szépségápolás rosacea UV-sugárzás pigmentfolt
Mindkét bőrelváltozásra igaz, hogy a napsütés felerősítheti a tüneteket, ám míg az egyik ártalmatlan és csak esztétikai problémát okozhat, addig a másik kezelés nélkül egyre súlyosabbá, fájdalmasabbá válhat.

Pigmentfolt és rosacea: érdemes tisztában lenni a két elváltozás közti különbséggel, hogy ha valamelyik megjelenik nálunk, akkor tudjuk, hogy mit kell tennünk, mire szükséges ügyelnünk bőrünk védelme érdekében. Ebben dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász, kozmetológus nyújt segítséget.

pigmentfoltok, pigmentfolt és rosacea, bőr, bőrhiba, bőrápolás
Pigmentfolt és rosacea: komoly különbségek vannak a két elváltozás között, de mindkettővel érdemes foglalkozni 
Forrás: Shutterstock

Óvakodjunk a napfénytől!

Pigmentfolt

Bőrünk hámrétegében találhatóak a pigmentsejtek, vagyis a festéksejtek. Ezek határozzák meg, hogy milyen színű a szemünk, a hajunk és a bőrünk. De emellett a védelmünket is szolgálják, ugyanis óvnak minket a nap káros sugaraitól. Ennek köszönhető, hogy amikor napozunk, lebarnul a bőrünk.

– Akkor alakulnak ki a szabálytalan alakú és méretű pigmentfoltok, amikor valamilyen okból a pigmentsejtek túl sok festékanyagot termelnek. 

Az így kialakult foltok teljesen ártalmatlanok, maguktól halványulnak, amikor kevesebb napfény éri a bőrünket, de ha zavar minket, akkor speciális kozmetikumokkal elősegíthetjük ezt a folyamatot. Jellemzően az arcon és a karokon tűnik fel, de a test bármely részén előfordulhat – mondta dr. Csernus Krisztina.

Most akkor melyik?

Májfolt, öregségi folt vagy pigmentfolt. Ezek gyakorlatilag ugyanazok, főként a méretük és a színük erőssége és a megjelenésük ideje határozza meg, hogy éppen minek nevezzük. Ha kisebb, de sötétebb, akkor májfoltként, ha nagyobb, de halványabb, akkor pigmentfoltként, ha idősebb korban alakulnak ki, akkor pedig öregségi foltként emlegetjük.

Hajlamosak vagyunk rá?

Mivel a hiperpigmentációra való hajlam lehet öröklött, nagyobb eséllyel jelennek meg rajtunk foltok, ha a szüleinknek is volt. Emellett növeli a kialakulásuk esélyét a túlzásba vitt napozás, mert az megzavarhatja a pigmentképződési folyamatot. Ha a barnás foltok egyszer már kialakultak a bőrünkön, akkor attól kezdve, ha bármikor – akár kis időre is - napfény éri a bőrünket, a foltok szinte azonnal sötétebbé válnak. 

Ha ezt szeretnénk elkerülni, akkor mindig használjunk magas faktorszámú napvédőt, viseljünk kalapot, és szellős, de az egész testet védő strandruhát. A hormonok is közrejátszanak a foltok kialakulásában, nem véletlen, hogy gyakran a terhesség idején vagy a változó korban jelennek meg az első foltok a testünkön. Ugyanígy, a fogamzásgátló tabletta szedése is kiválthatja, hiszen az is hormonváltozást idéz elő. 

Bármilyen hihetetlen, akár egy ártalmatlannak tűnő bőrsérülés is felelős lehet a pigmentfolt kialakulásában. Ilyenkor az érintett felület a gyógyulást követően nem ugyanolyan színű lesz, mint a környező terület, hanem annál sötétebb. Ez égési sérülések esetén a legjellemzőbb. Az is előfordulhat, hogy autoimmun betegség, emésztési problémák, vitaminhiány, anyagcserezavar miatt, vagy bizonyos gyógyszerek hatására alakulnak ki bőrünkön a foltok.

Kerüljük a csípős ételeket!

Rosacea

Ez a krónikus gyulladásos bőrbetegség már nem annyira ártalmatlan, mint a pigmentfolt, ugyanis kezelés hiányában egyre súlyosabbá válhat, és nem csak esztétikai szempontból okozhat gondot, hanem bizony fájdalmas, égő, szinte maró érzés kialakulásához is vezethet.

rosacea, bőr, bőrhiba, bőrprobléma, bőrápolás, arcápolás, szépségápolás, piros foltok
A rosacea bármely életkorban jelentkezhet - illusztráció
Forrás: Shutterstock/Kmpzzz

Csak az arcot érinti

A rosacea jellegzetessége, hogy kizárólag az arc területén jelenik meg, annak is főként a középső részén, tehát az orron, az orcákon, homlokon és az állon. Jellemzően világos hajú és szemű, fehér bőrű emberek arcán jelentkezik, nőknél sokkal gyakoribb, mint férfiaknál. Általában 30 éves kor körül jelennek meg az első tünetek, de kialakulhatnak később is.

Tünetei

  • A betegség kezdetekor még csak apró, kitágult erek, és hullámokban jelentkező bőrpír jelenik meg az arcunkon.
  • Később, a középső fázisban már gyulladt, pattanásszerű csomókat is felfedezhetünk, és kialakul a jellegzetes, határozott bőrpír.
  • A harmadik stádiumában már a bőr kötőszövetesen átépül, megvastagodik, egyenetlenné válik, akár vörös, gumószerű megnagyobbodás, deformálódás is megjelenhet. Ez leggyakrabban az orron következik be, de állon is előfordulhat. Ebben a stádiumban már csak a műtéti beavatkozás enyhítheti a panaszokat. A rosaceás bőrre általánosságban jellemző, hogy száraz, húzódik, ég, súlyosabb esetben szinte olyan, mintha marná valami – mondja a bőrgyógyász.

Mi váltja ki?

A betegség pontos oka nem ismert, de az biztos, hogy kialakulásában fontos szerepe van a genetikai hajlamnak.

– Maga a rosacea az arcbőr ereinek és beidegzésének, illetve a bőr immunrendszerének zavara, ami miatt az olyan mindennapi behatások, mint a kozmetikumok használata, vagy a napfény is bőrpírt, duzzanatot és gyulladást váltanak ki. Feltételezések szerint a Demodex nevű atka kórokozónak is szerepe lehet a kialakulásában. Ez az atka egyébként minden ember bőrén megtalálható, de rosaceásoknál megfigyelték, hogy ez túlszaporodik, és valószínűleg az immunrendszer stimulálásával hozzájárul a rosacea tüneteinek a romlásához. Az UV-sugárzás, a magas és alacsony hőmérséklet, és ezek hirtelen változása, fűszeres ételek, forró- vagy alkoholos italok, kozmetikumokban levő irritáló anyagok, stressz és az intenzív testmozgás felerősíti, vagy éppen előhozza a tüneteket. Emiatt van, hogy a betegség tünetei hullámzóak, de az arcpír szinte állandó – magyarázza a doktornő.

Ilyen is van!

Létezik a rosaceának egy súlyosabb változata, az okuláris, azaz szemészeti rozacea. Ez akár bőrtünetek nélkül is előfordulhat, a kötőhártya, rosszabb esetben a szaruhártya gyulladásával jár. Ennek tünete a szemben érzett idegentest-érzés, vagy akár látásromlás.

Kezelés

Már a kezdeti tünetektől fontos a kezelés, ezért, ha erre a betegségre gyanakszunk, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz! Bár egyelőre még a gyógyíthatatlan bőrbetegségek közé tartozik, de odafigyeléssel és orvosi segítséggel a tünetek jelentősen enyhíthetők.

A már kialakult értágulatokat azonban csak rádiófrekvenciás vagy lézeres kezeléssel lehet eltüntetni, amellyel nem szabad megvárni a súlyos állapotokat – hangsúlyozta a bőrgyógyász.

Amit mi megtehetünk:

Ha kimegyünk a szabadba – évszaktól függetlenül - mindig kenjünk magas faktorszámú fényvédő krémet az arcunkra, de még így is óvjuk magunkat attól, hogy tűző nap érjen minket. Fontos, hogy kerüljünk mindent, ami túlzott vérbőséget okozhat, mint például az intenzív sport, erős, fűszeres ételek, főleg akkor, ha a betegség éppen a fellángolás stádiumában van. 

Kerüljük az illat- és színezékanyagokat tartalmazó kozmetikumokat, olyan speciális hidratáló krémeket használjunk, amelyek nyugtatják a gyulladt bőrt, emellett védik és erősítik a véredények falait. Ügyeljünk a C- és K-vitamin bevitelre, ezek erősítik az ereket. Bizonyos gyógynövények kivonatait is érdemes bevetnünk, ilyen lehet a kerti ruta, hamamelisz kivonat, japán akác kivonat, ganoderma gomba kivonata, orvosi somkóró. 

Súlyosabb esetben forduljunk bőrgyógyászhoz, mert a kezelést mindig személyre szabottan, a betegség éppen aktuális stádiumához kell igazítani.

 Szükség lehet lézeres vagy más speciális kezelésre, de ha a rosacea nem reagál a helyi kezelésekre, esetleg szemészeti rosacea is fennáll, akkor szükséges lehet az erre a célra kifejlesztett tabletták szedése is.

Szerző: Bata Kata

Íme egy videó Polgár Tündétől, ha segítségre van szükséged az arcápolási rutinhoz:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.