50 évesen vetkőzött le a Playboynak a világhírű színésznő, aki Marilyn Monroe-t is kiütötte a nyeregből

érdekesség Joan Collins születésnap
90. születésnapját ünnepli Hollywood egyik legnagyobb dívája, aki angol gyerekszínészként kezdte a pályáját, Amerikában rögtön Marilyn Monroe-t cserélték le rá, a sorozatával a Dallast lökte le a trónról, és az ötödik férje lett az igazi.

Az apukája volt a Beatles ügynöke


Egy Dél-Afrikában született, zsidó származású apa, egy angol és francia felmenőkkel rendelkező anya gyermekeként látta meg a napvilágot Londonban. A szórakoztatóiparba szinte beleszületett, hiszen az édesanyja tánctanár-koreográfusként dolgozott, az édesapja pedig ügynökként, olyan ügyfelekkel, mint Tom Jones, Shirley Bassey, vagy a Beatles zenekar.

Több mint 80 éve van a pályán


Gyerekszínészként kezdte a karrierjét, és már 1942-ben(!!!) színpadon szerepelt egy Ibsen-drámában. Később a híres Royal Academy of Dramatic Art diákjaként kapott színészképzést, és 1951-ben már az első filmszerepe is megérkezett.

Az első hollywoodi szerepét Marilyn Monroe helyett kapta meg


Az angliai filmsikerei után Hollywood is felfigyelt rá, és szerződtette őt a Fox stúdió. Az első amerikai filmjében (The Girl in the Red Velvet Swing) pedig nem kisebb nevet, mint Marilyn Monroe-t cserélték le a kedvéért.

Az első amerikai filmjében -The Girl in the Red Velvet Swing Forrás: Getty Images/Hulton Archive

Szexmániást alakított a testvére sztorijában


A húga, Jackie Collins világhírű regényíró lett, és az ő egyik könyvéből készült el 1978-ban a The Stud című erotikus dráma, amiben Joan Collins alakította a szabados életű főhősnőt. Olyan nagy sikerrel, hogy egy év múlva a folytatást is elkészítették The Bitch címmel.

The Stud című erotikus dráma, amiben Joan Collins alakította a szabados életű főhősnőt Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

A sorozatával letaszította a trónról a Dallast


Az egyik legismertebb szerepét a Dinasztia című tévésorozat állandó szereplőjeként játszotta, 1985-től kezdődően összesen 195 részen át. A Dinasztia lett az a sorozat, aminek sikerült megtörnie az amerikai tévékben az addig nézettségi listavezető Dallas uralmát.

Az egyik legismertebb szerepében, a Dinasztia című filmben Forrás: 7e Art/Aaron Spelling Production / Photo12 via AFP

50 évesen vetkőzött le a Playboynak


Mindig is igazi szexszimbólumnak számított a külseje, a kisugárzása, a szerepei és a mozgalmas magánélete miatt is. A Playboy 1983-ban kérte fel címlaplánynak, ő pedig annak ellenére igent mondott, hogy akkor már az ötödik X-et is betöltötte.

32 évvel fiatalabb férfi oldalán találta meg a boldogságot


Nem kevesebb, mint ötször ment férjhez, és ezekből a házasságokból három gyereke született. Az ötödik férjével, a színházi menedzser Percy Gibsonnal 68 évesen ismerkedett meg, a férfi ekkor még csak 32 volt; a kapcsolat viszont azóta is tart.

Joan Collins és férje, Percy Gibson Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Sven Simon

A hivatalos neve Dame Joan Henrietta Collins


A 'Dame' cím a nevében a 'Sir' női megfelelője, amit a brit lovagrend tagjaként a királynő 2015-as kitüntetése óta használhat. Érdekesség, hogy a kitüntetést nem a színészi életművéért, hanem a jótékonysági tevékenysége elismeréseképpen kapta.

Írónőként is sikeres


Nemcsak a kamerák előtt éli ki a kreativitását, de az íróasztal mögött is. Összesen húsz könyvet írt már, amelyek között akadnak memoárok, regények és életmóddal kapcsolatos kötetek is. A könyveit 30 nyelvre fordították le, és több mint 50 millió példány kelt el belőlük világszerte.

Sosem megy nyugdíjba


Esze ágában sincs visszavonulni, és 90 felett is folytatja a színészi pályáját. Előkészítés alatt áll két olyan mozifilm is, amiben ismét láthatjuk majd a mozivásznon, a Glow & Darkness című sorozat folytatása pedig már be is fejeződött, itt 10 epizódban is felbukkan majd Collins.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.