Csavarás a belső szervek egészségéért - kedvencünk a marícsjászana

JógaKlikk testmozgás jógaiskola
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kedvenc jógapózunk sorozatunkban ezen a héten a marícsjászana 3. változatát mutatjuk be, amely egy nemcsak látványos, de különösen jótékony csavaró póz is. Gyakorold velünk!

Az ászanát a Marícsi nevű bölcsről nevezték el, aki Brahmának, a Teremtőnek a fia volt, illetve Szúrjának, a Napistennek a nagyapja.

A csavarásokról általában

Képzelj el egy szivacsot, amelyet ha megcsavarsz, távozik belőle a víz - így távoznak a méreganyagok is a belső szervekből. A csavarásnál összepréselődnek, majd a gyakorlat után friss vér áramlik beléjük, szinte átmosva a zsigereket és az izmokat. A bélcsatornát is megmozgatja, növeli a perisztaltikát a csavarás, amelyet érdemes jobbra kezdeni, így a gyakorlat jobban követi a táplálék útját.

A törzs izomzatát erősítik, és ahol kell, nyújtják a csavarások, segítenek visszaállítani a helyes tartást: ennek hiánya a legtöbb derék- és hátfájás kiváltó oka. A feszítés, nyújtás és lazítás a törzs izmaiban kiválóan oldja az izomblokkokat. Hasonló történik az energiaháztartásunkkal is az izomfeszülés okozta energiahiány helyén: az ellazulásban friss energia árad szét.

Forrás: www.mytattoospro.com

Miben segíthet neked a marícsjászana rendszeres gyakorlása?

- Serkenti az emésztést, megszünteti a székrekedést, méregtelenít.

- Enyhíti a hátfájást, lumbágót és a csípőfájdalmakat.

- Maszírozza és felfrissíti a belső szerveket, különösen a májat és lépet.

- Erősíti a nyak izmait is.

- A vállak szabadabban mozognak, a vállizület a helyére kerül.

- Csökkenti a has méretét, erősíti a törzs izomzatát.

- A mellkas izmainak erősítésével javítja a mellkasi légzést.

- Rugalmasan tartja a gerincet.

- Az idegrendszer szempontjából harmonizál, kiegyenlít.

Erre figyelj a csavarásoknál!

A legfontosabb instrukció a csavaró pózok esetében, hogy egyenes gerinccel végezd, a nyak a gerinc folytatása legyen, mindkét ülőcsont stabilan a talajon, és a mellkas ne essen be, a vállaid legyenek hátrahúzva. Minden belégzésnél nyújtózz észrevétlenül a fej búbjával fölfelé, gondolj arra, hogy távolítod a csigolyáidat egymástól, helyet csinálsz a csavarásnak. Kilégzésre menj bele mélyebben a csavarásba, de sose menj a saját tested határain túl. Belégzésre hozzd vissza a törzset középre.

Life.hu tipp!

Tanuld meg a marícsjászana 3-at most a Jógaklikkel! Gyakorolj velünk - a videóért kattints ide!

Erre figyelj!

Nincs olyan jógapóz, amely mindenkire egyformán hat, a Marícsjászanának is vannak ellllenjavallatai, mint a porckorongsérv, súlyos gerincbetegségek, sérv, fekély, és ha a gyakorlat fájdalommal jár.
Jó gyakorlást kívánunk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.