Tudtad, hogy Vilmos hercegnek van egy Harry Potter-sebhelye? – 10 érdekesség a 40 éves trónörökösről

brit királyi család Vilmos herceg magazin születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ő az első angol herceg, aki kórházban született, sosem utazik egy repülőn az apjával, vécét pucolt Chilében, és közreműködött egy nagyszabású drogfogásban is. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 40. születésnapját ünneplő brit trónörökös, Vilmos herceg kapcsán.

Ő az első angol herceg, aki kórházban született.

Noha mindenki csak a keresztnevén ismeri, de van neki egy szép hosszú hivatalos neve is: William Arthur Philip Louis Mountbatten-Windsorként született 1982. június 21-én egy londoni kórházban. Ő az első angol herceg a történelemben, aki kórházban jött világra, mert korábban mindig az orvosi személyzet jött házhoz.

Diana és Károly a kis Vilmos herceggel a kórház előtt Forrás: Getty Images/2006 Anwar Hussein/Anwar Hussein

Jó eséllyel V. Vilmos lesz belőle.

Születése óta folyamatosan ő a második a trónöröklési rangsorban az édesapja, Károly herceg után. Amennyiben a jelenleg 73 éves Károly megörökli a trónt II. Erzsébet királynőtől, Vilmosból walesi herceg és hivatalosan is trónörökös lesz. Ha pedig trónra lép, V. Vilmos királyként uralkodhat, hiszen ezen a néven már volt négy elődje.

Sosem utazik egy repülőn az apjával.

Nem is utazhat, mert a királyi család szabályzata ezt tiltja. Egy repülőgépbaleset ugyanis ez esetben egyszerre ölhetne még két leendő királyt, és ennek nem szabad megtörténnie.

Vilmos apjával, Károly herceggel Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Patrick Van Katwijk

Van egy maradandó sebhelye.

Kilencévesen meg kellett műteni, mert koponyatörést szenvedett, amikor egy diáktársa egy golfütővel hadonászva véletlenül eltalálta. (Nem lettünk volna a kissrác szüleinek helyében...) A sérülésnek egy maradandó sebhely lett az eredménye a homlokán, ami a bőre állapotától függően hol jobban látszik, hol alig – az előbbi esetekben szinte világít, ezért is nevezte el Vilmos „Harry Potter-sebhelynek".

A vízilabda a sportja.

Angol sráctól nem meglepő módon imádja a focit, a kedvenc csapata az Aston Villa. A családi hagyományokhoz hűen a lovaspóló is jól megy neki, de az igazi sportja a vízilabda. Az egyetemen ő volt a vízilabdacsapat kapitánya, és az összegyetemi válogatottba is bekerült.

Vízilabda a sportja Forrás: Getty Images/2004 Anwar Hussein/Anwar Hussein

Vécét pucolt és dj-zett is Chilében.

A középiskola és az egyetem között egy év szünetet tartott, ezalatt pedig különböző jótékonysági szervezeteknél dolgozott, többek között Afrikában és Chilében is. Utóbbi helyen hátrányos helyzetű gyerekeknek tanított angolt, miközben a többi önkéntessel lakott együtt, és ugyanúgy részt vállalt a közös feladatokból, mint ők, beleértve a vécépucolást is. A chilei tartózkodás idején egy helyi rádióadó vendégeként dj-ként is közreműködött.

WC-t pucolt Chilében Forrás: Getty Images/2003 Getty Images/Pool

Közreműködött egy nagyszabású drogfogásban.

Szintén a családi hagyományokat követve részt vett katonai kiképzésben, a királyi légierőnél és haditengerészetnél is. Utóbbinál szolgálva a hajójukat egy drogcsempész motorcsónak elfogásához is riasztották, amiről aztán 900 kg kokain került elő.

Távoli rokonát vette el feleségül

Catherine Middleton kezét Afrikában, a Kenya-hegyen kérte meg az édesanyja, Diana hercegnő gyűrűjével. A felesége egyben a távoli rokona is, mivel ők ketten tizenötödrangú unokatestvérek.

Forrás: AFP/John Stillwell

Valójában szemüveges.

Gyenge a látása, és vezetéshez vagy motorozáshoz (ami az egyik kedvenc hobbija) például kötelező szemüveget hordania. A nyilvános eseményeken azonban sosem veszi fel a szemüvegét.

A környezetvédelem a szívügye.

Földrajzból diplomázott, és mindig is szívügyének tekintette a természet megóvását. 2020-ban egy díjat is alapított 50 millió fontnyi felajánlással, aminek célja a környezetvédelmi találmányok támogatása. A díj kapcsán hatrészes tévés minisorozatot is készített Sir David Attenborough-val, amelyet 2021-ben mutattak be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.