cider almabor alkohol sör
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár hazánkban csak mostanában kezd elterjedni, ezért  sokak számára még mindig nem ismert a CIDER nevű  ízletes, enyhén szénsavas, alacsony alkoholtartalmú, legtöbbször almából készült hűsítő ital.

Se nem bor, se nem sör, és még csak nem is pezsgő, mégis mindenki kedveli, aki egyszer kóstolta. Az ország adottságainak köszönhetően, ahogy jelenleg híresek vagyunk a Tokaji borainkról, úgy válhatnánk híressé a szabolcsi almából készült ciderünkről is. Reméljük, a jövőben a termelők panaszai helyett arról fogunk hallani, hogy az összes almát sikerült megfelelő áron továbbértékesíteni, és a nyári melegben hűsítő szénsavas almaborral csillapíthatjuk szomjunkat.

Thinkstock
Thinkstock

Itthon eddig ugyan nem vált népszerűvé ez a nedű, de Nagy-Britanniában, Skandináviában, sőt még Franciaországban is a mindennapok egyik meghatározó itala. A cider azok közé az italok közé tartozik, amelyekre kortól függetlenül könnyű "rászokni", alacsony alkoholtartalma miatt szinte lehetetlen tőle szalonképességünket elveszíteni, ráadásul tele van antioxidánsokkal és fenolokkal, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák előfordulásának kockázatát. Összességében tehát egy relatív egészséges, finom, hazánkban tökéletesen gyártható termékről beszélünk, amire minden bizonnyal lenne kereslet.

Honnan is ered ez az ital?

A cider leginkább az angol ale sörökre emlékeztet, azonban mivel gabona helyett gyümölcsből készül, ízvilága teljesen más, mint a gabonából készült söröké. A történelmi hátteret tekintve az első írásos emlékek a ciderről Kr.e. 55-ig nyúlnak vissza, amikor a rómaiak elérték Angliát. Jelentéseikben arról számoltak be, hogy a helyi lakosok egyik legfőbb itala egy ízletes, almából készült szénsavas ital. Ismertté azonban csupán a normann hódítások ideje alatt, a 9. században vált. A népszerűsége annyira intenzíven növekedett, hogy az 1315. évi Oxfordi Angol Szótárban már találunk róla meghatározásokat. A szó eredete az ófrancia nyelvre - cisdcre - vezethető vissza, ugyanis ők már kizárólag az almából készített alkoholos italokra használták.
A cider a mai napig Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb nemzeti itala, mégis a világ legnagyobb cidertermelő országának Franciaország, azon belül is Bretagne számít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.