A borús, őszi időjárás kicsit naposabbra fordult, itt az idő hát egy utolsó nagy hamburgerpartihoz! Ha igazán maradandót akarsz alkotni, szánj rá egy kevéske időt, és A-tól Z-ig készíts magad mindent.
Süss hambizsömlét, gyúrd a húspogit, és hogy mindenki erről beszéljen, tedd különlegessé hagymalekvárral! És ami nem hiányozhat egy kulináris hambi mellől, az a krumpli. Amilyen egyszerűen csak lehet, főzd, ízesítsd, és bízd a többit a forró sütőre!
Hozzávalók 6 adaghoz
Húspogácsa:
- 40 dkg darált pulykamellfilé
- 5 dkg kockázott baconszalonna
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva vagy reszelve
- 1 db tojás
- 1 tk. kurkuma
- 3 ek. olívaolaj
- só és bors

Hagymalekvár:
- 60 dkg vöröshagyma
- 2 db narancs héja és leve
- 2 ek. barna cukor
Buci:
- 20 dkg rétesliszt
- 20 dkg finom liszt
- 7 g szárított élesztő
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg puha vaj
- 2 dl langyos tej
- 4 db tojás
- 2 csipet só
Steakburgonya:
- 1 kg burgonya
- 1 tk. só
- 1 tk. pirospaprika
- 3 ek. olaj
- frissen őrölt bors

Elkészítés
Steakburgonya:
Főzzük meg héjában a burgonyát, hűtsük le, és vágjuk negyedekre. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire, locsoljuk meg az olajjal, és fűszerezzük sóval, borssal, paprikával. Kezünkkel forgassuk össze, és süssük 180°C-on 30 percet.
Buci:
Szórjuk tálba a lisztet, a szárított élesztőt, a porcukrot, a 3 tojást, és keverjük össze alaposan a robotgép dagasztó száraival. Folyamatosan adagoljuk hozzá a 2 dl langyos tejet, a darabolt vajat és a sót, alaposan dolgozzuk össze, hogy elváljon az edény falától. Lisztezzük meg a tészta tetejét, a tálat fóliázzuk le, 30 perc alatt kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát rakjuk bőségesen lisztezett deszkára, és öklünkkel alaposan gyúrjuk át, hogy újra eredeti méretű legyen. Osszuk 6 részre, és formázzunk belőle cipókat, rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük meg a tetejüket a 1 db felvert tojással. Süssük 180°C-on 35 percet légkeverés funkción.
Narancsos hagymalekvár:
Tisztítsuk meg a hagymát, szeljük ketté, és szeleteljük vékony szeletekre. Vékonyan hámozzuk meg a narancsokat, és a héjat vágjuk vékony csíkokra. Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, és rakjuk bele a felszeletelt hagymákat. Kevergetve pirítsuk 10 percig, hagyjuk karamellizálódni, és közben adjuk hozzá a narancshéjat. Facsarjuk rá a narancsok levét, és tegyük hozzá a két kanál barna cukrot. Majd forraljuk el a narancslevet, hogy sűrű és krémes legyen a hagyma.
Húspogácsa:
Rakjuk tálba a darált pulykamellet, a bacont, a fokhagymát, a tojást és a kurkumát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és kézzel alaposan gyúrjuk össze. Formázzunk belőle tenyérnyi nagyságú, fél centiméter vastag pogácsákat. Forró serpenyőben süssük a 3 ek. olívaolajon mindkét oldalát 6 percig. Rakjuk félre a tálalásig.
Tálalás
Vágjuk ketté a bucikat, rakjunk az alsó részére friss salátalevelet, arra a sült pulykapogácsát és egy kanál narancsos hagymalekvárt. Rakjuk rá a tetejét, és tálaljuk mellé a steakburgonyát.