Visszatér Neo és Trinity! 15 érdekesség a várva várt új Mátrix-filmről

Neo filmajánló feltámadás Mátrix mozi debütálás Mátrix-film Trinity premier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
December 23-tól játsszák a mozik a Mátrix: Feltámadások-at, amely 18 év elteltével folytatja azt a történetet, ami a maga idejében ámulatba ejtette az egész világot. Összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet az új filmről, hogy te is képbe kerülj!

1.

A film rendezője ugyanúgy Lana Wachowski, mint a korábbi három Mátrix-felvonás esetében. Azokat viszont a testvérével, Lilly Wachowskival párban vezényelte le, aki eddig az eddigi összes filmjük esetében az alkotótársa volt. A Mátrix: Feltámadások az első alkalom, hogy Lana egyedül rendezett.

2.

Lana és Lilly Wachowski a korábbi Mátrix-filmeket még Wachowski fivérek néven rendezték meg, Larry és Andy Wachowskiként. Lana a 2000-es évek közepén, Lilly néhány évvel ezelőtt vetette magát alá átalakító műtétnek, és már mindketten transznemű nőként élnek.

3.

Lana Wachowski számára a gyász jelentette a fő ihletforrást a Mátrix és a fő karakterek felélesztéséhez. A közelmúltban meghaltak a szülei és egy közeli barátja is, ő pedig a képzelet világába menekült, és így született meg ez a történet, amiben vigaszt talált Neo és Trinity életre keltésével.

Carrie-Anne Moss, Lana Wachowski és Keanu Reeves a film bemutatóján Forrás: Getty Images/Kelly Sullivan

4.

A négy film közül a Mátrix: Feltámadások a leghosszabb a 140 perces játékidejével.

5.

A filmet „Project Ice Cream", azaz „Jégkrém Projekt" fedőnéven forgatták, a felvételek San Franciscóban 2020 februárjában kezdődtek meg.

6.

A korábbi filmek főszereplői közül visszatért Keanu Reeves (Neo) és Carrie-Anne Moss (Trinity) is, de sokan mások nem. A Smith ügynököt játszó Hugo Weaving egy színházi produkcióban való kötelezettsége miatt nem tudta vállalni a forgatást, a Morpheust alakító Laurence Fishburne-t pedig meg sem keresték. De ezúttal is lesz a filmben egy Morpheus, akit Yahya Abdul-Mateen játszik.

A korábbi filmek főszereplő közül visszatért Keanu Reeves (Neo) és Carrie-Anne Moss (Trinity) is Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Warner Bros. - Village Roadshow Pictures - NPV Entertainment - Silver Pictures

7.

A világjárvány miatt a forgatás kellős közepén kellett leállnia a stábnak, és még az is felmerült, hogy végleg lefújják az egész produkciót. Egy hosszabb szünet után azonban Berlinben folytatták a felvételeket, és végül 118 forgatási nap után sikerült befejezni a filmet.

8.

Számos új karakterrel is megismerkedhetünk a filmben, köztük a Neo pszichológusát játszó Neil Patrick Harrisszel (Így jártam anyátokkal), és az ő fekete macskájával, akit a korábbi részekre visszautalva Déjà Vu-nak hívnak.

9.

A nagy éjszakai üldözés jelenetének felvételeihez 12 háztömbnyi területet zártak le San Francisco belvárosában.

10.

A forgatás közben okozott károkért a produkciónak 420 ezer dolláros büntetést kellett fizetnie San Francisco városának.

Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Warner Bros. - Village Roadshow Pictures - NPV Entertainment - Silver Pictures

11.

A filmben statisztaként, afféle belső poénból közreműködött a sztárszínész Tom Hardy is, de igazán éles szeműnek kell lenni ahhoz, hogy kiszúrhassuk a többi háttérarc között.

12.

A Mátrix: Feltámadások előzetesében és magában a filmben is elhangzik a Jefferson Airplane együttes White Rabbit („Fehér nyúl") című száma, ami egyértelmű utalás az első film „kövesd a nyulat" jelenetére. Emellett pedig a Jefferson Airplane egy Matrix nevű klubban alakult meg.

13.

A filmbeli kávézó neve Simulatte – a szimuláció és a latte/tejeskávé szavak játékos összevonásából.

14.

A történetben ezúttal is fontos szerepet játszó kék pirulák neve pedig Ontoloflodin, ami az filozófiai ontológiára, vagyis a lételméletre utal.

15.

Az alkotók a filmben látható utcai hirdetőtáblákon is elrejtettek utalásokat. Látható ott például labrüsz (kétfejű fejsze), ami közismert leszbikus szimbólum, és a szintén a Wachowskik által rendezett Fülledtségben ilyen tetoválása volt az egyik főszereplőnek. De kiszúrható a francia BUF Compagnie logója is, akik a korszakos „bullet time" effektet kifejlesztették az első Mátrix-film számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.