2021. május 29-től a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház Pozsgai Zsolt drámájával nyitja meg Pozsonyi úti színháztermének kapuit a látogatók előtt.

A nyitó napon megtekinthető Zergetáncban – melynek előzetesét IDE kattintva tekinthetik meg - a jelenünket meghatározó múltunk színházaként más előadásainkhoz hasonlóan a szereplők sorsával összefonódó nemzeti sorskérdéseket boncolgatjuk. Az Erdélybe érkező Habsburg főhercegnő, Mária Krisztierna (a színpadon Stelly Zsófia) ellenséges környezetben találja magát. Bár esküvőre készül Báthory Zsigmond (Boros Ádám) fejedelemmel, a protestáns rendek a katolicizmus és a gyűlölt Habsburgok szálláscsinálóját látják benne. Igaz, hogy a lakodalom Erdély és a Habsburg birodalom törökellenes szövetségének megpecsételését jelentené, a siker érdekében Mária Krisztiernának előbb saját pozícióját és életét kell biztossá tennie. Hogy beleérző képességének, valamint diplomáciai és politikai lépéseinek köszönhetően ez miképp sikerül neki, és mi minden válik valóra Báthory, Bocskay és Erdély reményeiből, arra a május 29-i előadást megtekintve mindenki választ kaphat.

A Tizennyolc az árulók, a hűségesek és a kommunizmus előzményeinek hiteles drámája. Noha az őszirózsás forradalmat számos, a kommunista történetírók által kreált és közkeletűvé tett legenda övezi, Andrási Attila darabja sűrített, mégis nagyon hiteles és továbbgondolásra ösztönző képet ad a tragikus napok történéseiről és hangulatáról. A június 4-i előadás ráadásul szervesen kapcsolódik a trianoni emléknaphoz. Főszereplői, azaz Károlyi Mihály, Szabó Ervin és társaik a Trianont közvetlenül megelőző időszak talán legfontosabb közéleti szereplői, és a színpadon is bemutatott Tisza gyilkossággal és egyéb cselekedeteikkel jelentős mértékben járultak hozzá a tragikus végkifejlethez.

A színpadon Csomor Csilla, Kákonyi TiborForrás: Udvari Kamaraszínház

Leninék június 9-én lépnek színpadra. Bár a kommunizmus eredetét és lényegét már sokan próbálták a világ elé tárni, sokan a mai napig erkölcsi fölényben láttatják a baloldali értelmiséget, ideológiát, emberszeretetet és gyakorlatot minden más világfelfogáshoz képest, elfeledkezve a kezdettől jelen lévő erkölcsi buktatókról és tényekről. Az Andrási Attila által írt és rendezett Tizenkilenc című darab azonban megmutatja, hogy nem szabad bedőlnünk, hisz Dosztojevszkij XIX. századi ördögei ezerkilencszáztizenkilencben is itt voltak és azóta is köztünk élnek, és a mai napig úgy vélik, hogy az eszme és a párt érdekében minden gazemberség megengedhető. Ne legyenek illúzióink: a színpadon az „én a világot indultam el felszabadítani, Lenin elvtárs nevével a számon, vörös lobogóval a kezemben!" szavakkal színre lépő Kun Béla (Kálló Béla) és tanácsköztársaságának vezetői pont ugyanígy gondolkodnak.

Az őszi évadban a fentebb bemutatott előadásaink mellett Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet, valamint Jönnek című regényeit állítjuk színpadra, és már készülünk az új, Orczy Emma bárónő regényéből írott A Vörös Pimpernel című darabunkkal.

Az mkuk.hu honlapon Ön is értesülhet vidéki fellépéseinkről, valamint továbbra is elérhető online közvetítéseinkről.

A jegyvásárlásra a www.mkuk.hu/jegyvasarlas weboldalon van lehetőség, előadásaink pedig az éppen aktuális járványügyi előírások betartásával látogathatóak.