Így süss otthon igazán finom kenyeret: ez a bevált recept

sütés fehér kenyér otthon finomat recept
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mostanában egyre többen próbálkoznak otthoni kenyérsütéssel, íme, egy bevált recept az önjelölt pékeknek. 

Most, hogy az emberek próbálnak minél kevesebbszer kimozdulni, egyre többen igyekeznek otthon elkészíteni a péksüteményeket is. Íme, egy garantáltan működő recept Kálci, a gasztroblogger anyuka konyhájából, azoknak, akik a kenyeret is saját maguk akarják megsütni. Ez a 20 perces kenyér. Minden mozzanat után 20 perc telik el, így könnyen megjegyezhető.

  • dagasztás
  • 20 perc kelesztés
  • megint 20 perc kelesztés
  • formázva is 20 perc kelesztés
  • 20 perc sütés 250 fokon
  • 20 perc sütés 230 fokon
  • pirítás 230 fokon

Hozzávalók:

  • 65 dkg (650 g) BL 55, búzafinomliszt
  • 1 ek búzasikér (20 g) (bioboltban, herbáriában, nagyobb szupermarketekben kapható, de elhagyható, ha jó minőségű a lisztünk)
  • 10-15 g (2-3 teáskanál) só – A teáskanál az a legnagyobb kiskanál, amit a fiókban találsz
  • 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
  • 3,5 dl (350 g) szénsavmentes ásványvíz vagy állott csapvíz – A csapvíz klórtartalma gátolja az élesztő munkáját
  • 30 g olaj (amilyet szeretnél, napraforgó, oliva stb....)

Recept:

  • Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belekeverjük a sót és a sikért. Bedobjuk a mikróba 30 mp-re, hogy átmelegedjen, majd megkeverjük.
  • Belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe.
  • A vizet megmelegítjük a mikróban olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni. (Nem tesz jót az élesztőnek, ha túlságosan meleg vagy hideg vízbe tesszük.)
  • Ezt ráöntjük az élesztőre. Belemérjük az olajat is.
  • Kidagasztjuk a tésztát, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk kelni 20 percet.
  • Ekkor kicsit átgyúrjuk és megint hagyjuk 20 percig kelni.
  • Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és kilapogatjuk jó laposra.
  • Most jön a vekni formázása. Fontos, hogy NE LEGYEN SZOROS, szóval csak lazán tekerjük fel.
  • Ezután megint nincs dolgunk egy darabig. Szilikonos sütőpapírral bélelt fedeles kacsasütőbe rakjuk és kelni hagyjuk 20 (ha hűvösebb van, akkor lehet több) percet.
  • Közben előmelegítjük a sütőt 250 fokra alul és felül sütésen. Az aljába egy fém edénybe sok vizet rakunk.
  • Lespricceljük vízzel, ha erre nincs megfelelő eszközünk, akkor nyúljunk bele a vízbe és ujjainkkal locsoljuk meg óvatosan.
  • Amikor letelt a 20 perc, akkor egy nagyon éles késsel bevágjuk a tetejét 3 helyen.
  • Ezután mehet a sütőbe sülni kb. 50 percre. 250 fokon alul és felül sütésen 20 percet, majd 230 fokon 20 percet, végül fedő nélkül kb. 10 percet, vagy addig, amíg meg nem pirul
  • Kivesszük, majd átrakjuk egy rácsra és lespricceljük hideg vízzel, és minél hidegebb helyre tesszük, hogy a gyors hőmérsékletkülönbség miatt szépen cserepesedjen a felülete.
  • Most már csak meg kell várnunk, hogy lehűljön, ugyanis ha melegen vágjuk meg, akkor nem lesz szép a vágási felülete.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.