90 éves lenne a tragikus sorsú filmcsillag – 15 érdekesség James Dean-ről

Forrás: AFP -
James Dean filmcsillag születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Foghíjasan és szemüvegesen élte az életét, mindössze három mozifilmet forgatott, nem csak a nőket szerette, és halála után is többször jelölték Oscar-díjra. Minden idők egyik legnagyobb, tragikus sorsú filmcsillaga, James Dean most lenne 90 éves. Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet róla.

1. James Byron Dean néven született az Indiana állambeli Marion városában 1931. február 8-án. A középső nevét a legendákkal ellentétben nem a költő Lord Byron, hanem egy Byron Dean nevű rokon után kapta.

Ma lenne 90 éves James Dean Forrás: AFP

2. Kilencéves volt, amikor meghalt az édesanyja. Ezután a nagybátyja és nagynénje nevelte, a gyerekkora az ő farmjukon telt.

3. Otthon, játék közben baleset érte, és kitörött két metszőfoga. (Később ezt egy interjúiban már motorbalesetként emlegette.) A hiányt jó ideig nem is pótolták, csak felnőtt korában kapott aztán hidat és fogpótlást.

4. Élete első kamerák előtti szerepét egy Pepsi Cola reklámban játszotta.

5. Mielőtt ismert filmsztár lett volna belőle, nagy szegénységben élt. Sokszor lakbérre sem volt pénze, és az autójában aludt.

6. A kor egy speciális amerikai televíziós műfajában, az élőben közvetített tévédrámákban figyeltek fel a színészi tehetségére.

7. Mindössze három mozifilmet forgatott életében, mindegyiket főszereplőként. (Nem számítva néhány statisztálást a pályája elején.) Az Édentől keletre, a Haragban a világgal és az Óriás is hatalmas figyelmet kapott, kultfilmek lettek.

8. A kedvenc könyve A kis herceg volt Antoine de Saint-Exupéry-től.

9.Pier Angeli olasz színésznővel házasságot terveztek, de a lány szülei nem fogadták el Deant, mondván nem katolikus. Ugyanakkor Dean egyik legközelebbi barátja, Elizabeth Taylor évtizedekkel később meleg férfiként hivatkozott rá, a saját korabeli nyilatkozatai és a róla fellelhető információk alapján pedig valószínűleg biszexuális, vagy legalábbis ezen a téren meglehetősen nyitott gondolkozású és kísérletező típus lehetett.

10. Ha épp nem szerepelt, vastag lencséjű szemüveget viselt, mivel erősen rövidlátó volt.

11. Mindössze 24 évesen vesztette életét egy Porsche Spyder versenyautó volánja mögött, közlekedési balesetben.

12. Két órával a halála előtt megbírságolták gyorshajtásért.

13. Ő lett az első színész, akit halála után jelöltek Oscar-díjra (az Édentől keletre főszerepéért), és mindmáig ő az egyetlen, aki két posztumusz Oscar-jelölést is kapott (a másikat az Óriás főszerepéért). A díjat végül egyik esetben sem neki ítélték.

14. Halála után még annál is nagyobb ikon lett belőle, mint életében volt. Jól mutatja ezt az is, mennyi dalban szerepel a neve, többek között az Eagles, Hilary Duff, az R.E.M., Madonna, Billy Joel, Skid Row, Lady Gaga, Lou Reed, Beyoncé, Lana Del Rey, Taylor Swift vagy Adam Lambert előadásában.

15. A jelen hollywoodi sztárjai közül talán James Franco hasonlít legjobban külsőleg James Deanre, és ezt egy életrajzi filmben egy Golden Globe-díjas alakítással maga is bebizonyította.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.