Lázár Chef receptjei hamburger hal grill sztárszakács
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés gasztrotúrává váljon Sztárszerzők rovatunkban, a Life.hu-n.

Hozzávalók 4 személyre:

a halburger elkészítéséhez (fejenként 2 darab):

35 dkg (kb. 2 darab) afrikai harcsafilé
8 darab magos zsömle
2 evőkanál olaj
8 teáskanál majonéz
8 kisebb méretű paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vágott snidling
1 csomag petrezselyemzöld
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál só

Forrás: Lázár Chef

a tejfölös avokádó elkészítéséhez:

8 evőkanál tejföl
2 darab avokádó
4 csepp citromlé (1 cikk citrom leve)
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 csomag korianderlevél
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 mokkáskanál só

Elkészítési idő: 40 perc

Elkészítés:

Az afrikai harcsafiléket ledaráljuk, majd keverőtálba tesszük, és összekeverjük a zúzott fokhagymával, a vágott snidlinggel, a finomra vágott petrezselyemmel, a sóval, az őrölt fekete borssal és az olajjal. A masszát alaposan összedolgozzuk. Vizes kézzel a masszából tenyérnyi vastag pogácsákat (8 darabot) formázunk, majd azokat kb. egy-egy ujjnyi vastagra lapítjuk. Beüzemeljük a grillsütőt, a nem túl forróra hevített faszén fölé helyezzük a sütőrácsot, erre ráteszünk egy duplán hajtott alufóliaréteget, majd a kezünkkel rásimítjuk a rácsra. A rács közötti fólia részeket átszurkáljuk egy vékony pengéjű késsel, majd egy ecsettel rákenjük a vékony olajréteget, és erre helyezzük rá a kilapított halpogácsákat. Közben elkészítjük a tejfölös avokádót: a tejfölt összekeverjük a zúzott fokhagymával, a sóval, az őrölt fekete borssal, a citromlével és az apróra vágott korianderlevéllel, majd hozzáadjuk a megtisztított, apró darabokra vágott avokádót. A magos zsömléket félbevágjuk, és a grillrácson szintén megpirítjuk. A zsömlék alján simítsunk el egy–egy teáskanál majonézt, ezekre helyezzük rá a paradicsomszeleteket, a frissen kisütött halpogácsákat, a tejfölös avokádót és zárásképpen helyezzük rá ezekre a zsömlék tetejét.

Extra tipp:

Ha nincsen grillsütőnk vagy esik az eső: egy felhevített serpenyőben 2 evőkanálnyi olajon süssük a húspogácsák mindkét oldalát szép pirosra. A halpogácsák sütésénél ügyeljünk arra, hogy a pogácsákat leghamarabb 5 perc után fordítsuk meg, különben az alsó részük nem lesz annyira megpirulva, és emiatt széteshetnek. Sem a hal-, sem a húspogácsákba nem kell tojás, mert attól is csak szétesnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.