Argentína Marton Adrienn steak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Argentínában egy nyaralásunk alkalmával volt szerencsénk megkóstolni a helyi ételkülönlegességeket. Az argentin konyhában a húst hússal elve érvényesül, és szinte nincs olyan étkezés, ahol ne kerülne egy kis marhahús valamilyen feldolgozott formában az asztalra. Az biztos, hogy nagyon értenek a húsokhoz, így nem véletlen, hogy életem legfinomabb steakjét is egy argentin származású séf készítette el nekünk.

És hogy miből állt kint egy átlagos napi kulináris kalandozásom? Nos, kezdjük a reggelivel, amit nem bonyolítanak túl, így szokásosan valami friss péksüteményt kínáltak lekvárral és egy kis kávéval. Ebédre azonban már előkerültek a szaftos grillhúsok, amelyek leginkább marhából készültek, és könnyed, ropogós salátával tálalták őket.

A szaftos grillhúsok leginkább marhából készültek, és könnyed, ropogós salátával tálalták őket Forrás: Thinkstock

Nagy hagyománya van náluk az előételeknek, ami általában matambre vagy empanada. A matambre főtt tojással és zöldségekkel töltött hústekercs, míg az empanada nemzeti ételnek számít. Itt a tésztát darált marhahússal töltik, majd olajban sütik ki. Ezenkívül még nagyon népszerű a carbonada ragu, ami marhából, kukoricából, burgonyából, sütőtökből és paradicsomból készül.

Uzsonnára leginkább péksüteményeket, valamint desszerteket eszegettünk egy finom, gőzölgő kávé társaságában.

A vacsoraidő a magyar szokásokhoz képest elég későre esik. Ugyanis rendszerint 9 óra körül szolgálják fel, és általában ez a leglaktatóbb étkezés mind közül. Ilyenkor kerülnek elő

a méretes steakek, amelyek olykor 10 cm-es vastagságúak is lehetnek!

Ilyenkor kerültek elő a méretes steakek Forrás: Marton Adrienn

Elképesztően finomak, tökéletes az állaguk, a fűszerezésük, és bizony elég olcsón lehet az éttermekben egy kiadós vacsorát elfogyasztani.

Mindezek után érdemes megkóstolni a desszerteket is, ami az édesszájúaknak maga a mennyország lehet. Leginkább tejes édességek széles tárháza várja a turistákat. Bevallom, nekem ezek a finomságok már-már túl édesek voltak. A legismertebb a dulce de leche, ami egy nádcukorral készült karamellizált tejkrém, amelyet különféle édességek készítésére, illetve ízesítésére használnak. Ezenkívül a flan, a spanyolok híres karamellkrémje is népszerű az argentin éttermek kínálatában.

Egyszer volt szerencsém egy három Michelin-csillagos argentin séf, Juan Amador bécsi éttermében, az Amador'sban megkóstolni a legfinomabb steaket, amit valaha ettem. Felejthetetlen élmény volt! A séf úr meg is hívott a soron következő vacsoraestjére, amit már nagyon várunk.

Volt szerencsém Juan Amador bécsi éttermében, az Amador'sban megkóstolni a legfinomabb steaket Forrás: Marton Adrienn
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.