Most, hogy az emberek próbálnak minél kevesebbszer kimozdulni, egyre többen igyekeznek otthon elkészíteni a péksüteményeket is. Íme, egy garantáltan működő recept Kálci, a gasztroblogger anyuka konyhájából, azoknak, akik a kenyeret is saját maguk akarják megsütni. Ez a 20 perces kenyér. Minden mozzanat után 20 perc telik el, így könnyen megjegyezhető.
- dagasztás
- 20 perc kelesztés
- megint 20 perc kelesztés
- formázva is 20 perc kelesztés
- 20 perc sütés 250 fokon
- 20 perc sütés 230 fokon
- pirítás 230 fokon
- 65 dkg (650 g) BL 55, búzafinomliszt
- 1 ek búzasikér (20 g) (bioboltban, herbáriában, nagyobb szupermarketekben kapható, de elhagyható, ha jó minőségű a lisztünk)
- 10-15 g (2-3 teáskanál) só – A teáskanál az a legnagyobb kiskanál, amit a fiókban találsz
- 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
- 3,5 dl (350 g) szénsavmentes ásványvíz vagy állott csapvíz – A csapvíz klórtartalma gátolja az élesztő munkáját
- 30 g olaj (amilyet szeretnél, napraforgó, oliva stb....)
- Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belekeverjük a sót és a sikért. Bedobjuk a mikróba 30 mp-re, hogy átmelegedjen, majd megkeverjük.
- Belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe.
- A vizet megmelegítjük a mikróban olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni. (Nem tesz jót az élesztőnek, ha túlságosan meleg vagy hideg vízbe tesszük.)
- Ezt ráöntjük az élesztőre. Belemérjük az olajat is.
- Kidagasztjuk a tésztát, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk kelni 20 percet.
- Ekkor kicsit átgyúrjuk és megint hagyjuk 20 percig kelni.
- Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és kilapogatjuk jó laposra.
- Most jön a vekni formázása. Fontos, hogy NE LEGYEN SZOROS, szóval csak lazán tekerjük fel.