Szilvaszerelem - ínyencségek szilvából, ringlóból

szilva mandula
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szilva és a ringló kék színét és édes zamatát nem lehet nem imádni. A késő nyári gyümölcs frissen isteni, és igazi ínyencségek készíthetők belőle.

Szilvaleves mandulakrokanttal és grízgaluskával

Hozzávalók:
2 evőkanál vaj
1 csipet kardamom
50 g mandulaszirom

olaj
500 g szilva
1 liter almalé
30 g étkezési keményítő
1 lime
1 rúd fahéj
50 g cukor + 4 evőkanál cukor
250 ml tej
60 g gríz
2 tojássárgája

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



Elkészítés:
A mandulakrokanthoz karamellizálj 1 evőkanál vajon 3 evőkanál cukrot, szép barnára. Kevergetés közben sózd meg, add hozzá a kardamomot és a mandulaforgácsot. Ha elkészült, tedd egy darab olajos alufóliára a karamelldarabot és hagyd kihűlni. Ha kihűlt, törd apró darabokra.
A grízgaluskához 1 evőkanál vajat, 1 evőkanál cukrot és egy fél lime héját főzd fel a tejben. Add hozzá a grízt, és főzd addig, amíg a keverék el nem válik az edény oldalától. Ha elkészült, tedd egy tálra, hogy kihűljön. Ha kihűlt, keverd bele a két tojássárgáját, majd hagyd pihenni tíz percig a masszát. Közben forralj enyhén sós vizet, és ha lobog, szaggasd bele a grízgaluskát. Kis fokozaton 10 perc alatt megfő.
Mosd meg a szilvát, magozd ki, majd nyolcadold fel. Keverd el a keményítőt 3-4 evőkanál almalével, a többi almalevet és a szilvát pedig öntsd egy fazékba, és kis fokozaton kezdd el főzni. Ízesítsd egy fél lime héjával, cukorral, fahéjjal, sóval. Ha felforrt, hagyd még főni 3 percig, majd add hozzá az almalében elkevert keményítőt, és forrald fel még egyszer. Ha elkészült a szilvaleves, grízgaluskával és mandulakrokant darabokkal tálald.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.