A becsült ár majdnem kétszereséért, 9,5 millió euróért kelt el egy Gauguin-festmény Párizsban

Forrás: Origo -
aukció Párizs festmény Paul Gauguin rekord árverés Tahiti
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A becsült ár majdnem kétszereséért, 9,5 millió euróért (3,2 milliárd forintért) kelt el Paul Gauguin (1848-1903) francia posztimpresszionista festő egy műve egy keddi párizsi árverésen – közölte az MTI.

Az Artcurial aukciósház közlése szerint az 1897-ben Tahiti szigetén festett remekművet, a Te Bourao II-t (A hibiszkuszfa II) külföldi gyűjtő vásárolta meg, ám a kép Franciaországban marad.

Bruno Jaubert, az Artcurial impresszionista és modern művészeti osztályának társigazgatója elmondta, az olajfestmény az egyetlen, magángyűjteményben lévő mű abból a kilencből, melyet Tahitin alkotott és 1898-ban hazaküldött Párizsba.

A többi nyolcat a világ legnagyobb presztízsű kiállítótermei őrzik

Az Artcurial szerint több mint 20 éve nem adtak el a francia piacon Gauguin Tahitin festett képeiből. A Te Bourao II árát 5-7 millió euróra becsülték. Az alkotás egy kilenc darabból álló sorozat része, Gauguin Honnan jövünk? Kik vagyunk? Hová megyünk? című mesterműve előzményeként, a monumentális képet végrendeleteként tartják számon. Röviddel utána öngyilkosságot kísérelt meg, de életét megmentették.

Paul Gauguin életében nem adták el a festményt Forrás: Origo

A sorozat többi darabját bostoni, washingtoni, birminghami, koppenhágai, párizsi és szentpétervári múzeumok őrzik.

A vászonra festett képen kék és zöld színek tobzódnak, csak a bal sarkában tűnik fel egy foltnyi vörös. Közepén egy fa szerteágazó ágakkal, a háttérben egy lovas, a képet átszeli egy vízfolyás, az előtérben egy kék tollú madár áll.

Gauguin életében nem adták el a festményt, Ambroise Vollard műkereskedő leszármazottainál maradt 1995-ig, amikor a jelenlegi eladó vásárolta meg. Noha az Artcurial nem közölte a tulajdonos nevét, egyes források szerint Tahitiról származik.

A festményt a kétezres évek elején a párizsi Grand Palais-ben, majd az Orsay múzeumban állították ki, 2007 és 2017 között pedig a New York-i Metropolitanban volt hosszú távú kölcsönben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.