Sokkoló felfedezés: műanyag kőzeteket találtak egy lakatlan szigeten

műanyag kutatás plasztik geológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Földön kevés olyan elszigetelt hely található, mint Trindade, mely egy vulkanikus sziget Brazília partjaitól három-négy napos hajóútra.

Fernanda Avelar Santos geológus ebből kifolyólag meglepőnek tartotta, amikor az emberi jelenlét nyugtalanító jeleit fedezte fel az érintetlen tájon: a szigetet körülvevő vizekben és a partokon műanyaghulladékból képződött köveket talált.

Santos 2019-ben találkozott először a plasztikkövekkel, amikor a szigetre utazott, hogy doktori disszertációjához végezzen kutatásokat. A Turtle Beach nevű védett természetvédelmi terület közelében dolgozott – amely a veszélyeztetett zöld teknősök legnagyobb szaporodási területe – amikor rábukkant a furcsa kék-zöld kövekre. Kíváncsi lett, ezért néhányat visszavitt a laboratóriumába a kéthónapos expedíció után. Elemzések során csapatával új típusú geológiai képződményekként azonosították a köveket.

Santos attól tart, hogy a műanyag kőzetek eróziója során mikroműanyagok kerülhetnek a környezetbe, és tovább szennyezhetik a sziget táplálékláncát. Épp ezért ezentúl erre a problémára szeretne fókuszálni kutatásai során, egyúttal rámutatni a globális probléma súlyára – írja a phys.org.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.