Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés gasztrotúrává váljon Sztárszerzők rovatunkban, a Life.hu-n.

Hozzávalók 4 személyre:

a halburger elkészítéséhez (fejenként 2 darab):

35 dkg (kb. 2 darab) afrikai harcsafilé
8 darab magos zsömle
2 evőkanál olaj
8 teáskanál majonéz
8 kisebb méretű paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vágott snidling
1 csomag petrezselyemzöld
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál só

Forrás: Lázár Chef

a tejfölös avokádó elkészítéséhez:

8 evőkanál tejföl
2 darab avokádó
4 csepp citromlé (1 cikk citrom leve)
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 csomag korianderlevél
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 mokkáskanál só

Elkészítési idő: 40 perc

Elkészítés:

Az afrikai harcsafiléket ledaráljuk, majd keverőtálba tesszük, és összekeverjük a zúzott fokhagymával, a vágott snidlinggel, a finomra vágott petrezselyemmel, a sóval, az őrölt fekete borssal és az olajjal. A masszát alaposan összedolgozzuk. Vizes kézzel a masszából tenyérnyi vastag pogácsákat (8 darabot) formázunk, majd azokat kb. egy-egy ujjnyi vastagra lapítjuk. Beüzemeljük a grillsütőt, a nem túl forróra hevített faszén fölé helyezzük a sütőrácsot, erre ráteszünk egy duplán hajtott alufóliaréteget, majd a kezünkkel rásimítjuk a rácsra. A rács közötti fólia részeket átszurkáljuk egy vékony pengéjű késsel, majd egy ecsettel rákenjük a vékony olajréteget, és erre helyezzük rá a kilapított halpogácsákat. Közben elkészítjük a tejfölös avokádót: a tejfölt összekeverjük a zúzott fokhagymával, a sóval, az őrölt fekete borssal, a citromlével és az apróra vágott korianderlevéllel, majd hozzáadjuk a megtisztított, apró darabokra vágott avokádót. A magos zsömléket félbevágjuk, és a grillrácson szintén megpirítjuk. A zsömlék alján simítsunk el egy–egy teáskanál majonézt, ezekre helyezzük rá a paradicsomszeleteket, a frissen kisütött halpogácsákat, a tejfölös avokádót és zárásképpen helyezzük rá ezekre a zsömlék tetejét.

Extra tipp:
Ha nincsen grillsütőnk vagy esik az eső: egy felhevített serpenyőben 2 evőkanálnyi olajon süssük a húspogácsák mindkét oldalát szép pirosra. A halpogácsák sütésénél ügyeljünk arra, hogy a pogácsákat leghamarabb 5 perc után fordítsuk meg, különben az alsó részük nem lesz annyira megpirulva, és emiatt széteshetnek. Sem a hal-, sem a húspogácsákba nem kell tojás, mert attól is csak szétesnek.