Halászbástya Pesti mesék magazin Budapest
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Híradás bástya helyére épült, erre vezetett az út a budai piacra, titkos temetőkápolnát is rejt az épülete, és nem véletlenül épp hét toronyból áll. Pesti mesék cikksorozatunk új darabjában a Halászbástyára látogatunk.

A budai Várhegyet a középkor nagy részében úgy nevezték, hogy „pesti Újhegy" – mivel ekkoriban még nem létezett Buda városa, csupán kisebb települések feküdtek a hegy körül, és ezek egyikét például Kisebb Pestnek nevezték. A hegytetőre vár, és abba város a tatárjárás keserű tapasztalatait követően, IV. Béla révén került, és lett királyi székhely. Királyi palotát Nagy Lajos építtetett ide, majd Mátyás király alatt élte igazi virágkorát a környék, hogy aztán a török hódoltság mindent megváltoztasson.

Ennek a középkori várerődítménynek képezte részét a Híradás bástya (amit a török időkben aztán Haber kuleszinek neveztek), és az a szűk lépcső (későbbi nevén Jezsuita lépcső), ami az egyetlen feljutási lehetőségként szolgált a várba a fal Duna felőli oldalán. A várfal ezen két pontja közé épült meg aztán a Halászbástya, miután a töröktől visszafoglalva a Habsburg időkben erősen lepusztult ez a szakasz, majd a 19. század második felére a hadászati funkcióit is elvesztette.

Hogy miért éppen Halászbástya lett a neve? Mert a várfal alatt városrészt, a mai Vízivárost nemcsak ezen a néven, de Halászváros néven is emlegették akkoriban, utalva ezzel az itt élők legjellemzőbb foglalkozására.

A halászok ráadásul ezen a szakaszon közlekedtek a Duna és a budai halpiac között, és amikor veszélyhelyzet adódott, a halászok céhének jutott feladatul a várfal ezen részének védelme.

A Halászbástya és a Mátyás-templom, alatta a Halászváros. Binder János Fülöp rézkarca, 1790-es évek Forrás: Wikipedia

A Halászbástya mai épülete a 19. század végén született meg, immár bármiféle hadászati-védelmi funkciótól függetlenül, pusztán építészeti alkotásként és emlékműként. Az ezeréves Magyarországot ünneplő millenniumi eseménysorozathoz kapcsolódóan rengeteg új épület született az amúgy is rohamosan fejlődő Budapesten, és ezek egyike lett a Halászbástya is – még ha nem is lett kész az ünnepségek idejére, hiszen az 1895-ben elinduló építkezés csak 1902-ben fejeződött be végleg.

Schulek Frigyes neoromán stílusú épülete a 19. század végén született meg Forrás:Wikipedia

Schulek Frigyes neoromán stílusú épülete a hét tornyával a hét honfoglaló vezért jelképezi, akik közül Álmos és Előd szobor formában is helyet kapnak a Halászbástyán. A díszesre faragott oszlopok uralta épület oszlopfőit olyannyira változatosra tervezte Schulek, hogy nem akad közöttük három egyforma mintázatú. Az építész kiszélesítette és díszessé tette a Jezsuita lépcsőt, folyosókkal és tágas ablakokkal változtatta turistacsalogató sétánnyá az egykori védfalat. A 140 méter hosszú Halászbástya karéjszerűen öleli körbe a Mátyás templomot, és kevesen tudják, de hozzátartozik Szent István lovasszobra is, amit Stróbl Alajos készített el Schulek felkérésére.

Szent István szobra (Stróbl Alajos, 1906.) a Halászbástyánál. Forrás: Fortepan / Széman György

A második világháború idején a Halászbástya is súlyos sérüléseket szenvedett a megszálló náci és a betörő orosz seregeknek köszönhetően, majd a helyreállításán a tervező Schulek Frigyes fia, Schulek János dolgozott. Ekkoriban került elő újra az a titkos helyiség is, amit már Schulek Frigyes is megtalált az építkezések során, benne emberi csontokkal, és a vár egyik kazamatájának gondolva nem romboltatta le, hanem belefoglalta a Halászbástya építményébe. Később kiderült, hogy nem kazamatáról, hanem a középkori Szent Mihály-kápolnáról van szó, ami sokáig a Mátyás templom temetőkápolnájaként szolgált.

A kápolna ma is ott rejtőzik a Halászbástya alatt, az ajtaja is látható, kisebb rendezvényekre használják, de a nagyközönség előtt zárva van. A Halászbástyával kapcsolatos legfrissebb hír, hogy 2023. március 15-től kezdődően ismét nem lehet mindenkié a felső kilátószintje: belépőt kell váltania az érdeklődőknek, ha a magyar nemzeti örökség ezen kincsét meg szeretnék látogatni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.