December 23-tól játsszák a mozik a Mátrix: Feltámadások-at, amely 18 év elteltével folytatja azt a történetet, ami a maga idejében ámulatba ejtette az egész világot. Összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet az új filmről, hogy te is képbe kerülj!

1. A film rendezője ugyanúgy Lana Wachowski, mint a korábbi három Mátrix-felvonás esetében. Azokat viszont a testvérével, Lilly Wachowskival párban vezényelte le, aki eddig az eddigi összes filmjük esetében az alkotótársa volt. A Mátrix: Feltámadások az első alkalom, hogy Lana egyedül rendezett.

2. Lana és Lilly Wachowski a korábbi Mátrix-filmeket még Wachowski fivérek néven rendezték meg, Larry és Andy Wachowskiként. Lana a 2000-es évek közepén, Lilly néhány évvel ezelőtt vetette magát alá átalakító műtétnek, és már mindketten transznemű nőként élnek.

3. Lana Wachowski számára a gyász jelentette a fő ihletforrást a Mátrix és a fő karakterek felélesztéséhez. A közelmúltban meghaltak a szülei és egy közeli barátja is, ő pedig a képzelet világába menekült, és így született meg ez a történet, amiben vigaszt talált Neo és Trinity életre keltésével.

Carrie-Anne Moss, Lana Wachowski és Keanu Reeves a film bemutatójánForrás: Getty Images/Kelly Sullivan

4. A négy film közül a Mátrix: Feltámadások a leghosszabb a 140 perces játékidejével.

5. A filmet „Project Ice Cream", azaz „Jégkrém Projekt" fedőnéven forgatták, a felvételek San Franciscóban 2020 februárjában kezdődtek meg.

6. A korábbi filmek főszereplői közül visszatért Keanu Reeves (Neo) és Carrie-Anne Moss (Trinity) is, de sokan mások nem. A Smith ügynököt játszó Hugo Weaving egy színházi produkcióban való kötelezettsége miatt nem tudta vállalni a forgatást, a Morpheust alakító Laurence Fishburne-t pedig meg sem keresték. De ezúttal is lesz a filmben egy Morpheus, akit Yahya Abdul-Mateen játszik.

A korábbi filmek főszereplő közül visszatért Keanu Reeves (Neo) és Carrie-Anne Moss (Trinity) isForrás: Collection ChristopheL via AFP/© Warner Bros. - Village Roadshow Pictures - NPV Entertainment - Silver Pictures

7. A világjárvány miatt a forgatás kellős közepén kellett leállnia a stábnak, és még az is felmerült, hogy végleg lefújják az egész produkciót. Egy hosszabb szünet után azonban Berlinben folytatták a felvételeket, és végül 118 forgatási nap után sikerült befejezni a filmet.

8. Számos új karakterrel is megismerkedhetünk a filmben, köztük a Neo pszichológusát játszó Neil Patrick Harrisszel (Így jártam anyátokkal), és az ő fekete macskájával, akit a korábbi részekre visszautalva Déjà Vu-nak hívnak.

9.

A nagy éjszakai üldözés jelenetének felvételeihez 12 háztömbnyi területet zártak le San Francisco belvárosában. 

10. A forgatás közben okozott károkért a produkciónak 420 ezer dolláros büntetést kellett fizetnie San Francisco városának.

Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Warner Bros. - Village Roadshow Pictures - NPV Entertainment - Silver Pictures

11. A filmben statisztaként, afféle belső poénból közreműködött a sztárszínész Tom Hardy is, de igazán éles szeműnek kell lenni ahhoz, hogy kiszúrhassuk a többi háttérarc között.

12. A Mátrix: Feltámadások előzetesében és magában a filmben is elhangzik a Jefferson Airplane együttes White Rabbit („Fehér nyúl") című száma, ami egyértelmű utalás az első film „kövesd a nyulat" jelenetére. Emellett pedig a Jefferson Airplane egy Matrix nevű klubban alakult meg.

13. A filmbeli kávézó neve Simulatte – a szimuláció és a latte/tejeskávé szavak játékos összevonásából.

14. A történetben ezúttal is fontos szerepet játszó kék pirulák neve pedig Ontoloflodin, ami az filozófiai ontológiára, vagyis a lételméletre utal.

15. Az alkotók a filmben látható utcai hirdetőtáblákon is elrejtettek utalásokat. Látható ott például labrüsz (kétfejű fejsze), ami közismert leszbikus szimbólum, és a szintén a Wachowskik által rendezett Fülledtségben ilyen tetoválása volt az egyik főszereplőnek. De kiszúrható a francia BUF Compagnie logója is, akik a korszakos „bullet time" effektet kifejlesztették az első Mátrix-film számára.