2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Csupán átverés a tudatos bőrápolás: van fogalmad egyáltalán, mit és miért csinálsz?

Shutterstock - fizkes
a kevesebb néha több tudatos bőrápolás arcápolás közösségi média
Napjaink egyik hívószava a közösségi médiában a tudatos bőrápolás. A kencék világa a fiatalokat és a középkorúakat egyaránt beszippantotta, ám ha rákérdezel, mit, miért használnak, csak nagyon kevesen tudják megválaszolni. Elgondolkodtató: lehet, a kevesebb, több lenne.

Ha a közösségi médiát pörgeted, csak úgy ömlenek rád a népszerű és olcsó webáruházak és a drogériák haul videói. Minden felhasználó szeretné megmutatni magát, illetve a másoknál is látott filléres ám tetszetős tömegtermékeket, no és azt a bizonyos reggeli-esti bőrápolási rutint. Az ember pedig legyen bármennyi éves: befolyásolható. Ki ne vett volna már például arcápolási terméket TikTok- vagy Instagram-ajánlás alapján? Tényleg mind elhasználtad? Hány krém, szérum és a többi végezte a kukában (jobb esetben egy barátnőnél, családtagodnál)? 

A skinfluenszerek noha már egyre erőteljesebben hangsúlyozzák, hogy jól gondoljuk meg, mit kenünk a bőrünkre, ugyanis lehet bármilyen jó a termék, ha nálad pattanásokat okoz, belobbantja a rosaceát vagy éppen a te bőröddel semmit nem csinál. Ennek ellenére ők sem állnak ellen annak, hogy naponta újabb és újabb készítményeket, bombabiztos napi rutinokat tárjanak a nagyközönség elé. Posztjaikat, videóikat jobb esetben a meggyőződés ihleti, ám előfordul, hogy nem a termékek (tisztelet a kivételnek), sokkal inkább a szponzorcégek ajándékai vonzóak számukra, a kence pedig a bemutató után a szemétben végzi. 

Adja magát a kérdés: hogyan lehetsz VALÓBAN tudatos bőrápoló

1. Ismerd meg a bőröd típusát, és ahhoz való krémet válassz.

Manapság már rengeteg információ és kozmetikum áll a rendelkezésünkre, amelyek ugyannyira könnyítik, mint nehezítik a helyzetünket a bőrápolás terén. Könnyű elhamarkodottan besorolni a bőrt a száraz, zsíros vagy kombinált kategóriába, és emiatt hibásan megválasztani a kezelésére szolgáló arctisztítókat, krémeket és egyéb kozmetikumokat. Fontos, hogy tisztában legyünk, az egyes bőrtípusok jellemzőivel, mert ezek ismeretében sokkal könnyebben találhatjuk meg a sajátunkat. A bőrtípusokról bővebben itt írtunk.

2. Ezerlépéses rutin helyett a bőrproblémádra koncentrálj: tájékozódj, melyik hatóanyag, mire jó. Nem nehéz belátni, hogy teljesen mást igényel egy száraz, idősödő, mint egy fiatal, pattanásos, zsíros bőr.

3. Ha magadtól nem megy, fordulj kozmetikushoz, aki segít neked rámutatni  problémákra. Ha a szakember igazán érti a dolgát, még termékeket is ajánl neked pénztárcádtól függően. 

Kozmetikusok vs. skinfluencerek? 

Úgy tűnik, mint ha ma a termékek dömpingjében nem is lenne szükség kozmetikusokra, de ez hibás következtetés. Egyrészt ma már a kozmetikai kezelés sem úgy néz ki, mint 20 évvel ezelőtt: fél óra a gőzben, durva nyomkodás, fájdalmas sebek és foltok már a múlté (persze, ha körültekintően választasz szakembert). Ehelyett a professzionális kozmetikákban a tisztítás után különféle eljárásokkal hatóanyagokat juttatnak a bőrödbe, tanácsokkal látnak el, amelyek alapján valóban mi is felépíthetünk már otthon egy jobb eséllyel működő bőrápolási rutint. És itt jönnek képbe a skinfluencerek, akiknek egy része valóban megalapozottan ajánlja a termékeket, elmagyarázza, mit, mivel használjunk és milyen kombókat kerüljünk. A segítségükkel olyan termékek is a látószögünkbe kerülhetnek, amelyekkel magunktól nem találkoztunk volna. Tehát nem baj, ha ajánlásra veszünk meg egy-egy kencét, de jobb, ha óvakodunk attól, hogy dömpingszerűen bevásároljunk belőlük. 

The,Cosmetologist,Cleanses,With,A,Tonic,The,Face,Skin,Of
A professzionális kozmetikákban a tisztítás után különféle eljárásokkal hatóanyagokat juttatnak a bőrödbe.
Forrás: Shutterstock

Valódi szükséglet vagy parasztvakítás a tudatos bőrápolás?

Egészen biztosan ismer mindenki olyan középkorú vagy annál idősebb embert, aki nem hogy tudatosan, de sehogyan se kenegette magát, a kötelező fényvédőt pedig maximum naptej formájában a nyaraláson használta, és mégis ragyogó a bőre. Százszámra látunk olyanokat is, akiknek a huszadik új rutin után sem javult, szélsőséges esetben még romlik is a bőrképük. Ők joggal kérdezhetik meg maguktól: tényleg szükség van erre?  A kérdésre se egyértelmű igennel, se nemmel nem lehet válaszolni. Az talán biztos, hogy a szappanos arcmosásnál hatékonyabb és kíméletesebbek a kifejezetten arcra kifejlesztett lemosók, és tudományosan igazolták a fényvédő mindennapos használatának fontosságát is. Az is biztos, hogy a jól kiválasztott termékek, pláne, ha egyszerre nem öt új szérumot vezetünk be a rutinunkba, sokat segíthetnek, de azt sem árt tudni, hogy ezeket egyáltalán nem közelező használni. 

A kiskorúak bőrének ápolása korábban kimerült annyiban, hogy tartottak otthon egy üveg Dalacin-T-t, és imádkoztak, hogy ne lepjék el az arcukat a pattanások. Ez ma már teljesen másképp van: a gyerekek elkezdték ugyanazokat a csúcskategóriás arckrémet, szérumokat, köztük anti-aging termékeket használni, mint  a szüleik. Bőrgyógyászok azonban arra figyelmeztetnek, nem biztos, hogy jót tesznek ezzel.

De akkor ki a tudatos bőrápoló? 

Ahogy említettük, rengeteg az információ a témában, a nagyobb drogérialáncok polcain ma már a legfelkapottabb magyar márkák mellett a messze földön híres koreai termékek is megtalálhatók, így még könnyebben az impulzusvásárlás csapdájába esünk, mint ha meg kellene rendelnünk azokat. 

A klasszikus koreai rutin 10 lépésből áll.
Forrás: Shutterstock

A koreai nők bőre legendásan szép és kifogástalan. Sokáig rejtély övezte, mi a titkuk, pedig a válasz nagyon egyszerű: a tudatos és az egyedi igényekhez alkalmazkodó bőrápolás rutin. A klasszikus koreai rutin - amelyről itt írtunk bővebben - összesen tíz lépésből áll, ám soha nem az a lényeg, hogy minél több terméket magunkra kenjünk, hanem az, hogy a bőr valós igényeinek - és a fennálló problémáknak - megfelelő ápolásban részesüljön.

A skinfluencerek videóiban látható soklépéses rutinok azonban sok esetben életszerűtlenek, ráadásul szükségtelenek is. Tehát: nem attól leszel tudatos bőrápoló, hogy minél több terméket használsz. A hatékony bőrápolás nem mennyiségi kérdés: ha nem problémás a bőröd, legyél bármennyi idős, pont elég a lemosás-hidratálás-fényvédelem, így az arcápolásra nem kell sem tízezreket költened és az idődbe is belefér. 

Ne is próbáljak ki új termékeket? 

Dehogynem! Ha neked belefér és örömet szerez, kísérletezhetsz: de ésszel! Ha idősebb vagy, egy peptides szérum lehet, hogy még jót is tesz, ha bírja a bőröd, a retinoidok közül válogathatsz. Bármit használhatsz, amit jól tolerál a bőröd, de csak azért, mert nem árt valami, még nem muszáj magadra kenni. Az pedig teljesen emberi, hogy bár minden rendben van az arcoddal (vagy épp ellenkezőleg) elcsábulsz egy-egy új termék láttán. Ha látványos változást nem érsz el vele, úgysem fogod újravenni. 

Flat,Lay,Composition,With,Cosmetic,Products,On,Color,Background
Nem kell száz terméket használnod ahhoz, hogy szép legyen a bőröd. 
Forrás: Shutterstock

Csodák nincsnek!

Ha azt tapasztalod, hogy nagyon sok a pattanásod vagy megereszkedett a bőröd, esetleg pigmentfotjaid vannak, az nem egy kozmetikum fogja megoldani, pláne nem egy hét alatt. Utóbbi esetben a napi fényvédőzés segíthet, de pattanások esetén irány a bőrgyógyász, az idősödő bőr állapota pedig (amennyiben zavar) nem szérumokkal és krémkkel, hanem orvosesztétikai kezelésekkel javítható, bár ez utóbbiakat sem érdemes túltolni. 

Pénz- és időrabló, mégis beleszerettünk... 

Ahogy írtuk, a tudatos bőrápolás, pláne, ha túlbonyolítjuk, havi sok tízezer forintot is kihúzhat a pénztárcánkból, ráadásul reggel és este is bőven kell időt szánni rá. Bár kézzelfogható, azaz szemmel látható eredménye sok esetben nincsen, az, hogy foglalkozunk magunkkal, hogy van egy kis rituálénk hatalmas mentális előnyökkel jár. 

A bőrápolás ugyanis nem csak a bőrről szól, hanem arról is, hogy szereted magadat, vigyázol magadra. A szérumok és krémek felkenése egy rohanássa teli nap előtt vagy egy nehéz nap után igazi énidő lehet. Kevés jobb érzés van annál, amikor este, tiszta, ápolt bőrrel, jó illatúan bújsz az ágyba. 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.