Agyműtéten eshetett át 3000 évvel ezelőtt egy magasrangú ember

Forrás: Kalisher et al., PLoS One, 2023 -
agyműtét lelet koponyalékelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor a régészek feltárták egy testvérpár temetkezési helyét, meglepődve fedezték fel, hogy egyikük agyműtéten esett át röviddel a halála előtt. A testvérek i. e. 1550 és i. e. 1450 között élhettek Izraelben.

Ez a lelet a koponyalékelés legkorábbi példája, amelyet az ókori Közel-Keleten találtak. A koponyalékelés során egy lyukat vágnak a koponyán.

A beavatkozást az idősebb testvéren végezték el, aki 20 és 40 év között lehetett. A fejbőrét megvágták, majd egy éles, ferde élű eszközzel négy egymást metsző vonalat húztak a koponyája homlokcsontján, ami által egy 30 milliméteres, négyzet alakú lyuk keletkezett a fején - írja az Index. A kutatók már tudták, hogy a koponyalékelés egy évezredek óta használt műtéttípus, de úgy gondolták, a Közel-Keleten csak ritkán alkalmazták.

A testvérpár sírját egy Megiddóban található késő bronzkori palota szomszédságában találták meg Forrás: Kalisher et al., PLoS One, 2023

A testvérpár sírját egy Megiddóban található késő bronzkori palota szomszédságában találták meg. Ez egyértelmű jele annak, hogy magasrangú férfiakról van szó. Egylőre nem tudni, hogy miért lékelték meg az idősebb testvér koponyáját. A tudósok úgy gondolják, hogy a lékelést a koponyában lévő nyomás vagy az arcüreggyulladás tüneteinek enyhítésére alkalmazták, esetleg epilepszia miatt.

A genetikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a testvérek súlyos genetikai betegségben szenvedtek, és elkaphatták a leprát is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.