Minden, amit a kávéról tudni érdemes

Forrás: Thinkstock -
kávézó Bécs kávé Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A reggeli kávézás nálam igazi rituálénak számít, nincs olyan nap, amit ne így kezdenék. Ilyenkor összeszedem a gondolataimat és megtervezem a napomat. Napközben is szeretek beiktatni egy-két ilyen kávészünetet, hogy a forgatások között is újra erőre kaphassak.

Ebből adódóan bárhova is utazom a világban, mindig megkeresem azt a kávézót, ahol a legfinomabb kávékülönlegességeket készítik. Bécsben már többször jártam, így nem mehetek el szó nélkül a bécsi kávéházi kultúra mellett, amelynek mára már több évtizedes hagyománya van, és amelyet világszerte hatalmas érdeklődés övez.

A bécsiek úgy vélik, hogy 1683-ban a törökök sikertelen hadjárata után zsákmányolt kávébabbal került a városba a különleges ital, aminek fogyasztását már-már művészi szintre emelték a helyiek. 300 évvel később pedig egy olyan kulturális életérzést teremtettek ebből, hogy 2011 novemberében a bécsi kávéházi kultúra hivatalosan is felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe.

A reggeli kávézás nálam igazi rituálénak számít Forrás: Marton Adrienn

Egy tradicionális bécsi kávéház semmivel sem összehasonlítható.

Antik bútorok, márványasztalok, sejtelmes fényekben úszó tükrök a falakon. Egy olyan légkörbe lép be ilyenkor az ember, ami egyszerűen magával ragad és visszarepít a régi korokba egy szempillantás alatt. Lényegében olyan, mint egy második nappali, ahol kiszakadhatunk a mindennapok mókuskerekéből, inspirálódhatunk egy kicsit. Nem véletlen, hogy megannyi költő és művész vonult el ide lecsendesedni, ihletet meríteni.

Egyetlen csésze kávé mellett – amelyet hagyományosan ezüsttálcán, egy pohár víz kíséretében szolgálnak fel – órákon át elüldögélhetünk a kávéházban anélkül, hogy bármi mást rendelnénk. Nem érezzük magunkat feszélyezve, olyan, mintha a második otthonunkban lennénk.

Kiszakadhatunk a mindennapok mókuskerekéből, inspirálódhatunk egy kicsit Forrás: Marton Adrienn

A bécsi kávéházi kultúra egyik nagykövete és az egyik legrégebbi kávépörkölő maga Julius Meinl volt, aki már 1862-ben is szívügyének tekintette, hogy kávéival inspirálja az embereket. Amikor Bécsben jártam, be is tértem egy kávézóba, ahol a felszolgálók egy rendhagyó történelemóra kíséretében hatalmas szenvedéllyel meséltek nekem a kávéról. Egészen a kávébabtól a csészéig.
A klasszikus folyamat szerint a zöld kávészemeket hagyományosan magasan fekvő, a világ vezető kávétermő területeiről takarítják be, ahonnan szigorú minőségellenőrzési folyamatok után a pörkölőüzembe kerülnek. Itt a pörkölés előtt a kávét megtisztítják mindenféle idegen anyagtól, és ha szükséges, minden egyes kávébabot elektronikusan ellenőriznek. Számomra döbbenetes volt hallgatni, hogy mennyi apró, mégis fontos lépés szükséges ahhoz, hogy finom és harmonikus ízű kávét ihassunk.

Sok apró, mégis fontos lépés szükséges ahhoz, hogy finom és harmonikus ízű kávét ihassunk Forrás: Thinkstock

A pörkölést 3 csoportba osztják, világos, közepes és sötét. A világosabb savasabb, intenzív, így leginkább filteres kávékhoz ideális. A közepes enyhén savas, karamellizált ízvilágú, így tökéletes alapja a bécsi kávérecepteknek. A sötét pörkölés intenzív, erősen karamellizált és testesebb, így ideális az eszpresszókhoz. A pörkölt kávé, legyen az szemes vagy őrölt, nagyon érzékeny termék. Hogy megóvják az oxigéntől, a szagoktól, páratartalomtól, hőtől és fénytől, a kávét közvetlenül a pörkölés után egy légmentes zárófóliába csomagolják. Ezzel garantálják, hogy az asztalunkra kerülő forró ital tökéletes lesz.

Tavaly is részt vettem ezen a meghirdetett programon, így biztosan idén sem hagyom ki, hiszen sok-sok kávézóban lesz erre lehetőségünk itthon is.

Marton Adrienn Amerika legfinomabb édességeit kóstoltahttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170207-marton-adrienn-amerikaban-fankot-kostolt.htmlAz Egyesült Államok gasztronómiája nagyon változatos, hiszen a bevándorlók mind-mind magukkal hozták gasztrokultúrájukat, fogásaikat, amelyeket a századok során az éghajlathoz, az adott termőföld sajátosságaihoz igazítottak. Így van ez természetesen a desszertek terén is. Privát séf--Marton Adrienn a Maldív-szigeteken töltötte nászútjáthttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170207-marton-adrienn-a-maldiv-szigetekre-utazott-ferjevel-edvin-martonnal-naszutra.htmlJanuár közepén nemcsak a szülinapomat tartottam, de egyben a 8 éve elmaradt nászutunkat is bepótoltuk. Az úti cél pedig a Maldív-szigetek volt, ahol életem egyik legemlékezetesebb születésnapját ünnepelhettem meg. Privát séf--Marton Adrienn Thaiföldi gasztrokalandjairól mesélt http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170207-marton-adrienn-thai-gasztrokalandjairol-mesel.htmlNyolc év házasság után pótoltuk be idén januárban a korábban elmaradt nászútunkat. Az úti cél a thaiföldi, Koh Samui szigete lett volna, ám a viharos, esős időjárás miatt más úti célt kellett találnunk így végül a Maldív-szigetekre esett a választásunk. Szerencsére a thai fővárosban, Bangkokban is eltöltöttünk két napot, így volt időm a helyi gasztronómiai különlegességeket végigkóstolni. Privát séf--Az USA nemzeti ételei http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170102-marton-andrienn-amerika-gasztronomiajarol-meselt.htmlTöbb évig éltünk az Egyesült Államokban, így volt tapasztalatom megkóstolni az ország nemzeti ételeit. Sokan a gyorséttermekkel azonosítják az USA gasztronómiáját, vagy azt mondják, nincsen saját konyhaművészete, de ezt több év tapasztalatai alapján meg kell cáfolnom. Privát séfThinkstockMarton Adrienn argentin gasztrokalandjaihttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170207-marton-adrienn-argentinaban-kostolta-a-steaket.htmlArgentínában egy nyaralásunk alkalmával volt szerencsénk megkóstolni a helyi ételkülönlegességeket. Az argentin konyhában a húst hússal elve érvényesül, és szinte nincs olyan étkezés, ahol ne kerülne egy kis marhahús valamilyen feldolgozott formában az asztalra. Az biztos, hogy nagyon értenek a húsokhoz, így nem véletlen, hogy életem legfinomabb steakjét is egy argentin származású séf készítette el nekünk. Privát séfThinkstockA híres belga csokoládéhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161028-marton-adrienn-edvin-marton-felesege-privat-sef-a-hires-belga-csokoladerol-mesel.htmlBelgium a habzsolás fellegvára. Sörök, sajtok, édességek kifogyhatatlan tárháza várja az odalátogatókat. Amikor ott jártam, bizony én is végigkóstoltam minden finomságot, és sok-sok ötlettel, és persze csokoládéval felpakolva tértem haza. Privát séfOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.