Amikor kihagy a memória – 7 emlékezetes film amnéziás főhősökről

Sleeping Dogs (2024), Szunnyadó vérebek,
 Russell Crowe
Profimedia - CAP/TFS
filmajánló film mozi
Az emlékezet csalóka tud lenni még a leghétköznapi helyzetekben is, hát még az olyan különleges szituációkban, amikről a filmek mesélnek! Ha pedig egyenesen hiányzik az emlékezet egy darabja, az már önmagában különleges szituáció, mint ahogy azt az alábbi remek filmek meg is mutatják.

Utánunk a tűzözön (1996)

Békés kisvárosi háziasszonyból tör elő a halálos hatékonyságú bérgyilkos a kilencvenes évek ezen oly tipikus és oly szórakoztató akcióvígjátékában. Hiszen korábban ő már titkos kormányügynök volt, épp csak egy akcióban nyoma és emlékezete veszett. Szerencsére a konyhai szeletelés (és később Samuel L. Jackson) segít visszahozni az emlékeket.

Memento (2000)

Épp néhány hete koronázták a filmvilág aktuális királyává Christopher Nolant az Oscar-gálán, aki ezzel a trükkös thrillerrel hívta fel magára először a nemzetközi moziközönség figyelmét. Nem is csoda, hogy mindenki felkapta a fejét már az alapötletre: a csak és kizárólag rövidtávú memóriával rendelkező főhőse ugyanis fordított időrendben, a tetoválásai segítségével keresi benne a felesége gyilkosát.

A Bourne-rejtély (2002)

A filmtörténet talán leghíresebb amnéziás karaktere Jason Bourne, akire kémregények sora után komplett mozis franchise is épült a 21. században Matt Damon vezérletével. A titkos kormányzati program tökéletes katonájaként kiképzett főszereplőnek az első filmben még csak egyetlen egyszerű küldetése akad: rájönni arra, hogy ki is ő valójában, és mi is történt vele?

Másnaposok (2009)

Emlékezetkiesése sok okból lehet az embernek, és ezek közé tartozik egy kiadós berúgás is, pláne, ha azt randidrogokkal kombinálja a sors (és egy hülye cimbora). Így járnak a Másnaposok legénybúcsús főhősei is, így aztán utólag kell felgöngyölíteniük a múlt fonalát, ami elvezethet az elveszett barátjukhoz. És Mike Tysonhoz.

Transz (2013)

Mi értelme a tökéletes bűnténynek, ha utána nem emlékszel, hogy hova rejtetted a szajrét? Ezzel a dilemmával szembesül a rendezőlegenda Danny Boyle csavaros filmjében a James McAvoy játszotta műkincstolvaj, sőt mások is szembesítik vele, hiszen nem egyedül akciózott. A megoldás pedig olyan váratlan helyen rejlik, amire garantáltan senki sem gondolt a film kezdetén.

Szenilla nyomában (2016)

Már a Némó nyomában vicces mellékszereplőjeként közönségkedvenccé vált a mókás kis kék doktorhal, aki aztán a saját filmjét is megkapta a Pixar stúdiótól. Ebben a korábbi film sémáját követve ő is az elveszett családtagjai után kutat, miközben ugye nem képes semmire visszaemlékezni néhány másodpercen túl. 

Szunnyadó vérebek (2024)

Április 18-tól látható a hazai mozikban a 60. születésnapját épp most ünneplő Russell Crowe új filmje, amiben egy olyan foglalkozás képviselőjét játssza, ahol kimondottan rosszul jön a memóriaprobléma. Amnéziás nyomozóként egy régi ügyet próbál meg felgöngyölíteni, és a saját emlékei mellett másoké sem bizonyulnak megbízhatóbb nyomoknak, miközben egy ember élete a tét.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.