Yale Egyetem Téa Leoni Dolgozó lány Twin Peaks kosárlabda X-Akták Kaliforgia Princeton Egyetem szexfüggőség Hollywood magazin Golden Globe-díj David Duchovny Mulder évforduló születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyik szemére vak, kezelték már szexfüggőséggel, regényíróként is jegyzett, és az X-akták miatt huszonötmillió dollárra perelte a sorozat gyártóit. Ezekről, és még sok más érdekességről is olvashatsz cikkünkben a 60. születésnapját ünneplő David Duchovny kapcsán.

1.

New Yorkban született, az édesanyja skót, az édesapja pedig zsidó származású (ukrajnai és lengyelországi felmenőkkel).

New Yorkban született, az édesanyja skót, az édesapja pedig zsidó származású Forrás: FilmMagic/2016 Axelle/Bauer-Griffin/Axelle/Bauer-Griffin

2.

A különleges vezetékneve szláv eredetű, lengyelül „lelkész"-t vagy „lelki"-t jelent. Kiejteni pedig úgy kell, hogy 'dukovni'.

3.

Középiskolában olyan tehetségesen kosárlabdázott, hogy egyetemi sportösztöndíjat is ajánlottak neki. A kosarazáshoz viszont rossz élménye is kötődik, játék közben egyszer olyan szerencsétlenül nyúltak bele a jobb szemébe, hogy azóta sem lát vele.

4.

A neves Princeton és Yale egyetemeken irodalmat tanult, maga is publikált, és ígéretes karrier előtt állt a tudományos pályán, valamint költőként is. Ezt hagyta ott a színészkedésért 1987-ben, de később aztán visszatért az íráshoz, és a 2010-es években három regénye is megjelent.

A 2010-es években három regénye is megjelent Forrás: FilmMagic/2015 Harmony Gerber/Harmony Gerber

5.

Mint már az eddigiekből is kiderült, Duchovny azon kevés sztárszínész egyike, akik a műveltségükkel is kitűnnek. Például több idegen nyelven is beszél, többek között francia, héber és latin tudással is rendelkezik.

6.

Élete első filmszerepét a Dolgozó lány című klasszikus vígjátékban kapta, amiben annyi volt a dolga, hogy elbújjon a fürdőszobában egy születésnapi buli meglepetésvendégeinek egyikeként.

7.

Az első feltűnést keltő szerepét a kultikus Twin Peaks sorozat hozta el, és a feltűnő itt a szó minden értelmében érvényes, ugyanis női ruhában játszott el egy transzszexuális FBI-ügynököt.

8.

Karrierje legismertebb szerepe a popkulturális ikonná váló Mulder ügynök az X-aktákból, és a figura cinikus humorához Duchovny is sokat hozzátett, rengeteg poént és beszólást improvizálva a forgatáson. A sorozat vége felé már rendezőként és producerként is beszállt a sorozatba, és részesedést kapott a bevételekből is. Ennek könyvelésével viszont szerinte átverték őt, és huszonötmillió dollárra perelte be a gyártó céget.

9.

Óriási kutyarajongó, a gyerekkorát is három eb (és négy macska) társaságában töltötte. Épp ezért az egyik legnehezebb és leggyűlöltebb színész feladataként élte azt meg, amikor az X-akták: Hinni akarok mozifilm forgatásán egy kutyával kellett harcba szállnia.

10.

Ő az első színész, aki elnyerte a Golden Globe-díjat a drámai és a vígjátéki televíziós színészi kategóriákban is. Előbbit az X-aktákért, utóbbit a Kaliforgiáért kapta meg.

11.

Tizenhét éven át élt házasságban Téa Leoni hollywoodi sztárszínésznővel (Bad Boys, Jurassic Park III., Hogyan lopjunk felhőkarcolót?). Két közös gyermekük született.

Tizenhét éven át élt házasságban Téa Leoni hollywoodi sztárszínésznővel Forrás: Getty Images/2005 Getty Images/Evan Agostini

12.

Még a házas évei alatt vonult be elvonóra, ahol szexfüggőség miatt kezelték.

13.

A jegygyűrűjét viszont nem emiatt (vagy nem csak emiatt) nem hordta, hanem mert allergiás reakciókat vált ki nála, ha a bőre túl sokáig érintkezik fémekkel.

14.

Zenészként is tevékenykedik, és két albumot is kiadott, amelyen saját maga által írt dalok szerepelnek.

15.

2017-ben úgy döntött, hogy egy időre felfüggeszti a színészi karrierjét annak érdekében, hogy a regényírásra és a zenélésre koncentrálhasson. Az eddigi utolsó kamerák előtti szerepét a két évad erejéig több-kevesebb sikerrel felélesztett X-aktákban játszotta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.