Debreceni kolbász, mézeskalács, töltött káposzta, szürkemarha-gulyás. Ha a város jut eszünkbe, rögvest csupa-csupa finomságot társítunk hozzá, így nem meglepő, hogy a legautentikusabb magyar konyha otthonának is szokták nevezni. A családdal mi is meglátogattuk a várost, ahol bizony végigkóstoltuk az összes helyi ételkülönlegességet.

Debrecenben az ételek íze és tálalása nagyon egyedi. Lehet szó bográcsozásról, prémiumkategóriás étteremről, street foodról vagy akár gasztronómiai fesztiválról, mindenhol nagyon különleges fogásokat kóstolhattunk, különleges köntösben felszolgálva. Ételstylist révén nagyon örültem az egyedi, olykor rendhagyó tálalásoknak. 

A debreceni református NagytemplomForrás: Thinkstock

A város azon túl, hogy igazi gasztrofellegvár, fesztiválokban sem szenved hiányt. Májusban a debreceni mézeskalács, a pulyka, a rozé és a habzóbor, júniusban a gulyás, a fröccs, a kézműves sör és a debreceni páros kolbász, augusztusban pedig a magyar bor köré szerveződik egy-egy jó hangulatú szabadtéri rendezvény. Amikor ott jártunk nem volt ugyan fesztivál, de ez nem tántorított el minket attól, hogy végigkóstoljuk a helyi finomságokat. 

Debrecen a hazai gasztronómia fellegváraForrás: Marton Adrienn

Elsőként a méltán világhírű debreceni kolbászt kóstoltuk meg az egyik helyi bisztró teraszán. Szaftos, ropogós és elképesztően finom volt. Úgy éreztük, már ezért megérte ideutazni... Persze ezután még nagyobb lett bennünk a kíváncsiság, így betértünk egy helyi étterembe, ahol páratlan vendégszeretet és jobbnál jobb ínyencségek fogadtak minket. 

A szürkemarha-gulyással kezdtük a sort, ami hagyományos pusztai étel, mely a marhákat őrző pásztorokról kapta a nevét. A felszolgálótól megtudtuk, hogy ami az asztalunkra került, a Hortobágyon nevelkedett jószágokból készült, így tényleg igazi, hamisítatlan helyi fogásnak számít. Nagyon ízlett mindannyiunknak. 

Szürkemarha-gulyásForrás: provertes.hu

Ezután megkóstoltuk a debreceni töltött káposztát, ami egészben savanyított káposztalevélből készül, melyet aprókáposztán tálalnak, és a végén debreceni páros kolbásszal koronáznak meg. Különleges ízek jellemezték, így biztosan otthon is elkészítem majd.

Debreceni töltött káposztaForrás: Marton Adrienn

A gasztrotúrát a debreceni mézeskaláccsal zártuk. Méghozzá egy tányér formájúval! Az eredeti, kizárólag Debrecenben és ütőfával készült mézeskalács nemcsak finom, de szép ajándék is, így elcsomagoltunk néhányat a díszes édességekből. 

A sok-sok finomság után nekivágtunk egy kis városnézésnek, majd visszafelé még ellátogattunk a Hortobágyi Nemzeti Parkba, aminek a fiaim különösen örültek. Hazánk első nemzeti parkja a világ kulturális és természeti örökségének része. Hatalmas élmény volt körbejárni és látni a csodálatos élővilágát. A gyermekeim imádták, ide még biztosan visszatérünk!