17 érdekesség mindannyiunk kedvenc csacsi öreg medvéjéről, Micimackóról

Forrás: YouTube -
medve szamár történet mese Micimackó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Augusztusban visszatért a mozivásznakra a világ egyik legismertebb és legkedveltebb mesehőse a Barátom, Róbert Gida című filmben, ennek kapcsán pedig összegyűjtöttünk egy nagy adag különleges információt Micimackóról.

1. Micimackó 1924-ben született meg A. A. Milne egyik versében. A csacsi öreg medvét igazán híressé tevő két mesekönyv (Micimackó és Micimackó kuckója) pedig 1926-ban és 1928-ban jelent meg.

2. Micimackó és barátainak figuráit az író kisfia, Róbert Gida (Christopher Robin) gyerekszobai játékállatai ihlették. Az eredeti plüssállatok ma is megtekinthetők New Yorkban, a Public Library kiállításán.

A. A. Milne, Róbert Gida (Christopher Robin) és az igazi Micimackó Forrás: National Portrait Gallery London

3. Magyarul 1935-ben jelent meg először a Micimackó, és Karinthy Frigyes fordítását azóta is a magyar irodalom csúcsteljesítményei között szokás emlegetni.

4. Milne kisfiának játékmackóját Edwardnak hívták. A mesékben azért lett belőle Micimackó (eredetiben: Winnie-the-Pooh), mert a londoni állatkert egyik leghíresebb látványossága akkoriban egy Winnie nevű medve volt.

5. A Micimackó keletkezéstörténetét, Milne és a fia viszonyát mesélte el a Viszlát, Christopher Robin című 2017-es film. Amiből az is kiderült, hogy a felnőtt Christopher Robin egyáltalán nem lelkesedett a Micimackó-könyvekért, mivel úgy érezte, hogy az apja árucikké tette bennük a gyerekkorát. Még a könyvekért járó jogdíjakat is csak akkor volt hajlandó elfogadni, amikor a súlyos betegségben szenvedő kislánya gyógyíttatására kellett a pénz.

6. A Micimackó-meséket rajzfilmek formájában vitték egészen eddig mozivászonra, méghozzá a Disney stúdió gyártásában, ami Milne halála után felvásárolta az összes ezzel kapcsolatos jogot.

Forrás: giphy.com

7. Az első Micimackó-rajzfilm 1966-ban debütált: ez volt a 25 perc hosszúságú Micimackó és a méhecskék fája.

8. Az első Micimackó-mozifilm az 1977-es Micimackó kalandjai volt.

9. A hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején a Szovjetunióban is készítettek Micimackó-rajzfilmeket. Ezekben nagyon másképp néznek ki a figurák, mint ahogy azt a Disney-féle verziókban megszokhattuk.

10. De a Disney is már valójában csak hűen feldolgozta (lemásolta?) az eredeti Micimackó-könyvek illusztrációit, melyek E. H. Shepard alkotásai voltak.

11. Az elmúlt évtizedek során több mint két tucat Disney-produkció készült Micimackó közreműködésével: ezek között voltak tévésorozatok, rövidfilmek, mozifilmek és tévéfilmek egyaránt.

Az elmúlt évtizedek során több mint két tucat Disney-produkció készült Micimackóról és barátairól Forrás: Walt Disney Pictures

12. Az eddigi utolsó ilyen alkotás a 2011-es Micimackó című mozifilm volt. Az újabb Disney-mesék persze már nem Milne eredeti műveit dolgozzák fel, hiszen azok „kifogytak" — manapság a jól ismert karakterekre alapozva íratnak új sztorikat.

13. Élőszereplős Micimackó-film viszont még nem volt! A most mozikba érkező Barátom, Róbert Gida az első ilyen.

14. Ebben a felnőtt, a régi játékaitól és a Százholdas Pagonytól már elszakadt Róbert Gida történetét láthatjuk, akinek az életét megváltoztatja, hogy újra találkozik Micimackóval.

15. A filmben Róbert Gidát Ewan McGregor játssza, a mesefigurák pedig leginkább élő játékbabákra hasonlítanak, és természetesen számítógépes animáció teremtményei.

Forrás: YouTube

16. A filmhez az a Richard M. Sherman írt három új dalt, aki az azóta elhunyt testvérével közösen a legelső Micimackó-mozifilm híres zenéjét is szerezték.

17. A magyar változatban Micimackóként ezúttal is a mesefigura közismert és közkedvelt állandó szinkronhangja, Mikó István hallható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.