90 éves lett a hollywoodi díva - Shirley MacLaine sosem hitt a monogámiában

Shirley MacLaine
Photo12 via AFP - Photo12 via AFP
Világsztár színésznő Shirley MacLaine
Sosem játszott együtt a filmcsillag öccsével, dokumentumfilmesként is Oscarra jelölték, folyékonyan beszél japánul, és 90 felett sem megy nyugdíjba. A születésnapját ünneplő legendás színésznőt egy csokornyi róla szóló érdekességgel köszöntjük.

Egy gyereksztár után kapta a nevét

Shirley MacLean Beaty néven született 1934. április 24-én. A Shirley keresztnevet a kor népszerű gyereksztárja, Shirley Temple után adták neki a szülei. Amikor elkezdődött a színészi karrierje, akkor rendszeresen félreértették és rosszul ejtették a vezetéknevét, ezért az eredeti MacLean-ről áttért a MacLaine írásmódra.

Sosem játszott együtt a filmsztár öccsével

Az édesanyja tanárnőként, az édesapja pszichológia professzorként, majd ingatlanügynökként dolgozott. A családban azonban nem csak belőle lett hollywoodi sztár: az öccse Warren Beatty művésznéven futott be káprázatos színészi, sőt rendezői karriert is. Ők ketten viszont sosem szerepeltek közös filmben. Ehhez a legközelebb a nevezetes Bonnie és Clyde esetében álltak, aminek Beatty a producere volt, és a női főszerepre leszerződtette a nővérét. Amikor viszont eldöntötte, hogy a férfi főszerepet pedig ő akarja játszani, le kellett cserélni a testvérét, hiszen szerelmi jeleneteik lettek volna.

Shirley MacLaine & Warren Beatty Attend A Movie Premiere
Shirley MacLaine & Warren Beatty 
Forrás:  Getty Images/Michael Ochs Archives

Sokáig fiúszerepek jutottak neki

Nem a filmvásznon, hanem a színpadon: gyerekként balettozott, és mivel sokáig ő volt a legmagasabb az osztályban, vele táncoltatták el a fiú szerepeket. Felnőttként viszont egyáltalán nem lett magas: 169 centire nőtt meg végül.

Alfred Hitchcocknál indult a filmes karrierje

A szórakoztatóipari karrierje is táncosként indult különféle színpadi musicalekben, de aztán hamar felfedezték a színészi képességeit is. Az első filmszerepét Alfred Hitchcocktól kapta az 1955-ös Bajok Harryvel révén. A legendás rendező a kedvéért még arról a megrögzött szokásáról is lemondott, hogy hosszú szőke hajú színésznőnek adja a filmje női főszerepét.

Scene from The Trouble with Harry
1955-ös Bajok Harryvel 
Shirley MacLaine
Az első filmszerepét Alfred Hitchcocktól kapta, az 1955-ös Bajok Harryvel 
Forrás: GettyImages/John Springer Collection

Nem csak színésznőként jelölték Oscarra

A karrierjét végig kísérték a szereplései az Oscar-gálákon. Már 24 évesen megkapta az első jelölését a Rohanva jöttek főszerepéért, amit továbbiak követtek olyan klasszikus filmekért, mint A legénylakás. A győzelem viszont csak évtizedek múltán, az 1984-es Becéző szavakkal sikerült. Közben pedig nem csak színésznőként jutott Oscar-közelbe: egy általa rendezett, Kínáról szóló dokumentumfilm is jelöltként versenyzett 1976-ban.

Nyitott házasságban élt a férjével

Pályakezdő színészként ismerkedett meg a kolléga Steve Parkerrel, aki 1954-ben lett a férje, és 28 éven át tartott a házasságuk, egy közös gyerekkel. A férjével közismerten nyitott kapcsolatban éltek, és amikor a válásuk után megkérdezték MacLaine-t, hogy tervez-e újra házasodni, akkor így felelt: „Sosem voltam igazából házas.”

Shirley MacLaine And Family
Shirley MacLaine, férje Steve Parker és gyermekük Stephanie
Steve Parkerrel  28 éven át tartott a házasságuk, egy közös gyerekkel
Forrás: Bettmann Archive/father:CB2

Folyékonyan beszél japánul

A nyitott házasságának egyik oka az is volt, hogy a férje Japánba költözött az üzleti karrierje építése érdekében, és a lányuk is vele élt, így MacLaine is sok időt töltött a távol-keleti országban. Megtanult japánul is, ami jól jött számára, amikor az 1962-es Az én kis gésám főszerepében egy magát japánnak kiadó amerikai színésznőt játszott.

Igazi spiriboszi

Olthatatlan érdeklődéssel rendelkezik a spiritualitás, a lélekvándorlás, a természetfeletti jelenségek és a new age tanok iránt. Számos könyvet is írt a témában, és a transzcendentális meditáció lelkes híve és gyakorlója.

90 felett sem megy nyugdíjba

Immár hetedik évtizede tart a színészi karrierje, a nézők legutóbb a Gyilkos a házban sorozat két epizódjában és az American Dreamer című film egyik főszerepében láthatták őt. Előkészítése alatt áll a People Not Places című filmje, amiben egy hajléktalannal összebarátkozó idős hölgyet játszik, és a Men of Granite sportfilm, ami az 1940-es évekbe visz el a közreműködésével.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.