Szőrtelenítés nyáron - mire érdemes figyelnünk?

Shutterstock/aslysun -
testápolás szépségápolás nyári szőrtelenítés
A nyári szezon közeledtével egyre többen keresik a tökéletes módszert, amely tartós és kíméletes is egyben. Íme néhány tipp, hogyan állj neki és mi mindenre figyelj a szőrtelenítés során.

Legyen szó borotválásról, gyantázásról vagy lézeres szőrtelenítésről, fontos tudni, melyik módszer illik leginkább a bőrödhöz és életstílusodhoz. Cikkünkben tippeket adunk a szőrtelenítés kapcsán, hogy magabiztosan élvezhesd a nyári napokat.

szőrtelenítés
Az otthoni szőrtelenítés fokozott odafigyelést igényel
Forrás: Shutterstock/Pheelings media

A szőrtelenítés alapja: tiszta és száraz bőrfelület!

A nyári szőrtelenítés kulcsa a tiszta bőrfelületen felül az ideális módszer kiválasztása és szőrtelenítés után a bőr megfelelő ápolása. Mindig figyelj a higiéniára! 

Közvetlenül napozás, szolárium, szauna, vagy wellness program előtt és után nem ajánlatos nekiállni a szőrtelenítésnek. 

Mivel minden ilyen beavatkozás mikró hámsérüléseket okoz, kellő odafigyelés nélkül szőrtüsző gyulladást, kisebesedést, pigmentfoltokat, a szőrszálak benövését okozhatja.

Ne nyáron kezdj kísérletezni!

Nyáron a bőrünk egyébként is fokozottabban van igénybe véve, tehát, ha még nem gyantáztunk soha, akkor első alkalommal inkább célszerű szakemberhez fordulni, mint otthon nekiállni. A kozmetikusok speciális, egyénre és szőrtípusra szabott ajánlást adnak majd. Esetenként ajánlhatnak számunkra olyan professzionális termékeket is, amelyek csak kozmetikai szalonokban beszerezhetők. A drogériákban is rengeteg elő és utóápoló, nyugtató, szőrnövekedést gátló termék kapható, természetesen ezek közül is érdemes beszerezni néhányat, ha a későbbiekben otthon szeretnénk majd szőrteleníteni. Fontos, hogy az első szőrtelenítés előtt tájékoztassuk a kozmetikusunkat az esetlegesen korábban előforduló negatív bőrreakciókról, allergiákról.

Szőrtelenítés otthon

Az otthoni szőrtelenítés során ügyeljünk rá, hogy kipirosodott, izzadt, hámló, esetleg bőrsérülések, bőrbetegségek, vagy friss műtéti hegek esetén ne álljunk neki legyantázni a kívánt testfelületet. 

Aranyszabály a bőrpróba! 

Ha mégis otthon állunk neki, végezzük bőrpróbát egy kevésbé feltűnő helyen lévő bőrfelületen az esetleges allergiák, kipattogzások kiküszöbölésére. Ahány ember, annyi szőrtípus, s annyi féle technika áll rendelkezésünkre. Mindenkinek más válik be, ami még testrészenként is változó lehet. Gyantázásnál ügyelj a bőr előkészítésére, használj bőrradírt előtte, és hűsítsd a bőröd utána. 

Borotválás esetén használj éles pengét és hidratáló borotvahabot, hogy elkerüld az irritációt. 

A tartósabb eredmény érdekében a lézeres szőrtelenítés is jó választás lehet, de fontos, hogy ezt mindenképpen szakember végezze. Ne feledd, bármelyik módszert is választod, utána mindig hidratáld a bőröd, hogy megőrizd annak puhaságát és egészségét. 

Szőrtelenítés nyaralás alatt

Utazások előtt 1-2 nappal ajánlott szőrteleníteni. Azonban ha a nyaralás során is szükségét érzed, a szőrtelenítés praktikus és kényelmes megoldásokat igényel. Ha borotvát használsz, válassz utazó méretű habot vagy gélt, és mindig használj új pengét. Gyantázás esetén kényelmesek lehetnek az olyan előre elkészített gyantacsíkok, amelyek nem igényelnek melegítést. Az elektromos epilátorok vagy hordozható lézeres eszköz szintén jó választás lehet, ha hosszabb távú megoldást keresel. Azonban ezek a gépek nem biztos, hogy elférnek a táskádban, ha csak egy kézipoggyásszal utazol.

Az utazásra feltétlen vigyünk magunkkal bőrvédő (faktoros) és bőrnyugtató krémeket. Hónalj szőrtelenítése után kizárólag nem alkohol tartalmú dezodort használjunk, mert az alkohol tartalmú készítmények csíphetik, kipirosíthatják a frissen szőrtelenített és érzékeny bőrfelületet. Ezen kívül hasznos, ha van a csomagunkban hintőpor és csipesz is. A hintőpor használata elősegíti, hogy a bőr száraz legyen a szőrtelenítés előtt, a csipesszel pedig könnyen eltávolíthatjuk a szőrtelenítés után ott maradt kósza szőrszálakat, illetve hasznos eszköz a szemöldök formázásához és a kisebb területek szőrtelenítéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.