Különleges tájak, különleges élővilág: 4 nemzeti park Európában, amiről talán nem is hallottál

Forrás: luontoon.fi -
Lappföld Portugália utazás nemzeti park kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeretsz a jó levegőn sétálni, elmerülni a táj szépségében, és ámulatba ejt a vadon élő állatok lenyűgöző sokszínűsége? Felejtsd el a tömeget, a város zaját és a shoppingolást - az úti cél ezúttal a természet!

Ahol megfigyelheted a víz erejét: Oulanka Nemzeti Park, Finnország

Lappföldön, közel a finn-orosz határhoz található az Oulanka Nemzeti Park, ami egész évben káprázatos látvánnyal örvendezteti meg az idelátogatókat, és jelképe, a Calypso-orchidea alig látható másutt. Az itt áthaladó Karhunkierros (Medve-ring) Finnország egyik közkedvelt túraútvonalának számít, ám a 80 km megtétele akár egy hétig is eltarthat – fenyőerdőkön, hatalmas lápokon és folyók felett átívelő kis hidakon keresztül. Az éjszakákat az út mentén lévő kis kunyhókban töltheted (ingyen), míg a mesés erdei környezetben kanyargó Oulankajoki folyó remek lehetőséget nyújt a vadvízi evezésre. A nemzeti parkot 1956-ban alapították, amit rendkívül változatos természeti adottságai és a szabadon vándorló rénszarvasok miatt nem érdemes kihagyni, ha hosszabb időre utazol Finnországba.

Forrás: luontoon.fi

A természet amfiteátruma: Peneda-Gerês Nemzeti Park, Portugália

Vad garrano pónik nyargalásznak a buja zöld mezőkön, és akár fel is ülhetsz egy háziasított példányra, hogy túrázni indulhass a gyönyörű panorámát alkotó hegyláncok lejtőin. Az Északi régió (Região do Norte) büszkélkedhet Portugália egyetlen nemzet parkjával, ami a Peneda és a Gerês hegyvonulatai között húzódik, és legfőbb jellemzője a biológiai sokféleség.

A terület a természeti szépségek mellett több kivételes látnivalóval is kecsegtet, például egy régi római úttal, amelyet kétezer éves mérföldkövek szegélyeznek. Castro Laboreiro várromját és a nemzeti park szívében lévő Gerês spát is érdemes felkutatnod, hiszen kivételesen szép környezetben fekszik. A péntek 13-át már most jegyezd fel a naptáradba: a Montalegre nevű településen ilyenkor utcabált rendeznek, ahol élvezheted a helyi ízeket, és egy különleges szertartás szemtanúja lehetsz.

Forrás: Thinkstock

Ez tényleg a Paradicsom! Gran Paradiso, Olaszország

Az egyik legrégebbi védett terület az Alpokban, de a magas hegyeiről, jeges tavairól és virágos rétjeiről ismert nemzeti parkot gyakran figyelmen kívül hagyják a turisták, és inkább a népszerű észak-olasz tóvidéket keresik fel. Az ország első nemzeti parkja télen-nyáron számtalan élményt nyújt. Kijelölt túraútvonalakon indulhatsz felfedezőútra a hófödte hegycsúcsok, az alpesi rétek és az erdők világában (erre a nyári hónapok a legideálisabbak), a szabadtéri lakomához pedig szuper piknikhelyekre bukkanhatsz. Több ezer kőszáli kecske él a parkban, és jó eséllyel láthatod is őket, különösen akkor, ha az éjszakát egy rifugióban (menedékház) töltöd. A magány szerelmesei válasszák a csendesebb déli völgyeket, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a 4061 méteres Gran Paradisóra.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

A nemzeti park kapujában lévő Cogne egy igazi érintetlen oázis, a nagy hagyományokkal rendelkező hegyi üdülőhely pihentető sétákat, finom ételeket és teljes relaxációt ígér.

A Life.hu extra tippje

A közelgő nyár számodra egyet jelent egy földközi-tengeri vakációval, de tanácstalan vagy, hogy melyik szigetet válaszd? Mutatunk néhány tökéletes alternatívát: Szigetkavalkád a Földközi-tengeren 83 390 forint/fő/7 éjtől.

Kapcsolódj ki aktívan! Kalkalpen Nemzeti Park, Ausztria

Feltűnő természeti szépsége ellenére - erről a 21 méter magas Wurbauerkogel kilátótoronyból győződhetsz meg a legjobban, Windischgarsten közelében - Kalkalpen viszonylag ismeretlen hely, pedig kiváló menedék a természetrajongók számára. A Felső-Ausztria déli határán található nemzeti parkhoz az ország legnagyobb egybefüggő erdősége és a Keleti-Alpok egyik leghosszabb patakrendszere tartozik. A bükkfával, lucfenyővel és jegenyefenyővel borított régiót számos túraútvonal hálózza be, és a hosszabb utaknak kerékpárral is nekivághatsz. Ezek bejárása során megismerheted a helyi történelmet, kultúrát, valamint tanulmányozhatod az őshonos növényfajokat és a vadon élő állatokat, köztük a törpekuvikot és a nyírfajdot.

Forrás: pngp.it

Life.hu tipp

A Reichraming és Großraming között található látogatóközpontban bővebb információt kaphatsz a régió főbb látnivalóiról és a szálláslehetőségekről.

A Life.hu extra tippje

Járd be az álomszép Svájc és Ausztria lenyűgöző vidékeit! Svájc Európa gyémántja és Ausztria Alpok, Genfi-tó, festői városkák körutazás - 108.900 forint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.