltják könnyűvérűnek. Ő viszont visszavág, és megcsavarja a szüzesség-elvesztős filmek kliséit is: pénzért árulja a fiúknak a vele történt első szexekről szóló kamusztorikat, amitől azok menőknek érezhetik magukat a suliban.

Hasta La Vista! (2011)

Az eddig felsorolt filmekhez képest erősen más oldalról közelít a szüzesség témájához ez a belga film: ugyan szintén komédia, de az abszurd fajtából, és a sötétebb tónusokat sem hanyagolja. Nem is tehet másképp, hisz a főszereplő srácok közül egyik vak, a másik kettő pedig mozgássérült – ők hárman indulnak egy őrült utazásra Spanyolországba, egy speciális bordélyházba, ahol még nekik is lehet esélyük az első szexre.

Csillagainkban a hiba (2014)

Nem kimondottan a szüzesség, hanem inkább úgy általában az (ifjúkori) ártatlanság elvesztéséről szól, meg persze az elmúlással való szembenézésről és a szerelemről, de mindezekben is fontos lépés a főszereplő fiú és lány számára, amikor először ágyba bújnak. És hiába hiányzik az egyik láb, és hiába kell az oxigéncső közben, az akkor is csodálatos pillanat.

Szűzőrség (2018)

Május eleje óta látható a mozikban a Szűzőrség, ami egyszerre az élményekre vágyó kamaszok és az őket óvó szülők filmje. Három tinibarátnő paktumot köt, hogy az érettségi banketten el fogják veszteni a szüzességüket, ezt azonban megtudják a szülők, és mentőakcióba lépnek... De vajon kit és mit is akarnak valójában menteni?