65 éves lett Tim Robbins, aki nem csak filmen költözött börtönbe, és eltitkolta a házasságát

színész Tim Robbins magazin születésnap
A remény rabjai, a Titokzatos folyó, a Baseball bikák sztárjaként, vagy épp a Ments meg, Uram! rendezőjeként ismert hollywoodi csillag, Tim Robbins a 65. születésnapját ünnepli, mi pedig ebből az alkalomból összegyűjtöttünk róla egy csokornyi érdekességet.

Zenészcsaládba született

1958. október 16-án a kaliforniai West Covina városában született, de a családja ezután nem sokkal átköltözött New Yorkba, így ott nőtt fel. Az édesanyja, Mary Bledsoe zenészként és színésznőként is tevékenykedett, az édesapja, Gil Robbins a Highwaymen zenekar énekese, és a Gaslight Cafe nevű közismert koncerthelyszín üzemeltetője volt.

Tim Robbins Forrás: AFP/Michel Gangne

A hoki a sportja

Gyerekkora óta jégkorongozik, bár a középiskolai suliválogatottból kirúgták verekedés miatt. Jótékonysági gálameccsek sztárvendégeként máig jégre szokott lépni, és saját magát tartja a New York Rangers hokicsapat legnagyobb szurkolójának a világon.

Alternatív színházaz igazgat

Még drámatagozatos diák korában alapította meg az Actor's Gang nevű színházi társulatot, ami főként az európai avantgárd kísérleti módszereit és társadalmi kérdések radikális vizsgálatát vállalta fel. A társulat a mai napig működik, Robbins az igazgatója, az eltelt évtizedek alatt pedig olyan sztárszínészek is megfordultak benne, mint John Cusack, Jack Black, Helen Hunt vagy John C. Reilly.

Rekordot tart a magasságával

196 centiméteres testmagassággal rendelkezik, ami általában egy fejjel kiemeli őt a szereplőtársak közül, és gyakran megoldandó feladatot jelent a forgatásokon. De az Oscar-díjasok közül is kiemelkedik: a 196 centijével ő minden idők legmagasabb színésze, aki elnyerte a legrangosabb filmes elismerést (a Titokzatos folyó mellékszerepéért).

Nem csak filmen költözött börtönbe

A karrierje egyik legismertebb szerepét A remény rabjaiban alakította, mint ártatlanul bebörtönzött rabot. A szerepre készülve Robbins a valóságban is bezáratta magát a rácsok mögé, hogy átérezhesse azt a lelkiállapotot, amikor elveszik az ember szabadsága.

Oscar-díjig rendezte világhírű párját

Az 1988-as Baseball bikák forgatásán ismerkedett össze Susan Sarandonnal, akivel aztán több mint két évtizeden át alkották Hollywood egyik álompárját. Két közös gyerekük született, de sosem házasodtak össze. 1996-ban a Ments meg, Uram! című film mindkettőjük számára kiemelkedő sikert hozott: Robbinst a rendezésért jelölték Oscarra, Sarandon pedig női főszereplőként el is nyerte a díjat.

Susan Sarandon és Tim Robbins a Baseball bikák című filmben Forrás: AFP

Eltitkolta a házasságát

A tavalyi év augusztusában vált el a román származású Gratiela Brancusi színésznőtől (1883, Kingstown polgármestere), aki előtte öt éven át volt a felesége. A hír csak azért keltett különösen nagy visszahangot, mert csak a válás kapcsán derült ki egyáltalán, hogy Robbins addig házas volt, az egész frigyet és kapcsolatot sikeresen titokban tartotta a pár.

Ezek a kedvenc filmjei

Ha csak néhányat szeretnél megnézni Tim Robbins filmjei közül, akkor maga azt vallja, hogy A remény rabjai, a Baseball bikák, a Ments meg, Uram! és a Titokzatos folyó azok, amikre a legbüszkébb. Ha pedig nem a saját filmjeiről van szó, akkor A hét szamuráj az örök kedvence.

A remény rabjai Forrás: Collection ChristopheL via AFP/Castle Rock Entertainement/Castle Rock Entertainement

Ha jóban akarsz lenni vele, az írásait dicséred

Egy interjúban elárulta, hogy a színészi és rendezői képességeit illetően már eljutott olyan magabiztosságig, hogy tudja kezelni a kritikákat. De íróként meglehetősen neurotikus tud lenni, ezért hogyha bárki beszél vele egy forgatókönyvéről, akkor nem árt úgy kezdenie, hogy „Ez egy mestermű!", és csak utána rátérni a változtatási javaslatokra.

Mostanában tévésorozatokban láthatod

2019-ben szerepelt utoljára mozifilmben (Sötét vizeken), azóta tévésorozatokban látható. A Castle Rock című horrorszéria 10 epizódjában bukkant fel, A siló című sci-fiben pedig állandó szereplő, és a már megrendelt második évadban is vissza fog térni.

Filmajánlók a Life.hu-n:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.