UNESCO Világörökség építészet Afrika épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A „nyugati" építészetet csodálat övezi, legyen az gótikus, barokk vagy épp modern. Azonban az Afrikai kontinensen is találunk igazán lenyűgöző épületeket, melyek túlmutatnak az ókori civilizációk által létrehozott szépségeken. Lépjünk beljebb, menjünk lejjebb és csodálkozzunk együtt rá az afrikai régió szégyenletesen figyelmen kívül hagyott építészetén.

Az afrikai kontinens sokszínűségét és gazdag kultúráját gyakran elhomályosítják azok a negatív sztereotípiák, melyek a szegénységre, a járványokra és a háborúra fókuszálnak. Afrika azonban, főként a gyarmatosítás előtti időkben, ennél sokkal több volt, sőt, ma is az.

Szenegálról korábban már írtunk, akkor Bárány Róbert mutatta be az ország kevésbé ismert oldalát. Most pedig egy Igbo Excellence nevű Twitter-fiókot hívtunk segítségül, hogy lásd Afrika építészeti drágaköveit, és nézz más szemmel erre a földrészre.

A Nyugat-Afrikában található Mali, négy UNESCO világörökségi helyszínnel is büszkélkedhet. Ebben az országban található például a valóban döbbenetes Djenné óvárosa, melynek egyik emblematikus épülete a szudano-száheli építészet remeke, a Djenne-i nagymecset.

Djenne-i nagymecset Forrás: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

Ám Afrikában úgynevezett afro-futurisztikus épületeket is találni, például Ghánában és Burkina Fasóban.

Kattints a képre, és nézd meg a galériát:

Szomália építészete igen gazdag és változatos, köszönhetően a hagyományos, valamint a nyugati tervezés összemosódásának.

Kattints a képre, és nézd meg a galériát:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.