Grammy-díj 2023: szervadományozásról szóló szerzemény lett az év dala

Harry Styles Bonnie Raitt Beyoncé Grammy-díj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Harry Styles kapta az év albuma elismerést a vasárnapi Los Angeles-i Grammy-gálán, amelyen Beyoncé rekordot döntött: megnyerte 32. díját.

A rapper Bad Bunny nyitotta az idei, 65. Grammy-díjátadót, amely a tavalyi Las Vegas-i ceremónia után visszatért Los Angelesbe, a Crypto.com Arenába. Bár az év albuma most sem az övé lett, a gálát Beyoncé dominálta: az énekesnő négy kategóriában győzött, ezzel Grammy-díjainak száma 32-re nőtt, ezzel több mint negyedszázados rekordot döntött meg, és immár egyedül ül a Grammy képzeletbeli trónján. Beyoncé a magyar származású karmester, Solti György eddigi csúcsát döntötte meg. Solti összesen 31 Grammy-díjas lemezfelvételen működött közre, az utolsót halála évében, 1997-ben kapta a legjobb operafelvétel kategóriában, A nürnbergi mesterdalnokokért.

Az idei győztesek közül többen mondtak köszönetet Beyoncé-nak, hangsúlyozva, milyen nagy hatást gyakorolt rájuk. Az előadót férje, a rapper Jay-Z is köszöntötte a színpadon. Beyoncé egyébként a nagy közlekedési dugó miatt elkésett a ceremóniáról, és mire megjelent, már három díj az övé volt. Ő kapta a legjobb R&B-dal (Cuff It), a legjobb dance- és elektronikus zenei felvétel (Break My Soul), a legjobb hagyományos R&B előadás (Plastic Off the Sofa), valamint negyedikként a legjobb dance-elektronikus album (Renaissance) kategória Grammy-jét.


Az év albumát megnyerő Harry StylesHarry' House című lemezével a legjobb pop vokálalbumok és a legjobb hangmérnöki munkáért járó nem-klasszikus albumok között is győzött.

Az év felvételéért járó elismerést Lizzo vihette haza az About Damn Time-ért; az előadó köszönőbeszédében Prince-nek ajánlotta díját. A dzsesszénekes Samara Joy lett a legjobb új előadó, olyan neveket maga mögé utasítva, mint Wet Leg, Anitta és a Maneskin. Samara Joy a legjobb dzsessz vokál album kategóriát is behúzta.

A legjobb popduó előadásnak Sam Smith és Kim Petras párosát választották az Unholy című dalért, a legjobb rockalbum díját Ozzy Osbourne kapta a Patient Number 9 című lemezért és övé lett a legjobb metál teljesítményért járó elismerés is. Michael Bublé a legjobb hagyományos vokális pop albumért kapott elismerést Higher című anyagával.

A veterán énekes-dalszerző, Bonnie Raittnyerte az év dala elismerést a Just Like That című számért, megelőzve mások mellett Adele-t, Taylor Swiftet és Beyoncét is. Dala - mint az előadó a gálán kiemelte - a szervadományozásról szól. Raitt két másik Grammy-t is hazavihetett (legjobb amerikai előadás, legjobb amerikai gyökerű dal).


A színész Viola Davis immár magának mondhatja az EGOT-ot, vagyis az Emmy-, az Oscar- és a Tony-díj után Grammy-t is nyert; utóbbit most Finding Me című hangoskönyvével.

A gálán egy negyedórás műsorral adóztak a hiphop 50. születésnapjának. Az előadás során színpadra lépett Grandmaster Flash, a Run DMC, Chuck D, Flavor Flav, Ice-T, Queen Latifah, Busta Rhymes, Nelly és LL Cool J is. A műfaj idei legfőbb díjazottja az immár hatszoros nyertes Kendrick Lamar volt, aki a legjobb rap előadás (The Heart Part 5) és a legjobb rap album (Mr. Morales & The Big Steppers) kategóriát is behúzta.

A ceremónián több tavaly elhunyt sztár, így Loretta Lynn, a rapper Takeoff és a Fleetwood Mac zenésze, Christine McVie emléke előtt adóztak.

A Grammy-díjátadó házigazdája idén is Trevor Noah volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.