Borotvahasználati kisokos, hogy ép bőrrel úszd meg a strandszezont

Photo,Of,Young,Thoughtful,Minded,Woman,Hold,Finger,Chin,Look
Shutterstock/Copyright (c) 2021 Roman Samborskyi/Shutterstock. No use without permission. - Roman Samborskyi
szőrtelenítés bikinivonal borotva
Apró sérülésel, benőtt szőr, gyulladt csomók és még sorolhatnánk, mi mindennel kell megszenvednie annak, aki rosszul használja a borotvát. A bikinivonal érzékeny terület, a szeméremtest körüli sérülések komoly fertőzéseket okozhatnak, ha nem jó minőségű vagy nem elég éles a borotva.

A rosszul borotvált bikinivonal a gyulladástól az égő érzésen át, a benőtt szőrön keresztül a viszketésig számos kellemetlenséget hordoz magában, márpedig az utolsó, amit nyaralás közben akarunk magunknak, az a probléma. Ha szeretnéd ép bőrrel megúszni a szőrtelenítést, és nem jöhet szóba más, csak a borotva, figyelj, mutatjuk, milyen óvintézkedéseket kell tenned érte. 

borotva, szőrtelenítés
Inkább kerüljön többe, de a szőrtelenítésre csak kiváló minőségű, éles borotva alkalmas
Forrás: Shutterstock/Pixel-Shot

Hogy melyek a szeméremtest teljes szőrtelenítésének hátrányai, arról egy korábbi cikkünkben írtunk. Ezúttal kizárólag a bikinivonal lesz a téma, azaz a fürdőruha alsórészéből kilátszó terület borotvával való szőrtelenítéséről. 

1. lépés: ne sajnáld a pénzt, a jó minőségű borotva elengedhetetlen

A jó borotva ismérve, hogy éles, tehát vág. Nem kizárt, hogy találsz egyszer használatos, eldobható borotvák között is alkalmasat, de akkor tényleg egyszer használd, aztán dobd ki. Az egyik legjobb választás a kényelmesen fogható, cserélhető fejű, több pengés, nyugtató csíkkal ellátott borotva. A több penge azért jó, mert kisebb erővel, de annál hatásosabban vágja a szőrt, sima érzetet hagyva maga után, anélkül, hogy összekaszabolnád magad. Ám nem ez az egyetlen megoldás: léteznek rozsdamentes acélból készült, egypengés borotvák is, amelyek ugyanolyan biztonságosak, mint a műanyag változat, csak egy vágással vágja le a szőrt, amelynek a vége tompább lesz, ezzel csökken a benőtt szőr lehetőségének kockázata.

2. lépés: csökkentsd a benőtt szőr esélyét

Mielőtt elkezded a szeméremszőrzet borotválását, tegyél meg néhány óvintézkedést. Ülj be 10 percre meleg vízbe, ami segíti a bőr felső rétegét puhábbá tenni. Ezután tisztálkodj meg alaposan, töröld magad szárazra, majd bőrradírral távolítsd el az elhalt hámsejteket és a felesleges olajat a bőrfelszínről, így a borotva közelebb kerül a szőrszálakhoz, így nemcsak szebb eredményt kapsz, de megelőzöd, hogy a borotvával elhalt bőrt és koszt vigyél be a pórusokba.

3. lépés: használj nőknek kifejlesztett borotvakrémet vagy habot

Nem feltétlenül a kellemes illatok és érzetek miatt van szükség borotvakrémre vagy habra, hanem a megfelelő csúszás érdekében is jobb, ha használod. De ne valami olcsó és semmirevaló terméket válassz, elvégre a szeméremtested körüli bőrről van szó. Használj olyan krémet vagy gélt, ami shea vajat, olívaolajat, kókuszzsírt tartalmaz.

4. lépés: fontos az irány

Borotválkozni mindig a szőrnövekedés irányában kell, az össze-visszahúzogatás csak sérülésekhez, irritált bőrhöz, égéshez, fájdalomhoz vezet. A borotva fejét mindig tartsd lefelé, és csak egyszer húzd le a borotvát. Ha jó minőségű, éles, többpengés eszközt használsz, elégnek kell lennie. 

5. lépés: nyugtasd a bőröd

Borotválkozás után a bőrödnek szüksége van 10 perc hűtésre. Ez történhet hidrogéllel vagy borogatás formájában is. Ha ezzel megvagy, hidratáld a bőröd: a mindennapos kenőcsözés is csökkenti a borotva okozta irritáció tüneteinek erősödését vagy megjelenését. Ha másnap úgy látod, begyulladt a bőröd, használj gyulladáscsökkentő kenőcsöt.

Ne feledd, a borotválkozás gyors, egyszerű és viszonylag olcsó megoldás, de nem az egyetlen lehetőség a szőrtelenítésre. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.