Mostanában egyre többen próbálkoznak otthoni kenyérsütéssel, íme, egy bevált recept az önjelölt pékeknek. 

Most, hogy az emberek próbálnak minél kevesebbszer kimozdulni, egyre többen igyekeznek otthon elkészíteni a péksüteményeket is. Íme, egy garantáltan működő recept Kálci, a gasztroblogger anyuka konyhájából, azoknak, akik a kenyeret is saját maguk akarják megsütni. Ez a 20 perces kenyér. Minden mozzanat után 20 perc telik el, így könnyen megjegyezhető.

  • dagasztás
  • 20 perc kelesztés
  • megint 20 perc kelesztés
  • formázva is 20 perc kelesztés
  • 20 perc sütés 250 fokon
  • 20 perc sütés 230 fokon
  • pirítás 230 fokon

Hozzávalók:

  • 65 dkg (650 g) BL 55, búzafinomliszt
  • 1 ek búzasikér (20 g) (bioboltban, herbáriában, nagyobb szupermarketekben kapható, de elhagyható, ha jó minőségű a lisztünk)
  • 10-15 g (2-3 teáskanál) só – A teáskanál az a legnagyobb kiskanál, amit a fiókban találsz
  • 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
  • 3,5 dl (350 g) szénsavmentes ásványvíz vagy állott csapvíz – A csapvíz klórtartalma gátolja az élesztő munkáját
  • 30 g olaj (amilyet szeretnél, napraforgó, oliva stb....)

Recept:

  • Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belekeverjük a sót és a sikért. Bedobjuk a mikróba 30 mp-re, hogy átmelegedjen, majd megkeverjük.
  • Belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe.
  • A vizet megmelegítjük a mikróban olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni. (Nem tesz jót az élesztőnek, ha túlságosan meleg vagy hideg vízbe tesszük.)
  • Ezt ráöntjük az élesztőre. Belemérjük az olajat is.
  • Kidagasztjuk a tésztát, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk kelni 20 percet.
  • Ekkor kicsit átgyúrjuk és megint hagyjuk 20 percig kelni.
  • Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és kilapogatjuk jó laposra.
  • Most jön a vekni formázása. Fontos, hogy NE LEGYEN SZOROS, szóval csak lazán tekerjük fel.
  • Ezután megint nincs dolgunk egy darabig. Szilikonos sütőpapírral bélelt fedeles kacsasütőbe rakjuk és kelni hagyjuk 20 (ha hűvösebb van, akkor lehet több) percet.
  • Közben előmelegítjük a sütőt 250 fokra alul és felül sütésen. Az aljába egy fém edénybe sok vizet rakunk.
  • Lespricceljük vízzel, ha erre nincs megfelelő eszközünk, akkor nyúljunk bele a vízbe és ujjainkkal locsoljuk meg óvatosan.
  • Amikor letelt a 20 perc, akkor egy nagyon éles késsel bevágjuk a tetejét 3 helyen.
  • Ezután mehet a sütőbe sülni kb. 50 percre. 250 fokon alul és felül sütésen 20 percet, majd 230 fokon 20 percet, végül fedő nélkül kb. 10 percet, vagy addig, amíg meg nem pirul
  • Kivesszük, majd átrakjuk egy rácsra és lespricceljük hideg vízzel, és minél hidegebb helyre tesszük, hogy a gyors hőmérsékletkülönbség miatt szépen cserepesedjen a felülete.
  • Most már csak meg kell várnunk, hogy lehűljön, ugyanis ha melegen vágjuk meg, akkor nem lesz szép a vágási felülete.