Petőfi Sándor életét varázsolja elénk a Magyar Nemzeti Táncegyüttes

Forrás: MNTE -
élet Petőfi Sándor Müpa magazin Magyar Nemzeti Táncegyüttes
November 15-én és 16-án legnagyobb nemzeti költőnk, Petőfi Sándor életének epizódjait jeleníti meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Müpában látványos, színes táncképekkel, vidám táncjelenetekkel. De vajon hogyan idézik meg a költő szellemét?

A nagyszabású munka Zs. Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán alkotópáros nevéhez kötődik: ők közösen álmodták meg ezt az egyszerre könnyed és szórakoztató táncszínjátékot, Éljen Petőfi! címmel.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes

Magyarország egyik legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, több mint húsz párral. Anyanyelve a Kárpát-medence néptánckincse, amelyből a nagy formátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága. Az együttes táncelőadásai Budapesten, vidéken, a Kárpát-medence magyarlakta területein rendszeresen láthatók, de a világ különböző országaiba is sokat hívják őket. A táncegyüttes neve pontosan kifejezi a társulat hazai, európai és tengerentúli küldetését, a Kárpát-medencei magyar néptánckincs megismertetéséért és népszerűsítéséért végzett felelősségteljes és professzionális munkáját.

Petőfi nélkül lehet élni, csak éppen nem érdemes

Petőfi neve és a magyar népkultúra, a magyar népdal elválaszthatatlanok egymástól. Versei elképesztő jelentőségűek, és a mai napig fennmaradtak hagyományos műveltségünkben és a legszebb népdalaink szövegeiként.

Herczegh Péter színművész is közreműködik az Éljen Petőfi! táncszínjátékban Forrás: MNTE

„Aki eljön hozzánk, barátként fogja üdvözölni az első 19. századi celebet"

A darabban a születés után a diákévek következnek, majd a vándorszínészlét szépségei, közben pedig A helység kalapácsa emblematikus alakjait, jeleneteit is megelevenítik a táncosok. Nem maradhat ki a sorból a '48-as forradalom, március tizenötödike eufóriája sem. A véres csaták és az utolsó versek is helyet kaptak a darabban. A táncszínjáték célja többek között, hogy közelebb hozza a nézőket Petőfi életműveihez, versei, alkotásai előtérbe kerüljenek.

Az új előadásban mezőségi táncoktól és a kalotaszegi legényestől a reformkori verbunkosig sok mindent láthatunk a színpadi forgatagban.

Rossa László zeneszerző és a Papp István Gázsa-vezette zenekar gondoskodik az adott jelenethez illő hangulatról: a falusi életképektől a pezsgő Duna-korzón át a segesvári csatamezőig tucatnyi szín elevenedik meg.

Az együttes előadásaiban a tánc, a zene és a látvány szétválaszthatatlan egységként jelenik meg: Tóth Kázmér díszlettervező jóvoltából a közönség apraja-nagyja ámulva nézheti a Fesztivál Színház színpadán megszülető valós vagy virtuális tereket, míg a Zs. Vincze Zsuzsa által megálmodott jelmezek híven idézik meg a reformkor viseletkultúráját. A csúcstechnika az alkotók barátja, nem ellensége: másodpercek alatt jutunk a havas tájból a Pilvaxig, a Tisza-parttól a kocsmaenteriőrig.

Éljen Petőfi! – Táncszínjáték

Közreműködik: Herczegh Péter, a Nemzeti Színház színművésze

Társrendező, koreográfus: Zs. Vincze Zsuzsa Harangozó-díjas, érdemes művész

Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, kiváló művész, a Nemzet Művésze

A Magyar Nemzeti Táncegyüttest a Müpa 2023/2024-es évadában az évad együttesének választották.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.