Így készül a NASA a Marsra: 4 ember 1 éven át egy 3D-s nyomtatással, iszapból készült házban él majd

NASA 3D nyomtatás teszt Mars expedíció iszap Hold
A tudósok olyan módszereket tesztelnek, amelyek segítségével épületeket építhetnek a Marson és a Holdon anélkül, hogy anyagokat vonnának el a Földről. Az egyik lehetséges megoldás a 3D nyomtatott olvasztott regolit.

Júniusban lép be a négyfős legénység a NASA Johnson Űrközpontjának hangárjába a texasi Houstonban, hogy egy évet egy 3D-s nyomtatott épületben töltsön. A Mars Dune Alpha iszapból készült, 157 négyzetméter alapterületű, és a színe olyan, mint a Mars talajának színe. Az épületet a BIG-Bjarke Ingels Group építésziroda tervezte, a 3D nyomtatást pedig az Icon Technology készítette.

A szerkezeten belüli kísérletek azokra a fizikai, viselkedési és egészségügyi kihívásokra fognak összpontosítani, amelyekkel az emberek a hosszú távú űrbeli tartózkodás során szembesülnek. Ez az első olyan építmány, amelyet a NASA a Holdra és Marsra szánt autonóm építési technológia-projektjéhez (MMPACT) építettek.

Amikor az emberiség a NASA Artemis programjának részeként visszatér a Holdra, az űrhajósok először olyan helyeken fognak élni, mint egy keringő űrállomás, egy holdraszállón vagy felfújható felszíni élőhelyeken. De az MMPACT csapata fenntartható, hosszú élettartamú szerkezetek építésére készül. Ahhoz, hogy elkerüljék az anyagok Földről történő szállításának magas költségeit, ami hatalmas rakétákat és üzemanyag-költségeket igényelne, a már meglévő regolitot használják, amit olyan pasztává alakítanak, amely 3D-ben vékony rétegekre vagy különböző formákra nyomtatható - írja a WIRED.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.