5 dolog, amire egyáltalán nincs szükség az iskolában - Ne engedd, hogy bevigye a gyerek

mobiltelefon mp3-lejátszó iskola tanszer játék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még tart a nyár, de lassan érdemes megkezdeni felkészülni és felkészíteni a gyereket a sulira. Ennek része az iskolai bevásárlólista összeállítása és a tabuk megnevezése is. Nem minden való ugyanis az iskolába - még akkor sem, ha elsőre hasznosnak tűnik.

Mobiltelefon

Kevés olyan vitatéma van, amiről mindenkinek van véleménye. Nos, a "vegyünk-e mobiltelefont az iskolás gyereknek" az egyik ilyen örökzöld. Tény és való, hogy nem haszontalan eszköz a mobil a szülő-gyermek kommunikációban és számtalan esetben jól jöhet, ha a kicsi elérhető, vagy ha ő el tud érni. Ha azonban nem elég érett ahhoz, hogy saját telefonja legyen, ráadásul még nem is akkora, hogy egyedül járjon a suliba, teljesen felesleges pénzt költeni erre. Ha mégis hasznosnak vagy szükségesnek tartod, vegyél egy egyszerű modellt, az okostelefonokat felejtsd el, mert a gyerek kizárólag játékra használja majd, akár óra közben is.

Thinkstock
Thinkstock

Színes, mesés, varázslatos tanszerek

Ami a lányoknak Hannah Montana, az a fiúknál Pókember - ők ma a legnépszerűbbek a hagyományos lovas, cicás, kutyás, autós vagy focis tanszerek és kiegészítők mellett. Jó, ha tudod, mielőtt beszerzed ezeket borsos áron, hogy a gyerekek ízlése hihetetlen gyorsan változik. Aki-ami nyáron, tanszervásár idején még a kedvencük volt, félévkor már lehet, hogy rá sem bírnak nézni. A méregdrága hercegnős táska helyett akkor majd vehetsz újat. Ugyanez vonatkozik a csillogó, villogó, világító, zenélő és feleslegesen cicomás tanszerekre: szépek és divatosak, biztosan nagyon népszerűvé teszik a gyermekedet a többiek szemében, a tanárok szemében viszont sokkal kevésbé, ha az órán inkább a szépséges tolltartójával, radírjával vagy ceruzájával játszik jegyzetelés helyett.

Thinkstock
Thinkstock

Csecsebecsék

Lányos anyukák figyelem! Az iskolák házirendje általában szigorúan kitér az öltözködési szabályokra. Sulitól függően tilos a kihívó ruha, a smink, a magas sarkú cipő vagy a hajfestés. Nem csak azért, mert egy gyereknek felesleges kimázolnia magát, illatfelhőt húznia maga után és gólyalábakon billegni. Hanem azért sem valók ezek az iskola falai közé, mert a nebulók egyszerűen nem bírják megállni, hogy szünetekben, de még a tanórákon is igazítsanak egyet a szájfényükön, vagy csak még egyet fújjanak magukra a kölniből. Ilyen a hiúság... Viszont a kamaszkor felé közeledve, játékból, sulin kívül, egyszer-egyszer igazán megengedheted a kislányodnak, hogy néha kisminkelje vagy beillatozza magát, vagy próbálgassa a ruháidat és cipőidet - te is jól fogsz szórakozni -, ám a suliban ez maradjon tabu.

Thinkstock
Thinkstock

Kisautó, videojáték és társaik

A tanárok általában nem szeretik, ha a gyerekek játékokkal felszerelkezve mennek az iskolába. Igazuk is van, hiszen a kicsik nem tudják megállni, hogy ne vegyék elő a babát vagy a kisautót tanítási időben. Ha elveszik a kedvenc játék, akkor pedig pláne nem tud a tanulásra koncentrálni. De ne hidd, hogy ez csak az alsósoknak kísértés! A nagyobbacskák, de még a gimnazisták is szeretnek büszkélkedni a karácsonyra, húsvétra vagy születésnapra kapott vadiúj videojátékkal vagy más kinccsel. Pedig ezek éppolyan kiváló figyelemelterelők, mint a kicsik játékai, ha nem még jobbak azoknál. Ami pedig még nehezebb: otthon sem szabad engedned, hogy túl sokat, vagy túl sokáig játsszon hétköznaponként a gyerek, ha ugyanis a tanulás vagy a pihenés rovására megy a játék, éppúgy kevésbé tud koncentrálni az iskolában, mintha magával hordaná a suliba.

Thinkstock
Thinkstock

Zenelejátszók

Ami a mi időnkben a walkman és a discman volt, az manapság az mp3-, mp4-, sőt, mp5-lejátszók. Kisebbek, sokkal többet tudnak, és akár a tanulásban is segíthetnek ezek a kütyük, de nem tanítási időben. A zenehallgatás szigorúan otthoni tevékenység legyen, még a szünetben sem jó "játék". Arról nem is beszélve, hogy ezek a szerkezetek elveszhetnek, elromolhatnak, vagy akár el is lophatják őket. Az mp4-ek és mp5-ök azonban nemcsak zenelejátszók, képeket és videókat is feltölthetsz rájuk, akár olyan tananyagokat, fájlokat is, amelyek segíthetnek neki a tanulásban, utazás közben vagy otthon hétvégére, délutánra. De nem az iskolában!

Thinkstock
Thinkstock

Jár-e zsebpénz a házimunkáért? - A magyar sztáranyukák válaszolnakhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110812-jare-zsebpenz-a-hazimunkaert-a-magyar-sztaranyukak-valaszolnak.htmlZsebpénz és házimunka: te fizetnél a gyerekednek, hogy dolgozzon?http://www.life.hu/anyaskodj/20110809-zsebpenz-es-hazimunka-te-fizetnel-a-gyerekednek-hogy-dolgozzon.htmlFinnyás és válogat? Így vedd rá a gyereket, hogy mindent megegyen!http://www.life.hu/anyaskodj/20110805-finnyas-es-valogat-igy-vedd-ra-a-gyereket-hogy-mindent.htmlEgyetlen kattintás, amely életre szóló sérülést okozhat a gyerekbenhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110802-egyetlen-kattintas-amely-eletre-szolo-serulest-okozhat-a-gyerekben.html5 idegesítő anyukatípus, aki kihúzza a gyufát a gyermekteleneknélhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110725-5-idegesito-anyukatipus-aki-kihuzza-a-gyufat-a-gyermekteleneknel.htmlAz 5 legjobb retró játék, amiket imádtunk gyerekkorunkban - És ma is hiányzikhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110720-az-5-legjobb-retro-jatek-amiket-imadtunk-gyerekkorunkban-es.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.