Ma ünnepli jubileumi születésnapját az egzotikus származású, végtelenül szimpatikus hősöket és végletesen elvetemült gonoszokat is egyaránt emlékezetesen megformálni képes Ben Kingsley, akit a karrierje legfontosabb filmjeit listára gyűjtő videós összeállítással köszöntünk.

Gandhi (1982)

Ben Kingsley eredetileg Krishna Bhanji néven született egy angol színésznő és egy indiai származású, kenyai orvos gyermekeként. A fizikai hasonlóság mellett talán ez a tényező is közrejátszott abban, hogy a nyolcvanas évek elején ő kapta meg a Gandhi életrajzi szuperprodukció főszerepét – miközben ugyan színpadon már elismert színésznek számított, de jelentősebb filmszerepet addig nem játszott. Ezzel a szereppel viszont egyből berobbant, többek között az érte elnyert Oscar-díjnak is köszönhetően.

Bugsy (1991)

Említettük, hogy Kingsley mennyire jó szimpatikus figurák és romlott rosszfiúk megformálásában is – ebben a filmben az utóbbit bizonyította be, Oscar-jelölést érően. Igaz, ezúttal csak a mellékszerep volt az övé Warren Beatty mellett: a szesztilalom korszakának egyik hírhedt gengszterét, Meyer Lanskyt játszotta.

Schindler listája (1993)

Ben Kingsley színészi karrierjében gyakori jelenség, hogy a filmekben a főhős legjobb barátját, támaszát, segítőjét alakítja. Steven Spielberg Oscar-esővel jutalmazott holokausztmozijában például azt az embert, aki ténylegesen létrehozza a címben jelzett, életeket mentő listát.

A halál és a lányka (1994)

A születésnaposunk a pályája során rengeteg legendás rendezővel dolgozott együtt, és ebben a filmben a Roman Polanskival közös együttműködés is emlékezetesre sikeredett. A mesterien feszült kamaradrámában ugyanis egy házaspárhoz vendégségbe érkező férfiban a feleség felfedezni véli azt az embert, aki a korábbi fasiszta diktatúra idején megkínozta őt.

Szexi dög (2000)

Ha valaki csak a jóságos Ben Kingsley-arcot ismeri a Gandhi és a Schindler listája (meg mondjuk A leleményes Hugo) révén, annak kötelező néznivaló a Szexi dög: ebben olyan mocskos szájú, teljesen gátlástalan és amorális gengszterfőnököt játszik, hogy a fal adja a másikat. És még maga a film is egy remek, kevéssé közismert csemege!

Ház a ködben (2003)

A bedőlő devizahitelek és a családok tömeges kilakoltatásának hazai korszakában új jelentésréteget kaphat ez a kétezres évek eleji, feszült thriller, amelyben egy szerencsétlen sorsú, egyedülálló anya és a lakhelyének új, iráni származású tulajdonosa kerül birtokvitás helyzetbe egymással. Ami persze egy idő után már sokkal többről szól.

A leleményes Hugo (2011)

Említettük a Ben Kingsley-vel együtt dolgozó, filmtörténeti jelentőségű rendezők sorát: közülük eddig Martin Scorsese az utolsó, akinek filmjében ráadásul Kingsley a filmtörténet egyik jelentős figuráját, a 20. század elején az első fantasztikus mozikat rendező, majd sokáig teljesen elfeledett Georges Méliès-t alakította, egy nagy, korszakos színész minden rutinjával és tudásával.