Túl korán mentek el - 5 legenda, aki a síron túlról üzen nekünk

James Dean öngyilkos Janis Joplin Jimi Hendrix alkoholizmus öngyilkosság Jim Morrison magazin Kurt Cobain Kábítószer-túladagolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor valaki fiatalon, még élete fele előtt hal meg, valahogy mindig tragikusabb, mintha idősebben távozik az élők világából. Ez az érzés pedig csak hatványozódik, ha egy művész távozik túl korán. Hiszen mindig ott lebeg bennük a nagy kérdés: „Vajon mit adhatott volna még, ha tovább él?"

A következőkben szeretnénk egyfajta emléket állítani 15 olyan legendás tehetségnek, akik sosem tölthették be a 30. életévüket.

James Dean, élt 24 évet

James Dean Forrás: AFP

A tragikus sorsú színész igazi különc volt. Ugyan pályafutása alatt nem szerepelt sok filmben – összesen három főszerepet játszott el -, de így is kultikus alakká vált. A színészet mellett másik szenvedélye, a sebesség okozta végül halálát. Épp egy autóversenyre tartott a Little Bastard nevezetű Porsche Spyder versenyautójával, amikor egy másik autóval ütközött.

Janis Joplin, élt 27 évet

Janis Joplin Forrás: AFP

Kurt Cobain, élt 27 évet

Kurt Cobain Forrás: Getty Images/Frank Micelotta Archive

A gitáros, énekes, szövegíró a Nirvanafrontemberénk lett ismert, hihetetlen tehetsége mellett, érzékenységével és visszafogottságával is kitűnt a rock zenészek köréből. Utolsó éveiben feleségével, Courtney Love-val rászokott a kábítószerre, depressziója egyre jobban elhatalmasodott rajta, végül pedig egy fejlövéssel hátrahagyta az élők világát.

Jimi Hendrix Forrás: Getty Images/Evening Standard

A virtuóz gitáros, énekes és dalszerzőt a mai napig is zenei zseniként tartják számon. Dalaira, de leginkább improvizációs előadásaira a bluesos, dzsesszes vonal mellett a mély és egyben felszabadító delíriumos hangzásvilág is jellemző volt. Lakásában találták meg, bár halálának körülményei a mai napig nem teljesen tisztázottak, a hivatalos álláspont szerint saját hányásába fulladt bele – éjjel rengeteget ivott és arra több altatót is bevett.

Jim Morrison, élt 27 évet

Jim Morrison Forrás: Getty Images

A The Doors zenekar énekeseként ismeri a világ, de emellett költő is volt, több verseskötete jelent meg. Nyughatatlan élete túl korán ért véget, egy fürdőkádban találtak rá, halálát szívmegállás okozta. Azt, hogy ez a kábítószernek volt-e köszönhető, a mai napig nem tudni biztosan, így sokan úgy vélik, halála mögött a kormány állt.

A halál már egészen korán megérintette. Így emlékezett vissza egy 1947-ben történt balesetre, melyet élete legmeghatározóbb élményeként tartott számon:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.