Futurisztikus házat építettek - Ez lenne a jövő?

Forrás: bbc.com -
ház szén-dioxid otthon öko
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy ház, amely egyáltalán nem bocsát ki szén-dioxidot, sőt annyi energiát termel, hogy abból még eladásra is futja. Ez már a jövő?

A Cardiffi Egyetem dizájnereit George Osborne brit pénzügyminiszter szavai inspirálták, aki elvetette azt a lehetőséget, hogy 2016-tól ilyen házakat építsenek, mert szerinte lehetetlen ennek a tervnek a megvalósítása.

Az egyetemi csapat fogta magát, és azért is megmutatta a miniszternek, hogy a jövő csak egy karnyújtásnyira van.

Forrás: bbc.com

Mindössze 16 hét alatt meg is építették a prototípust, mondhatni potom összegből! A kivitelezési költség ugyanis belefért a szociális lakhatási programra szánt költségvetési keretbe, így elméletileg nem lenne akadálya a tömeggyártásnak sem.

Így termelhet otthonod plusz bevételt - költözz te is aktívházba!

Aktív, passzív vagy öko? Energiafogyasztás és építészeti felfogás szempontjából ma már többféle alternatív otthonban is gondolkodhatunk. Hogy miért érdemes egyik vagy másik mellett döntened? A következőkben ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani - szakértőnket, Gortva Péter építészmérnököt az aktívházak előnyeiről és esetleges hátrányairól kérdeztük.

A csapat számítása szerint a háznak télen szüksége lenne energiaforrásra, viszont nyáron annyi plusz energiát termelne, hogy összességében nemcsak hogy el tudná látni az átlagos energiaszükségleteket, de a fennmaradó energiát még értékesíteni is lehetne - tehát pénzt hozhatna a lakóknak.

A háznak mindehhez napenergiára, különböző energiatárolási megoldásokra, illetve megfelelő szigetelésre és a természetes fény jó kihasználására van szüksége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.