Az egyiptomi fáraók közül egyértelműen kiemelkedik Tutanhamon, aki bár nem volt se hódító uralkodó, se nagy építő, ráadásul gyerekként került a trónra, mégis az ő nevét ismerik a legtöbben.

Apja megpróbálta bevezetni az egyistenhitet, anyja szépségét – fennmaradó mellszobrának köszönhetően - a mai napig csodáljuk, ő maga pedig vérfertőzés révén született, ami miatt komoly deformitásokkal és betegségekkel is küzdött.

Tutanhamon az ókori egyiptomi uralkodók XVIII. dinasztiájának tagjaként született, méghozzá a hírhedt Ehnaton és az ő első unokatestvére, Nofertiti gyermekeként. Az idők során több elmélet is született, melyek nem Nofertitit tartják Tutanhamon anyjának. Ezek közül a legnépszerűbb Tijét említi, akit mi nagyanyjaként ismerünk, de sok kutató állítja, igazából az anyja volt. Bármelyik esetet is vesszük, mind vérfertőzésre mutat. Sőt, akkoriban teljesen elfogadott volt, hogy a fáraó valamelyik idősebb lányát választja másod vagy harmad feleségének. Mindez pedig a vérvonal tisztaságának fenntartása érdekében történt, amit maga, a gyerekfáraó is követett, féltestvérét, Anheszenpaatont vette feleségül.

Tutanhamon az ókori egyiptomi uralkodók XVIII. dinasztiájának tagjaként születettFotó: Polyák Attila - Origo

Melle duzzadt, egyik lába görbe volt, ami miatt nagy valószínűséggel csak bottal tudott járni.  

A közeli rokonok házassága, generációkra visszamenőleg azonban nagy veszélyeket rejtett magában, utódaik ugyanis többféle genetikai rendellenesség nyomait viselhették magukon. Így járt Tutanhamon is, aki Köhler-csontbetegséggel, hormonális zavarokkal és minden bizonnyal epilepsziával is küzdött. 

Melle duzzadt, egyik lába görbe volt, ami miatt nagy valószínűséggel csak bottal tudott járniForrás: Smithsonian Magazine

A trónra lépés és a rövid uralkodás  

I.e. 1336-ban Ehnaton fáraó elhunyt, helyébe Anhheperuré lépett, aki azonban csak három évet uralkodott. Az ő halálát követően vált Ehnaton 9-10 éves fia, Tutanhaton gyermekfáraóvá. Apja egyistenhitét azonban el kellett hagynia, ha nem akarta tovább fokozni a nép haragját, nevet is változtatott, így lett belőle a ma ismert Tutanhamon.

Gyermekként azonban alkalmatlan volt az uralkodásra, így lényegében helyette hadvezére, Horemheb és nagyanyja testvére, a főpap Ay hozta meg a döntéseket. Tutanhamon tehát csupán egyfajta báb volt, a háttérben mások vezették az országot.

Mivel korai éveit egy hadvezér és egy főpap szellemisége járta át, később, amikor már valóban ő uralkodott, ezek mentén haladt tovább – amennyiben hagyták uralkodni, hiszen az se kizárt, hogy idősebb korában sem adták át neki a döntések feletti teljes hatalmat. Idejében Egyiptom több területet is vissza-, illetve elfoglalt, Núbiában megerősítette pozícióját, Théba vallási központtá emelkedett, a fáraó székhelye pedig átkerült Memphiszbe.

Tutanhamon testi fogyatékossága ellenére szívesen vett részt a hadjáratokon, harci szekerével bátran szállt szembe az ellennel.

Tutanhamon harci szekerével bátran szállt szembe az ellennelFotó: Polyák Attila - Origo

Rejtélyes halála  

Több teória is él, az i.e. 1324-ben, 18-19 évesen elhunyt Tutanhamon halálát illetően. Mivel múmiája vizsgálata során több sérülést is felfedeztek rajta, a régészek és más kutatók több teóriával is előálltak, ami magyarázattal szolgálhat a halála okára:

  • az egyik ütközet során szerzett olyan súlyos sebet, melybe napokkal később belehalt
  • maláriában szenvedett, ami végül halálát okozta
  • egy vadászbaleset következtében érte utol a vég
  • sarlósejtes anémiába, azaz vérszegénységbe halt bele
  • merénylet áldozatává vált, egy fejére mért ütés oltotta ki az életét

Feleségétől két leánygyermeke született, de mindkettő elhunyt még csecsemőként, így a fáraó halála a XVIII. dinasztia végét is jelentette.

Mivel múmiája vizsgálata során több sérülést is felfedeztek rajta, a régészek több teóriával is előálltakForrás: Wikimedia Commons

Miért Tutanhamon a leghíresebb fáraó?  

Ennek okát sírjában kell keresnünk. A Királyok völgyében tett ásatások során bukkant rá 1922. november 4-én a brit Howard Carter régész a szinte teljesen érintetlen sírra. Mivel a fáraó korán hunyt el, még nem készült számára megfelelő sírhely, ezért egy közember számára készített sírba helyezték. Feltehetően emiatt sem háborgatták sírrablók. A legismertebb műtárgy, melyet Tutanhamon sírjában találtak, a fáraó arcmaszkja, ami egyfajta egyiptomi jelképpé is vált.

"A régi legenda szerint átok száll annak fejére, aki megzavarja a fáraó nyugalmát""Forrás: Elter Tamás archívuma"
Tutanhamon sírjának feltárása rossz ötletnek bizonyult: az átok senkit sem kímélt.

Carter csaknem százfős, helyi fellahokból álló munkáscsapatából senki sem akart jelen lenni a kamrabejáratot elzáró fal feltörésénél, mert az egyiptomiak babonás hite szerint átok száll arra, aki megzavarja a fáraó nyugalmát. A bosszú pedig nem maradt el. Olvasd tovább!