75 éves lett a hollywoodi díva: övé a filmtörténet legforróbb erotikus jelenete

"The Politician" New York Premiere
Jessica Lange
Getty Images/John Lamparski - John Lamparski
Jessica Lange szexszimbólum születésnap
Félig finn származású, elit Oscar-klub tagja, és igazi klasszikus szerepek várnak rá. 75. születésnapját ünnepli a hollywoodi díva és szexszimbólum Jessica Lange.

A négy nagyszülője négy különböző országban született

Jessica Lange 1949. április 20-án egy Cloquet nevű minnesotai kisvárosban jött világra egy háztartásbeli anya és egy utazó ügynök apa gyermekeként. Az apai nagypapája Németországból, az apai nagymamája Hollandiából vándorolt ki a tengerentúlra. Az anyai nagyszülei mindketten finnek voltak, de a nagypapa még az óhazában, a nagymama már Amerikában született.

21 évesen lelépett a férjével Párizsba

A minnesotai egyetemen művészeti tanulmányokat folytatott, és így ismerkedett meg Paco Grande spanyol fotóssal, akivel rövidesen össze is házasodtak. Otthagyta miatta az egyetemet, és utazgatni kezdtek, először Mexikóban, majd Párizsba költöztek. A francia fővárosban egy idő után elváltak útjaik, de Jessica Lange ekkor fedezte fel magának a színjátszást a pantomimon és a kortárs táncon keresztül.

A solymász az álomszakmája

Amerikába visszaköltözve New Yorkban próbált szerencsét, ahol modellként dolgozott, de annyira nem sikerült befutnia, hogy ne kelljen másból is pénzt keresnie mellette. Ez főként pincérkedést jelentett, közben pedig arról álmodozott, hogy színész vagy solymász lenne legszívesebben. A színész összejött. 

Óriási belépővel és óriási bukással kezdett Hollywoodban

Élete első filmszerepét rögtön egy szuperprodukcióban kapta, és rögtön főszerepet játszhatott. Az 1976-os King Kong megítélése manapság már egyáltalán nem negatív, de a maga idejében nagyot bukott, és Lange alakítása is lesújtó kritikákat kapott. Olyannyira, hogy ezután három évig kellett várnia a következő filmszerepre.

Övé a filmtörténet egyik legforróbb szexjelenete

Az 1980-as évek elején sikerült végül befutnia, akkor viszont nagyon gyorsan a csúcsra jutott. A postás mindig kétszer csenget kikapós feleségeként olyan emlékezetes párost alkotott Jack Nicholsonnal, hogy minden idők legforróbb szexjelenetei közé is bekerült a mutatványuk. A következő évben pedig már két filmért is Oscar-díjra jelölték.

The postman always rings twice
A postás mindig kétszer csenget
Jessica Lange Jack Nicholson
A postás mindig kétszer csenget kikapós feleségeként emlékezetes párost alkotott Jack Nicholsonnal
Forrás: Photo12 via AFP

Elit Oscar-klub tagja.

Az 1983-as Oscar-gálán két kategóriában is jelölték színészi díjra: a legjobb főszereplők között a Frances című életrajzi filmért, a legjobb női mellékszereplők között pedig az Aranyoskámért. Rajta kívül összesen 11 színész volt képes hasonló duplázásra az Oscar történelme során, nevezetesen Scarlett Johansson, Fay Bainter, Teresa Wright, Barry Fitzgerald, Jessica Lange, Sigourney Weaver, Al Pacino, Emma Thompson, Julianne Moore, Jamie Foxx és Cate Blanchett. Az Aranyoskámért el is nyerte az Oscart, amiből összesen kettő van neki: a másodikat a Kék ég főszerepéért nyerte el 1995-ben.

Négy filmben is együtt szerepelt élete szerelmével

Már említettük a fiatalon kötött, rövid életű házasságát, ami után soha többet nem ment férjhez. De két férfihoz is hosszú kapcsolat fűzte: a litván táncművész Mihail Barisnyikov 1976 és 1982, a drámaíró és színész Sam Shepard 1982 és 2009 között volt a párja, előbbitől egy, utóbbitól két gyereke született. Az élete szerelmének tartott Sheparddal négy filmben (Frances, Farmerek között, Bűnös szívek, Kívül tágasabb) is együtt szerepeltek.

Frances
Jessica Lange Sam Shepard
Az élete szerelmének tartott Sheparddal négy filmben  is együtt szerepeltek. 
Forrás: Photo12 via AFP

A fotózás a hobbija

Sőt, már nem is csak a hobbija, noha évtizedeken át inkább annak számított. 2008-ban ugyanis a nagyközönség elé is lépett egy fotóit tartalmazó albummal, azóta pedig rendszeresek a kiállításai, és már az ötödik fotós könyvénél tart, így elismert művésznek számít ezen a téren is.

Igazi klasszikusok várnak rá

Épp most ért véget a Viszály című sorozat második évada, amiben kisebb mellékszerepet alakított, az előtte álló produkciók viszont annál izgalmasabbak. A Hosszú út az éjszakába klasszikus Eugene O’Neill-dráma filmes adaptációjában többek között Ed Harris mellett szerepel majd, a Marlene Dietrich utolsó éveiről szóló Netflix-szériában pedig magát a nagy dívát játssza.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.