55 éves lett Jamie Foxx, aki szándékosan választott magának uniszex művésznevet

Forrás: NurPhoto via AFP/Image Press Agency/NurPhoto/Image Press Agency -
színész magazin Jamie Foxx születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nagyszülei örökbe fogadták, egy fogadással indult a karrierje, nem csak a filmvásznon mentett életet, és nem érdekli a házasság. 55. születésnapját ünnepli az Oscar-díjas filmsztár Jamie Foxx, az alábbi érdekességeket pedig talán te sem tudtad róla.

Az igazi neve teljesen más.

Eric Marlon Bishop néven született a texasi Terrell városában 1967. december 13-án. A Jamie Foxx művésznevet stand up komikusi karrierje kezdetén vette fel. A Foxx-ot a példaképe, Red Foxx humorista után, a Jamie-t pedig azért, mert ez férfi- és női keresztnév is lehet. Ugyanis azt tapasztalta, hogy a női nézők szívesebben ülnek be női stand uposok fellépéseire, a klubtulajdonosok pedig a női neveket tették előrébb a programok összeállításakor.

A nagyszülei örökbe fogadták őt is, és az anyját is.

A szülei házassága nagyon gyorsan tönkrement, és már hét hónapos korában az anyai nagyszüleihez került. Innentől kezdve ők nevelték fel, a szülei nem is nagyon voltak jelen az életében. A nagyszülei hivatalosan is örökbe fogadták, és külön érdekesség, hogy ez már így történt a színész édesanyja esetében is: őt is örökbe fogadták annak idején a nagyszülők, akik ily módon nem vér szerinti felmenői voltak Foxxnak.

A nagyszülei örökbe fogadták őt is, és az anyját is Forrás: AFP/Getty Images/Valerie Macon

Szigorú vallásos nevelésben részesült.

A nagyszülei révén igazi vallásos környezetben nőtt fel, mely vallás ez esetben a baptista volt. Rendszeresen jártak templomba, ahol Foxx a kórusban is énekelt, sőt, időnként zongoristaként is közreműködött a szertartásokon.

Focista is lehetett volna belőle.

A középiskolában ő volt a suli (amerikai) focicsapatának sztárja, akinek a tehetségéről az újságok is cikkeztek. Később a mozifilmes karrierje egyik első jelentős szerepében, a Minden héten háborúban így nem okozott nehézséget számára eljátszani egy amerikai focistát.

Egy fogadással indult a karrierje.

1989-ben az akkori barátnője fogadott vele, hogy nem mer felmenni a színpadra egy stand up klubban tartott nyitott estén, amikor bárki kipróbálhatta magát komikusként. Foxx azonban meg merte csinálni, és rendkívül sikeresnek is bizonyult a műfajban. Mondjuk nem csoda, már kisiskolásként olyan jól mesélt vicceket, hogy a tanár jutalmazásra használta: ha jól viselkedett az osztály, meghallgathattak egy viccet Foxx előadásában.

Szándékosan megvakíttatta magát a legnagyobb alakítása kedvéért.

A színészi karrierje 2004-ben ért a csúcsra, amikor két alakításáért is Oscar-díjra jelölték ugyanazon a gálán. A Collateral és a Ray című filmek közül utóbbiért haza is vihette a díjat. A vak zenészlegenda, Ray Charles eljátszásakor olyan kontaktlencsét tetetett a szemébe, ami őt is megvakította a felvételek idejére.

Zenészként is sikeres.

Zenei tanulmányokat is folytatott, képzett zongorista, és a színészi karrierje mellett több zenei albumot is kiadott. Sőt, azon öt előadó egyike a világtörténelem során, akik egyaránt rendelkeznek Oscar-díjjal és Billboard toplista első helyezett dallal is. (Barbra Streisand, Cher, Frank Sinatra és Bing Crosby mellett.)

Már a lányából is sztár lett.

Soha nem nősült meg, és saját bevallása szerint nem is vonzza a házasság intézménye. Két exbarátnőjétől viszont született két lánya, akik közül Corinne Foxxból sikeres modell és színésznő lett.

Lánya, Corinne Foxx, sikeres modell és színésznő lett Forrás: AFP/Michael Tran

Nem csak a filmvásznon mentett életet.

2016. január 18-án megmentette egy fiatal férfi életét, aki a háza közelében szenvedett autóbalesetet. A kocsi kigyulladt a baleset következtében, és Foxx húzta ki az égő járműből a sofőrt.

Most indul csak be igazán a filmekkel.

Az utóbbi néhány évben pihentette a mozifilmes karrierjét, és maximum egy-egy netflixes filmben, illetve sorozatokban játszott – leginkább a saját maga által kitalált Dad Stop Embarrising Me című komédiaszériában, ami elég csúnyán megbukott. A közeljövőben viszont kapunk Foxxból bőséggel a moziban is: nem kevesebb, mint 9 filmje áll sorban bemutatóra várva, amelyek közül többet már le is forgatott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.