Most van időd rá: extrémhosszú filmek, amiket eddig nem néztél meg

Forrás: AFP -
hossz film kapcsolódj ki otthon is Volt egyszer egy Amerika Huszadik század (film) A visszatérő Elfújta a szél Sátántangó Az ír
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valljuk be, mindannyian utasítottunk már vissza csak azért filmet, mert az túl hosszúnak tűnt. Míg egy 90 perces mozi szinte bármikor belefér, a nagyobb lélegzetvételű alkotásokhoz alkalmat kell találni. Kényszerű bezártságunk – már, aki megteheti - azonban kiváló arra, hogy bepótoljunk olyan filmklasszikusokat, vagy éppen újdonságokat, amikbe az elrettentő hossza miatt eddig nem mertünk belevágni. Legyünk bátrak, és álljunk neki.

A visszatérő – 2 óra 39 perc

Az összes közül ez a legkisebb falat, és az egyik legfrissebb. Ha másról nem, arról mindenkinek ismerős lehet, hogy Leonardo DiCaprio ezért a filmért kapta meg élete első Oscar-díját. A történet főszereplője Hugh Glass, aki egy kapitány szolgálatába áll, hogy szőrmét gyűjtsön, egyik nap azonban súlyos medvetámadás éri. Elszállítani a körülmények miatt nem tudják, ezért sorsára hagyják, de a férfi felépül és bosszút esküszik.

Leonardo DiCaprio ezért a filmért kapta meg élete első Oscar-díját Forrás: Photo12 via AFP/Archives du 7e Art/New Regency Pictures/20th Century Fox/New Regency Pictures

Az ír – 3 óra 30 perc

A Martin Scorsese rendezésében készült bűnügyi filmdráma Charles Brandt Hallom, szobafestő vagy című regénye alapján készült. A főszerepben olyan nagy nevek láthatók, mint Robert De Niro, Al Pacino és Joe Pesci. A gengsztereposz a II. világháború utáni Amerika alvilágát mutatja be a nézőknek, amelynek kulcsfigurája Frank Sheeran, aki a maffiózók orgyilkosa lesz. Nem csak a különböző bűnszervezetek közötti hatalomharcot mutatja be, hanem azt is, az alvilág hogyan fonódik össze a politikával.

A gengsztereposz a II. világháború utáni Amerika alvilágát mutatja be a nézőknek Forrás: Netflix

Volt egyszer egy Amerika – 3 óra 49 perc

A New York zsidónegyedében felnőtt barátok mindenképpen szeretnének kitörni a szegénységből, de erre csak egyetlen utat látnak: a bűnözést. Noodles és barátai az évek során a legrettegettebb bűnözőkké válnak Amerikában. Bandájuk alapjait a köztük lévő barátság és bizalom adják, de ez nem tart örökké. Egyikükről kiderül ugyanis, hogy áruló. Sergio Leone bűnügyi drámájának főszereplője Robert De Niro és James Woods.

Sergio Leone bűnügyi drámájának főszereplője Robert De Niro (középen) és James Woods (balra) Forrás: Collection Christophel via AFP/© Ladd Company/Ladd Company

Elfújta a szél – 3 óra 58 perc

A romantikus dráma Margaret Mitchell azonos című, Pulitzer-díjas regényéből készült. A történet főszereplője Scarlett O'Hara, egy vonzó, cserfes, öntudatos lány, akinek a polgárháború kirobbanása előtt a legfőbb problémája, hogy az őt körülrajongó férfiakat szédítse. Hamar megváltozik azonban a helyzete, ahogy a rabszolgatartó Délnek is a háború kirobbanása után. Scarlettnek erején felül kell megküzdenie a megélhetésért, és a családi birtokért, Taráért, amelyet békeidőben nem sokra tartott, de rá kellett jönnie, hogy minden erejét abból a földből meríti. A dráma pedig nem csak körülötte zajlik, hanem a szívében is. Későn jön rá, hogy ki az igazi szerelme.

A romantikus dráma Margaret Mitchell azonos című, Pulitzer-díjas regényéből készült Forrás: AFP

Huszadik század – 5 óra 20 perc

Bernardo Bertolucci történelmi drámájára az egész világ felfigyelt, de nem mindenhol részesült elismerésben. Sok helyen csak a rövidített változatott mutatták be, Amerikában az akkori szigorú cenzúra miatt ezért főként az erotikus jelenetek rövidültek le, vagy maradtak ki teljesen a filmből, amely egy monumentális alkotás. A fókuszban két barát története áll: a parasztfiú, Olmo és urának fia, Alfredo. Együtt harcolnak az első világháborúban, majd hazatérnek, megnősülnek, de a megváltozott helyzetben is próbálják megőrizni barátságukat, amely egészen addig sikerül, amíg Olmót gyilkossággal nem vádolják. A film főszerepében Robert DeNiro látható, Olmót pedig Gérard Depardieu játszotta.

A film főszerepében Robert DeNiro látható, Olmót pedig Gérard Depardieu játszotta Forrás: AFP

+1 Sátántangó – 7 óra 30 perc

A Tarr Béla rendezésében készült film a leghosszabb, az itt felsoroltak közül. A mű alapját Krasznahorkai László azonos című alkotása adja. A film története a rendszerváltás előtt játszódik, központjában pedig egy alföldi mezőgazdasági kollektíva széthullása áll. A mezőgazdasági géptelepen élők számára megszűnt már minden érték, lassacskán ők maguk is. Csak a menekülés vágya sodorja tovább őket, át az életen. Terveket szőnek, hogyan tudnának egymás kárára megszabadulni ettől a sorstól, de a megvalósításig egyikük sem jut el. Arra várnak, hogy talán érkezik majd valaki, aki kiveteti őket a nyomorúságból, és aki által feloldozást nyernek bűneik alól.

A Tarr Béla rendezésében készült film alapját Krasznahorkai László azonos című alkotása adja Forrás: Collection Christophel via AFP/© Mozgokep Innovacios Tarsulas es Alapitvany - VVF - Vega Film

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.