Augusztusban visszatért a mozivásznakra a világ egyik legismertebb és legkedveltebb mesehőse a Barátom, Róbert Gida című filmben, ennek kapcsán pedig összegyűjtöttünk egy nagy adag különleges információt Micimackóról.

1. Micimackó 1924-ben született meg A. A. Milne egyik versében. A csacsi öreg medvét igazán híressé tevő két mesekönyv (Micimackó és Micimackó kuckója) pedig 1926-ban és 1928-ban jelent meg.

2. Micimackó és barátainak figuráit az író kisfia, Róbert Gida (Christopher Robin) gyerekszobai játékállatai ihlették. Az eredeti plüssállatok ma is megtekinthetők New Yorkban, a Public Library kiállításán.

A. A. Milne, Róbert Gida (Christopher Robin) és az igazi MicimackóForrás: National Portrait Gallery London

3. Magyarul 1935-ben jelent meg először a Micimackó, és Karinthy Frigyes fordítását azóta is a magyar irodalom csúcsteljesítményei között szokás emlegetni.

4. Milne kisfiának játékmackóját Edwardnak hívták. A mesékben azért lett belőle Micimackó (eredetiben: Winnie-the-Pooh), mert a londoni állatkert egyik leghíresebb látványossága akkoriban egy Winnie nevű medve volt.

5. A Micimackó keletkezéstörténetét, Milne és a fia viszonyát mesélte el a Viszlát, Christopher Robin című 2017-es film. Amiből az is kiderült, hogy a felnőtt Christopher Robin egyáltalán nem lelkesedett a Micimackó-könyvekért, mivel úgy érezte, hogy az apja árucikké tette bennük a gyerekkorát. Még a könyvekért járó jogdíjakat is csak akkor volt hajlandó elfogadni, amikor a súlyos betegségben szenvedő kislánya gyógyíttatására kellett a pénz.

6. A Micimackó-meséket rajzfilmek formájában vitték egészen eddig mozivászonra, méghozzá a Disney stúdió gyártásában, ami Milne halála után felvásárolta az összes ezzel kapcsolatos jogot.

Forrás: giphy.com

7. Az első Micimackó-rajzfilm 1966-ban debütált: ez volt a 25 perc hosszúságú Micimackó és a méhecskék fája.

8. Az első Micimackó-mozifilm az 1977-es Micimackó kalandjai volt.

9. A hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején a Szovjetunióban is készítettek Micimackó-rajzfilmeket. Ezekben nagyon másképp néznek ki a figurák, mint ahogy azt a Disney-féle verziókban megszokhattuk.

10. De a Disney is már valójában csak hűen feldolgozta (lemásolta?) az eredeti Micimackó-könyvek illusztrációit, melyek E. H. Shepard alkotásai voltak.

11. Az elmúlt évtizedek során több mint két tucat Disney-produkció készült Micimackó közreműködésével: ezek között voltak tévésorozatok, rövidfilmek, mozifilmek és tévéfilmek egyaránt.

Az elmúlt évtizedek során több mint két tucat Disney-produkció készült Micimackóról és barátairólForrás: Walt Disney Pictures

12. Az eddigi utolsó ilyen alkotás a 2011-es Micimackó című mozifilm volt. Az újabb Disney-mesék persze már nem Milne eredeti műveit dolgozzák fel, hiszen azok „kifogytak" — manapság a jól ismert karakterekre alapozva íratnak új sztorikat.

13. Élőszereplős Micimackó-film viszont még nem volt! A most mozikba érkező Barátom, Róbert Gida az első ilyen.

14. Ebben a felnőtt, a régi játékaitól és a Százholdas Pagonytól már elszakadt Róbert Gida történetét láthatjuk, akinek az életét megváltoztatja, hogy újra találkozik Micimackóval.

15. A filmben Róbert Gidát Ewan McGregor játssza, a mesefigurák pedig leginkább élő játékbabákra hasonlítanak, és természetesen számítógépes animáció teremtményei.

Forrás: YouTube

16. A filmhez az a Richard M. Sherman írt három új dalt, aki az azóta elhunyt testvérével közösen a legelső Micimackó-mozifilm híres zenéjét is szerezték.

17. A magyar változatban Micimackóként ezúttal is a mesefigura közismert és közkedvelt állandó szinkronhangja, Mikó István hallható.