Elhagyott helyek – Megkísért a múlt a romos és félelmetes épületekben

börtön kísértetjárta félelmetes helyek szellem elhagyott helyek hátborzongató
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi imádjuk az elhagyott helyeket, melyek történetüktől függetlenül mind félelmetesek. A most következők többségében plusz creepy faktorként, még sokan tapasztaltak paranormális jelenséget is. Borzongásra fel!

1. Old Atlanta Prison Farm – Atlanta, Georgia

A régi Atlanta börtön 1945 és 1995 között működött. Mivel itt a fogva tartás biztonsági kockázata alacsony volt, a rabok a közelben lévő földeken, állattenyésztő telepen dolgoztak, és konzerveket, tejtermékeket készítettek. Ma már ez gyakorlatilag a senki földje, így az épület állapotának fenntartásáért se felel senki. Pár évvel ezelőtt tűz ütött ki az egykori börtönben, de a tűzoltók ki se mentek oltani. Többen azok közül, akik barangoltak már az elhagyott épület falain belül, paranormális jelenségekről számoltak be – hangokat hallottak, sőt, volt, aki alakokat is látott.

Old Atlanta Prison Farm – Atlanta, Georgia Forrás: YouTube

2. J Ward börtön és pszichiátriai intézet – Ararat, Ausztrália

A J Ward 1861-ben kezdte meg működését mint börtön, méghozzá a viktoriánus kor legtermékenyebb időszakában. Az 1880-as évekre azonban elfogyott a könnyen kitermelhető arany, ezzel együtt pedig a bűnözés száma is drasztikusan csökkent. Ezután az épületet a bűnözők pszichiátriai zárt osztályaként kezdték el használni. A J Wardot 1991-ben bezárták, manapság mint múzeum üzemel, de emellett szellemtúrákat is tartanak a borzongani vágyó turisták számára. Hol lehetne nagyobb esély bolyongó lelkekkel találkozni, mint egy bűnözőket és elmebetegeket tömörítő helyen, ahol nem ment ritkaságszámba az akasztás sem?

J Ward börtön és pszichiátriai intézet – Ararat, Ausztrália Forrás: jward.org.au

3. Miranda kastély – Celles, Belgium

A Miranda kastélyt 1866-ban kezdték el építeni a helyi Liedekerke-Beaufort család megbízásából. Végleges formáját közel 40 évvel később nyerte el, ám tulajdonosai csupán pár évtizedig élvezhették. A II. világháború alatt falain belül ideiglenes kórház került kialakításra, hogy a harcokban megsebesült katonákat tudják hol ápolni. Az addig itt élő család elmenekült a kastélyból, melyet később sem kaptak vissza. 1950-ben kisajátította ugyanis a belga állami vasúti társaság. Egy szanatóriumot alakítottak ki benne, ahová beteg és árvagyerekek jártak gyógyulni és vakációzni. Az épület állagának megőrzésére azonban csak kevés pénz jutott, így 1991-re annyira tönkrement, hogy be kellett zárni. 2017-es bontásáig rendszeresen megfordultak itt szellemvadászcsapatok, mivel úgy vélték, erős paranormális aktivitás van/volt jelen a kastélyban.

Miranda kastély – Celles, Belgium Forrás: Shutterstock

4. A kilenc szellem temploma – Luková, Csehország

Ezt a középkori templomot 1968-ban hagyta el a gyülekezete. Egy temetés során beszakadt a mennyezet, ezt pedig a babonás emberek a gonosz jelenlétének tulajdonították – még úgy is, hogy senki sem sérült meg. A templom azóta üresen áll, csupán a kísérteties szellemszobrok imádkoznak az oltár előtt. Ezeket egy helyi képzőművész alkotta meg, aki ezzel sokat tett a város turisztikai fellendüléséért.

A kilenc szellem temploma – Luková, Csehország Forrás: Getty Images/Matej Divizna

5. Babagyár – Spanyolország

Ez az egyik legfélelmetesebb elhagyott gyár, amit valaha is láttál. A félkész babák és testrészeik szanaszét hevernek az épület különböző munkaállomásain. Itt igazi kihívás eltölteni egy éjszakát, de még nappal se kellemes a gyárban sétálgatni.

Babagyár – Spanyolország Forrás: Reddit

6. Keleti Állami Fegyház - Philadelphia, Pennsylvania

A keleti parti volt a világ első modern börtöne, mely 1829-től 1971-ig működött. Az épület maga lényegében egy kerékküllőt formáz, négy hatalmas fallal körülvéve. Ez volt a legnagyobb és legdrágább közszolgálati struktúra, amelyet valaha az Egyesült Államokban emeltek, és később több mint 300 börtön modelljéül szolgált világszerte. A hét különálló szárnyban a bűnözőket dolgoztathatták, és testi fenyítésben is részesíthették, abszolút legálisan. Erre mondják, ha a falak beszélni tudnának...

Itt töltötte büntetését többek közt Al Capone is, akinek szobája jelenleg is megtekinthető. A börtön rendkívül biztonságos volt, ennek ellenére 1945-ben megszökött 12 rab, méghozzá egy 97 méter hosszú alagúton át, amit egy év alatt ástak. A bezárását követő felújítás során további 30 megkezdett menekülési útvonalat találtak, tehát sokan munkálkodtak raboskodásuk ideje alatt a szabadulásukon.

Jelenleg múzeumként és időszakos kiállítások helyszíneként működik, de rendszeresen rendeznek benne kísértetvadász túrákat is.

Keleti Állami Fegyház – Philadelphia, Pennsylvania Forrás: Shutterstock
Így múlik el Detroit dicsőségehttp://www.life.hu/otthon/20160503-az-amerikai-detroit-varos-elneptelenedese-pusztulasa.htmlAz Egyesült Államok valamikori negyedik legnépesebb városának az 50-es években 1,8 millió fő volt a lakossága. Mára ez a szám megfeleződött, 700 ezer főre esett vissza. A takaros detroiti kertvárosi otthonok helyét elhagyatott, kiégett épületek vették át. Otthon--Elhagyott helyek: A Katrina hurrikán miatt vált szellemvárossá a vidámpark: fotókhttp://www.life.hu/otthon/20180823-elhagyott-helyek-a-katrina-hurrikan-miatt-lett-kisertetjarta-hely-a-new-orleansi-vidampark.htmlEgy vidámpark mindig hangos a gyermeki nevetéstől, és a felnőttek önfeledt szórakozásától. Ám vannak olyanok, melyek inkább hasonlítanak egy horror történet díszletére, mint a kikapcsolódás és a gondtalan jókedv helyszínére. Most egy ilyet mutatunk meg. Otthon--Rémisztő szellemvárosok és elhagyott épületek – 3. részhttp://www.life.hu/otthon/20171116-remiszto-szellemvarosok-es-elhagyott-epuletek-kina-usa.htmlAz elhagyott gyárépületek és hoteleknél kevesebb rémisztő dolgot tudunk elképzelni. Talán a víz alatti városban való barangolás felvehetné velük a versenyt, búvárruhában és elemlámpával. Korábban már írtunk félelmetes helyekről, most következzen a sorozat harmadik része. Otthon--Elhagyott helyek - Benito Mussolini villája Rodoszonhttp://www.life.hu/otthon/20170826-elhagyott-helyek-benito-mussolini-villaja-rodoszon.htmlA Rodoszon található Villa De Vecchi a fasiszta diktátor számára épült, de küszöbét sosem lépte át. Nem csupán nyugdíjas éveire gondolt, mikor ezt a helyet választotta, ám a történelem alakulása közbeszólt. OtthonNorthfotoÁllattetemek és diákokat váró tantermek: az elhagyott főiskola - Fotókhttp://www.life.hu/otthon/20170512-allat-tetemek-es-diakokat-varo-tantermek-az-elhagyott-foiskola-foto.htmlA Knoxville-i Főiskola úgy néz ki, mintha nem is Amerikában, hanem a csernobili katasztrófa helyszínén járnánk. Az az érzésünk támadhat a képek láttán, hogy péntek délután hazamentek a diákok és a tanárok, de hétfőn valamiért már senki sem ment be... és azóta se. Egyes termekben csupán egy kis takarítás hiányzik, és már kezdődhetne is a tanóra. Miért áll elhagyatottan ez az épület? Az ok egyszerre érthető és fejet vakartató. Otthon--Elhagyott szobák, amelyek titkai most feltárulnakhttp://www.life.hu/otthon/20170720-elhagyott-szobak-melyek-titkai-most-feltarulnak.htmlGyerekként hatalmas felfedező túrát jelentett a nagyszülők padlásának vagy pincéjének zseblámpás felfedezése; a régi bútorok, letűnt emlékek közötti modern jelenlét egyszerre volt izgalmas és hátborzongató. Hasonlóan érezhették magukat azok is, akik a következőkben bemutatott „szobákat" találták meg. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.