Budapesti belvárostúra – A Ferenciek tere történelmi épületei

Ferenciek tere ház Belváros urbanista Budapest Ybl Miklós épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az 5. kerületi Ferenciek tere Pest történelmi Belvárosának középpontjában fekszik. Egyik legmeghatározóbb épületéről, a Párizsi udvarról már írtunk korábban, most csodálj meg pár további impozáns házat, melyeket könnyedén megtalálsz Te is egy rövid belvárostúrán.

Károlyi utca 9.

A Károlyi és Irányi utca sarkán lévő szabálytalan telek beépítésére több terv is érkezett, melyek közül az akkori tulajdonos, Erényi Ullmann Lajos csak nagy nehezen tudott dönteni – évekig húzódott emiatt az építkezés megkezdése. Az építész, Quittner Zsigmond saját, az Építő Iparban 1888-ban megjelent írásában megemlíti, hogy a megrendelő a földszinten egy nagy kávéházi helyiség, az emeleteken pedig mellékhelyiséggel felszerelt bérlakások kialakítását kérte.

Az épületben 1887-ben nyílt meg a Centrál Kávéház, ami hamar a pesti szellemi élet központjává vált.

Centrál kávéház Fotó: Margitay Klára

Fotó: Margitay Klára

Károlyi utca 12.

A Károlyi és Reáltanoda utca sarkán álló épületet Ybl Miklós építész tervezte, a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesülete felkérésére. A háromemeletes csodás épület 1869-re készült el, további emeleteit később építették rá. Nem csupán a takarékpénztár, de szolgálati lakások és üzletek is helyet kaptak benne. A Vasárnapi Újság 1890-ben megírta az építési költségeket, melyek összesen 697 920 forintot tettek ki. Az akkori egyik legdíszesebb épület 1980-tól, elhanyagoltsága miatt lakhatatlanná vált, amit a 1999-2001 közötti felújítás „orvosolt".

Károlyi utca 12. Fotó: Margitay Klára

Ferenciek tere 6.

A Ferenciek tere és Reáltanoda utca sarkán egy csodás épület áll. Az Egyetemi Könyvtár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem könyvtári hálózatának legfontosabb intézménye. A neoreneszánsz stílusban épült épületet 1876-ban adták át.

Ferenciek tere 6. Fotó: Margitay Klára

Fotó: Margitay Klára

Ferenciek tere 2.

Ez az igen impozáns épület egyszerre több címmel is rendelkezik: A Ferenciek tere 2. mellett a Veres Pálné utca 2., a Kígyó tér 1. és a Curia utca 2-4. is ugyanazt az épületet, de mégis más „házat", bejáratot jelöl. Ezen azonban nem csodálkozhatunk, hiszen hatalmas bérházról beszélünk. Az 1894-ben épült ház tervezői Korb Flóris és Giergl Kálmán voltak. Építésére - tervezői Korb Flóris, Giergl Kálmán - 1899-ben kért engedélyt a Legmagasabb császári és királyi magán és családi alapok, és 1901-ben el is készült. A frissen átadott Királyi bérház nevet viselő épületet maga I. Ferenc József is meglátogatta.

Ferenciek tere 2. Fotó: Margitay Klára
Fotó: Margitay Klára

Fotó: Margitay Klára
Budapesti belvárostúra - Körfolyosós mesevilág a belvárosbanhttp://www.life.hu/otthon/20190703-budapesti-belvaros-tura-korfolyosos-meseorszag-a-belvarosban.htmlA József körút 30-32-es szám alatt lévő épület nem is kívülről fogott meg minket, egyszerűen csak kíváncsivá tett, mi rejtőzhet a nyitott kapu mögött. A házba lépve, a lépcső bal és jobb oldalán is találtunk egy-egy körudvart. Amikor jobbra fordultunk, fotós ismerősömmel elég volt egymásra pillantanunk, hogy tudjuk, emellett nem mehetünk el. OtthonOrigoBudapesti belvárostúra – Csodás homlokzatok a Nagykörútonhttp://www.life.hu/otthon/20190703-budapesti-belvaros-tura-csodas-homlokzatok-epuletek-hazak-a-nagykoruton.htmlA Nagykörút Budapest belvárosának meghatározó útszakasza, amely keresztülhalad a főbb belső kerületeken. 20–30 éve bevásárlóutcaként is ismerték, de ma már az emberek többsége csak szeretné letudni az általa közrefogott távot. Pedig ha időnként felnéznénk, csodálatos épületekre csodálkozhatnánk rá. OtthonOrigoEgy 8 négyzetméteres belvárosi albérlet, ahol mindennek jutott helyhttp://www.life.hu/otthon/20190530-8-negyzetmeteres-belvarosi-alberlet-ahol-mindennek-jutott-hely.htmlBudapest belvárosában találunk egy igen aprócska, mindössze egy kisebb szoba méretű lakást, amely teljesen felszerelt: konyha, vécé és fürdőszoba is tartozik hozzá. A minilakás projekt megálmodóival, Csatószegi Beátával és Szabó Rudival, a Vacókia blog szerzőivel készített interjúnkból a 8 négyzetméteres lakás minden apró titka feltárul. OtthonOrigoA szikla ereje ötvöződik a modern gondolatisággal ebben a belvárosi lakásbanhttp://www.life.hu/otthon/20170825-a-szikla-ereje-es-a-modern-gondolatisag-egy-belvarosi-lakasban.htmlEgy magyar otthon, mely belsőépítészetét tekintve abszolút kiérdemli a merész és a fantasztikus jelzőket. Ring Miklós vezető tervező, belsőépítész most egy olyan bravúrt mutat be, mely remekül érzékelteti a tér és elképzelés összehangolását. OtthonOrigoAfrika kevésbé ismert építészeti remekművei - Fotókhttp://www.life.hu/otthon/20190904-afrika-kevesbe-ismert-epiteszeti-remekmuvei-fotok.htmlA „nyugati" építészetet csodálat övezi, legyen az gótikus, barokk vagy épp modern. Azonban az Afrikai kontinensen is találunk igazán lenyűgöző épületeket, melyek túlmutatnak az ókori civilizációk által létrehozott szépségeken. Lépjünk beljebb, menjünk lejjebb és csodálkozzunk együtt rá az afrikai régió szégyenletesen figyelmen kívül hagyott építészetén. OtthonOrigoLuxus az őrülten gazdagoknak címezve - Videóhttp://www.life.hu/otthon/20190901-luxus-haz-az-orulten-gazdagoknak-cimezve-video.html„A pompa és a luxus csúcsa", így jellemzik ezt a Los Angeles nívós környékén lévő Bel-Air-i házat. Már a méretei is döbbenetesek a belső és külső tereiről nem is beszélve. Bár mi nem vagyunk hívei az effajta felesleges luxus-hajhászásnak, mégis megakadt rajta a szemünk. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.