Pázsit helyett, kavics nélkül: talajtakaró növények a kertben

kert, árnyék, árnyék tűrő növények, talajtakaró növények, árnyékliliom
Elena Elisseeva/Shutterstock - Elena Elisseeva
kert és balkon környezettudatos életmód kert
Néhány évtizede nagy sláger volt a szép zöld gyep, amelynek gondozása rengeteg munkát, energiát igényel, és mindig éri valami bosszúság a kerttulajdonost, mert kiég, kopik, hiányos, tehát nem szép. Állandóan nyírni és locsolni kell, ami már nem csak a hobbikertésznek, de a bolygónak is teher.

A kevesebb locsolásra szánt víz miatt, no és a gyomlálás megúszásának céljával jött évekkel ezelőtt divatba a kavicsos szórás, azaz, hogy az elültetett növények közé mindenféle kisebb-nagyobb köveket helyeztek, szórtak el. Ez nemcsak a locsolást spórolja meg azáltal, hogy nem hagyja elpárologni a vizet a földből, de valóban esztétikus is, feltéve, ha az ember nem viszi túlzásba. A manapság divatos trenddel, a talajtakaró növények ültetésével azonban semmilyen színű, formájú kavics nem veheti fel a versenyt, és nem csak szépség szempontjából. A legtöbbünknek a pázsitról sokszor nem is a rövidre vágott fű, hanem az ezekkel az apró, de összefüggő zöldfelületet adó növények jutnak eszünkbe, a mezők, rétek puha virágai, amelyek közé mezítáb gázolhatunk anélkül, hogy attól kellene tartanunk, hogy megszúrnak. 

 

Mik azok a talajtakaró növények és mire jók? 

A talajtakaró növények, ahogy azt a nevük is jelzik, az ültetésük utáni néhány évben összefüggő talajtakarást biztosítanak. Vannak 20-40 centi magasra növő fajták, de számos vadvirágjellegű, fűhelyettesítő növény kzül is választhatunk, attól függ, hova és miért akarjuk ültetni. A vadvirágos vagy anélküli réteket idéző fajták az összefüggő fűvet helyettesíthetik, a 20-40 centiméter magasak dísznövényként szolgálhatnak. Amit minden talajtakaró növény tud, hogy teljesen betakarja a földet, így a gyomok nem tudnak terjedni, a kertésznek nem kell gyomlálni. Ami még mellettük szól, hogy a legtöbb nem igazán igényes, bármilyen talajban, fényben és árnyékban is jól érzi magát, bírja a szárazságot, de tűri az esőt is. 

Vadvirágos rét a kerben, a gyermekkor felhőtlen boldogsága

Aki nem szeretne folyton füvet nyírni, trágyázni, fejtrágyázni, szellőztetni, gyomirtózni és locsolni, ami — ezt nem lehet elégszer elmondani — nemcsak munkaigényes, de a bolygónak is fáj, csodálatos zöldellő rétet varázsolhat a kertje nem használt, funkció nélküli területeire, fűmagok nélkül is.

 

A kevert virágokkal ültetett, vadvirágos mezők hatását keltő zöldfelület nemcsak romantikus látványt nyújt, de visszarepít a gyermekkor felhőtlenségébe, amikor még gátlások nélkül hevertünk le a prérire, az eget bámultuk, és a puszta létezésünk is bőven elég ok volt a boldogságra. Hányszor fontunk koszorút a réten virágzó lóheréből, mennyit kerestük-kutattunk gyerekként a négylevelűt, amely hittük, hogy szerencsét hoz, és ami, ha nem is olyan ritka, mint a fehér holló, azért nem adja könnyen magát. Mezítláb gázolni a mezőben, nem mindennapi élmény — pláne, ha el tudjuk kerülni a rovarcsípéseket —, és otthon is megvalósítható. Ma már minden gazdabolt, kertészet tart a kialakításához szükséges magokat, amelyek segítségével a saját kertünkben is nőhet a fű helyett lóhere, vagy a természetben letört, korhadt fákat benövő ciprusmoha, amely mintha életet akarna lehelni az elhalt növénybe, vagy a római kamilla, mely nyírást nagyon ritkán igényel, cserébe vastag, taposható, szőnyeget képez, de a 2 centiméterre növő, minden körülményt tűrő korzikai menta is jó választás. Számos kertészeti oldal foglalkozik pázsithelyettesítő növényekkel, érdemes alaposan körülnézni és kiválasztani azokat, amelyek a legjobban tetszenek vagy megfelelnek az igényeinknek. A lehetőségek tárháza, ha nem is végtelen, de ahhoz közeli. 

Árnyékkertek, talajtakaró dísznövények, örökzöldek is lehetnek a kertünk ékességei

Ha árnyékkert, akkor árnyékliliom vagy hosta, amelynek rengeteg fajtája létezik, ami közös bennük, hogy egytől-egyik mindegyeik gyönyörű. Óriás leveleikkel beterítik a talajt. Évelők, egész évben pompáznak, virágzáskor apró, fajtától függően változatos színű virágaikkal nyújtanak szemet gyönyörködtető látvány. De a pázsitszegfű, a szintén töbféle változatban létező varjúháj, lángvirágok, napvirágok és még hosszan lehetne sorolni, hányféle növénnyel teríthetjük be a földünket, a megfelelő növénytársításokat is figyelembe véve. 

Hosta,Plant,Mix,,Green,,White,,Blue,,And,Yellow,Foliage,,Soil
A hosták, azaz árnyékliliomok télen-nyáron a kert díszei, az ültetés után néhány évvel teljesen betakarják a talajt
Forrás: Shutterstock

A kúszólonc, a kecskerágó vagy a madárbirs szintén kiváló talajtakaró növény, közülük a kicsit magasabb növésűek akár kertrészek elválasztására, árnyékolásra, esetle a belátást korlátozni, alacsony sövényként is hasznosak.

Talajtakaró növények ültetésével sokat tehetünk a környzetünkért és önmagunkért is, ráadásul csodálatos látványban lehet részünk, akár egész évben is. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.