65 éves lett az európai mozi egyik leghíresebb alkotója: ez a 7 kedvenc filmünk Luc Bessontól

Luc Besson
LOIC VENANCE / AFP) - AFP
születésnap luc besson filmajánló
Felfedezte Jean Renót, Natalie Portmant és Milla Jovovichot, elmerített minket a nagy kékségbe, érzékeny lelkű bérgyilkosokért izgulhattunk a filmjeiben, megteremtette az európai sci-fi szuperprodukciót, és még mindig van új mondanivalója. A születésnapos Luc Bessont egy toplistával köszöntjük.

A nagy kékség (1988)

A Metró című korai filmjével hívta fel magára a figyelmet Luc Besson, de A nagy kékséggel futott be igazán, sőt alapozott meg egy különleges irányzatot is a francia és az európai moziban. A világ két legjobb szabadtüdős búvárának barátsággal és rivalizálással színesített mélytengeri története a „Cinéma du look” emblematikus darabja lett, melynek filmjei a különleges stílust és látványt részesítik előnyben a hagyományos dramaturgiával szemben, és általában fiatal, elidegenedett, szerelmet kereső karakterekről meséltek.

Nikita (1990)

Sokan Luc Besson tartják a legamerikaibb európai filmes alkotónak, és ez jól megmutatkozik a hollywoodi zsánerek iránti vonzalmában, és a Nikita utóéletében is. A film főhőse egy gyilkosságra kiképzett titkosügynök, aki bűnözőként a börtönbe vonulás helyett a kormány ajánlatán kapva inkább egy új életet és új identitást választott. Luc Besson filmje az európai mozi legemlékezetesebb bérgyilkosnőjét teremtette meg, akinek sikerét jól jelzi, hogy később amerikai remake és két tévésorozat is készült a kalandjaiból.

Léon, a profi (1994)

Luc Besson múlhatatlan érdemei közé tartozik az is, hogy milyen színészeket fedezett fel, és tett sztárrá a filmjeiben. Például Jean Renót, aki már A nagy kékségben is óriási alakított, de a Léon, a profi révén lett igazi világsztár. A kis növényét magányosan nevelgető bérgyilkos, Léon egyszerre próbálja meg űzni a világ leghalálosabb szakmáját, és közben családot adni egy gyereknek, miután megmenti a szomszédban lakó kislányt – akit az elbűvölő Natalie Portman alakít élete első filmszerepében, és akinek egy idő után megtetszik a pótpapa foglalkozása.

Az ötödik elem (1997)    

A kilencvenes évek közepére Luc Besson igazi márkanév és nagyhatalom lett az európai filmgyártásban. Saját stúdiót is alapított, amivel egy francia Hollywood megteremtését tűzte ki célul, és ennek első lépcsőjeként elkészített egy igazi sci-fi szuperprodukciót is Bruce Willisszel. A női főszerepre pedig saját bevallása szerint azért választotta ki Milla Jovovichot, mert annyira különleges, kortalan és besorolhatatlan a szépsége, hogy tökéletes egy másik világból érkező csodalénynek a nagyon is evilági Bruce Willis mellé. A rendező aztán maga is annyira a hatása alá került eme szépségnek, hogy a forgatáson összejött a színésznővel, és hamar házasságot is kötöttek.

Jeanne D’Arc, az orleans-i szűz (1999)

Ha egy francia rendezőnek van egy szupersztár színésznő múzsája és felesége, plusz egy szuperprodukciók gyártására alkalmas stúdiója, akkor mi a leglogikusabb döntés? Filmre vinni a valaha volt leghíresebb francia hősnő látványos történetét. Milla Jovovich pedig megállta a helyét élete talán legnehezebb színészi feladata során, és még a fiús apródfrizura is jól állt neki.

Arthur és a villangók (2006)

Kevésbé él úgy a köztudatban Luc Besson, mint mesék alkotója, pedig az Arthur-történetekből már hármat is filmre vitt, és a produceri életművében is jó néhány darab található a legkisebbnek (is) szóló mozikból. A fűszálak rejtekében élő aprócska lények történetei Besson saját gyerekei számára kitalált meséiből sarjadtak ki, és könyvek, sorozatok, videojátékok is készültek belőlük.

Lucy (2014)

Luc Besson egész pályafutása alatt vonzódott az erős és titokzatos női akcióhősökhöz. A Nikitában megteremtette a zsáner európai klasszikusát, a producerként és íróként jegyzett Colombianában egy Hollywood-kompatibilis zsánerfilmet rakott le az asztalra, az Annában egy több személyiséggel rendelkező orosz femme fatale bérgyilkosról mesélt, a Lucyban pedig Scarlett Johanssonnal a főszerepben mutatott be egy női bosszúfilmet, ami az emberi képességek határainak feszegetéséről is szól.

DogMan: A kutyák ura (2023)

Besson már jó ideje sokkal inkább producerként és íróként tevékenykedik (lásd a kultikus Taxit, vagy az Elrabolva-filmeket), mint rendezőként. A tavalyi évben debütált DogMan: A kutyák ura viszont mintha új ambíciókról árulkodna, miközben az eredetiségével és hangnemével a korai Bessont is idézi. A film főhőse a nagyszerű Caleb Landry Jones alakításában kitaszítottan él a társadalom peremén, csak a kutyák az igazi társai, és bármire képes az elesettek védelmezéséért, amit kénytelen lesz meg is mutatni.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.