Imád meztelenkedni, félig orosz arisztokrata és csak másodjára fogadta el, hogy a brit lovagrend tagjává avassa az angol királynő. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 75. születésnapját ünneplő Helen Mirren kapcsán.

1.Elena Lidia Vasziljevna Mironova (angolos átírással Helen Lydia Mironoff) néven született Londonban. Az édesapja orosz, az édesanyja angol.

2.Az egyik ük-ük-ükapja az a Kamenszki gróf, aki a napóleoni háborúk egyik hőse volt. A családjuk tagjai később is magas hivatalt töltöttek be, Helen Mirren nagyapja például úgy került Angliába, hogy az első világháború idején orosz diplomataként ott tárgyalt. Közben viszont kitört a bolsevik forradalom, és ő pedig inkább ottmaradt Londonban, taxisofőrnek állva.

3.A származása ellenére az orosz nyelvet nem beszéli, ellenben franciául folyékonyan tud.

4.Iskolai darabokban kezdett színészkedni, és a tehetségére jellemző, hogy már húszéves korában meghívta soraiba az angliai színjátszás csúcsát jelentő Royal Shakespeare Company.

Helen Mirren egy színházi előadásbanForrás: Getty Images

5.Egy interjújában bevallotta, hogy a húszas éveiben rendszeresen fogyasztott kokaint bulizáshoz. Akkor hagyta abba, amikor egy újságban azt olvasta, hogy a hírhedt náci háborús bűnös Klaus Barbie a kokainbizniszből él.

6.Ő az egyetlen színésznő, aki eljátszotta mozgóképen I. és II. Erzsébet angol királynőket is. Az Elizabeth című miniszéria és A királynő című mozifilm ráadásul szinte egymás után készült, így fordulhatott elő, hogy mindkettőért 2007-ben jelölték Golden Globe-ra, sőt meg is kapta mindkét díjat.

Helen Mirren A királynő című filmbenForrás: Photo12 via AFP/Archives du 7e Art/Pathé Productions/Pathé Productions

7.A Golden Globe amúgy is a kedvence lehet, hiszen összesen tizennégyszer(!) jelölték rá, ebből háromszor meg is kapta. Oscar-díjra négyszer jelölték, és egyszer nyerte el (A királynőért). Azon nagyon kevés színész egyike, akik megkapták már a szakma „Hármas Arany Koronáját", azaz nyertek Oscart, Emmyt és Tony-díjat is (tehát voltak már legjobbak filmen, tévében és színpadon is).

8.A királynői szerepek valamiért nagyon illenek hozzá, a karrierje során hatszor játszott már ilyet a kamerák előtt (A királynő, Elizabeth, Egyiptom hercege, The Snow Queen, György király és Caligula című produkciókban).

9.1996-ban visszautasította a kitüntetést, amivel az angol királynő a brit lovagrend tagjai közé avatta volna. 2003-ban már elfogadta a megtiszteltetést, és azóta a hivatalos neve Dame Helen Mirren (a 'Dame' a 'Sir' női megfelelője).

Helen Mirren évekig váratta az angol királynőtForrás: AFP/Yui Mok

10.A kedvenc színésznője és bálványa az olasz neorealizmus híres filmcsillaga, Anna Magnani (Róma, nyílt város, Mamma Róma).

11.1986 óta él együtt a hollywoodi rendező és producer Taylor Hackforddal (Az ördög ügyvédje, Ray), akiért annak idején Liam Neesont hagyta el. 1997 óta házasok is, gyermekük nem született.

Helen Mirren és Taylor HackfordForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Phillip Faraone

12.A bal kezén van egy tetoválása, amit egy minnesotai őslakos rezervátumban csináltatott, és ami egy ősi indián szimbólumot ábrázol.

13.Rajong a sebhelyekért, főleg ha azok az arcon találhatók és férfiak viselik. Szerinte rendkívül szexi az a rejtélyes titok, amit ilyenkor a sebhely története mögé képzel az ember.

14.A kedvenc amerikai városa New Orleans, és a férjével sokáig lakást is tartottak ott fent. Ezt 2007-ben eladták, és azóta már csak Los Angelesben, Londonban élnek, a nyarakat pedig Dél-Franciaországban töltik.

15.Vállaltan nudista, sőt naturista, és imád ilyen strandokra járni. Azt mondja, sehol máshol nem érzi magát annyira szabadnak.