Elhunyt Böszörményi Gyula József Attila-díjas író. Az alkotót június 29-én, 57 évesen érte a halál - tudatta pénteken Facebook-oldalán kiadója, a Könyvmolyképző.

Böszörményi Gyula 1964-ben született Miskolcon. Gyerekkora óta izomsorvadásos betegséggel küzdött, ami miatt kerekesszékbe kényszerült. A nyolcvanas évektől jelentek meg cikkei, novellái az Élet és Irodalomban, az Ifjúsági Magazinban és több más folyóiratban is.

Forrás: Shutterstock

A Gergő és az álomfogók című, 2002-ben megjelent meseregénye tette országosan ismert íróvá. A könyvet még négy Álomfogó-regény követte. A sorozat második kötete, a Gergő és a bűbájketrec 2003-ban az év sikerkönyve lett Magyarországon, és ugyanebben az évben a Gergő-regények megkapták az Év Gyermekkönyve díjat és a Körtemuzsika-díjat is.

 Ezek után a szerző több másik regényt is írt, amelyek szintén sikerkönyvvé váltak. 

Böszörményi Gyula több más sikeres regénysorozatnak is szerzője volt, az ifjúsági irodalom mellett a sci-fi és a fantasy műfajában is alkotott, amelyekben különleges mitológiai, népmesei elemeket használt. Esszékötetei mellett színpadi, rádiós és televíziós munkákat is vállalt. Többek között az Űrgammák című ifjúsági sci-fi sorozat is a nevéhez köthető.

A szerzőt 2007-ben József Attila-díjjal, és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Elnökének különdíjával tüntették ki.