40 éves lett Rebecca Ferguson, akit egy angol királynő tett világhírűvé

színésznő érdekesség Rebecca Ferguson születésnap
Egyszerre svéd és angol, tánctanárként is dolgozott, Tom Cruise az ifjúkori bálványát látta meg benne, és nemrég Magyarországon forgatott. Ezekről, és sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 40. születésnapját ünneplő csodás Rebecca Ferguson kapcsán.

Egyszerre svéd és angol

Stockholmban született 1983. október 19-én, Rebecca Louisa Ferguson Sundström néven. Az édesapja svéd, az édesanyja angol nemzetiségű, és a felmenők között található egy észak-ír és egy skót származású nagyszülő is. A színésznő kétnyelvűként nőtt fel, és egyszerre tartja magát svédnek és angolnak.

Rebecca Ferguson Forrás: AFP/Niklas Halle'n/Niklas Halle'n

Az anyukáját láthatod egy ABBA lemezborítón

A színésznő édesanyja szerepel a világhírű svéd popzenekar, az ABBA 1975-ös albumának hátsó borítóján. És hogy miért került oda? Ő öltöztette fel a zenekart a fotózáshoz, és ő fordította le angolra a Waterloo című slágerük dalszövegét.

Modellkedéssel és szappanoperával telt a tinikora

Már 13 éves korában felfigyeltek a különleges szépségére, és fotómodellként kezdett dolgozni. 16 évesen pedig szerepet kapott a Nya tider című szappanoperában, ami egész Svédországban híressé tette.

Tánctanárként is dolgozott

Gyerekkora óta rajong a táncért, és rengeteg műfajban kipróbálta magát a sztepptánctól a baletten, jazzbaletten és hiphopon át az argentin tangóig. Utóbbiba annyira beleszeretett, hogy egy időben táncórákat is tartott a tangó iránt érdeklődőknek.

Későn döntötte el, hogy színésznő lesz

21 és 28 éves kora között szinte teljesen szüneteltette a színészi karrierjét (7 év alatt mindössze egyetlen tévéepizódban játszott), vidékre költözött, családot alapított. Ekkoriban dolgozott tánctanárként, de sok más munkakörben is kipróbálta magát: dolgozott óvodában, ékszerboltban, cipőüzletben és egy koreai étteremben is.

Egy angol királynő tette világhírűvé

2011-ben egy kisvárosi piacon szúrta ki őt magának Richard Hobert svéd rendező, aki szerepet adott neki a készülő mozifilmjében (En enken till Antibes). Ezt a filmet látva szerződtették aztán A fehér királyné című angol sorozat címszerepére, így egycsapásra a nemzetközi filmszakma közepében találta magát, és az alakításáért rögtön Golden Globe-ra is jelölték.

Tom Cruise az ifjúkori bálványát látta meg benne

Hollywoodba a Mission: Impossible – Titkos nemzet női főszerepével tört be, amire személyesen Tom Cruise választotta ki őt. Cruise ifjúkori női bálványa volt Ingrid Bergman (főként a Forgószél című Hitchcock-kémfilm révén), és Fergusonban a nagy svéd színésznő előd tulajdonságait vélte felfedezni. A választása pedig olyannyira bevált, hogy aztán Ferguson maradt szereplőnek a széria további filmjeire is.

Kétgyerekes anyuka

2005 és 2015 között a svéd pszichológus Ludwig Hallberg volt a párja, akitől Isaac nevű kisfia is született. 2016 óta az üzletember Rory St. Clair Gainer oldalán él kapcsolatban, 2019 óta házasságban is. Saga nevű lányuk 2018-ban született meg, az életüket pedig London és a svéd tengerparton található otthonuk között osztják meg.

Ezek a színésznők a példaképei

A kedvenc színésznői és példaképei a szakmából Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Maggie Smith, Helen Mirren, és mindenekfelett Isabelle Huppert. Ha velük nyílik lehetőség együtt dolgozni, rögtön igent mond, és ugyanez a helyzet a rendezők közül Tim Burtonnel.

Nemrég Magyarországon forgatott

Méghozzá a Dűne egyik női főszereplőjeként, aminek a második részét jövőre láthatjuk majd a moziban. De A siló című sorozat sztárjaként is a sci-fi műfajában mozog, itt is vele együtt érkezik majd a második évad. Ahogyan a Mission: Impossibe: Leszámolásból sem marad ki a befejezésből Tom Cruise oldalán 2024-ben.

A Kultúra rovat további cikkei:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.