házasságkötés lagzi esküvő környezetvédelem környezetszennyezés nászajándék Föld környezettudatosság szénlábnyom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy melegszik az idő, egyre inkább beindul az esküvői szezon, a nagy nap és az előkészületek során pedig tetemes mennyiségű hulladékot termelünk. A házasságkötésnek azonban nem feltétlenül kell együtt járnia klímaváltozást okozó tevékenységekkel. Néhány egyszerű praktikával sokat tehetünk a bolygónk és saját magunk egészségéért.

Ruha

Az esküvő szó hallatán sokaknak elsőként egy gyönyörű, habos menyasszonyi ruha jut eszébe. Azzal viszont már kevesebben vannak tisztában, hogy a divatipar a világ legszennyezőbb iparágai közé tartozik. A rossz munkakörülmények, az alacsony bérek, a káros vegyszerek, a szállítással járó károsanyag-kibocsátás és szénlábnyom mind hatalmas mértékű környezetszennyezéssel jár. Ezért amikor az esküvői ruhatárunkat állítjuk össze, keressünk fel kölcsönzőket, használtruha-üzleteket, garázsvásárokat, vintage üzleteket, ahol egyedi és értékes kincsekre bukkanhatunk. A ruha kiválasztásánál folytathatjuk a családi hagyományokat: kölcsönkérhetjük például az örömanya vagy a nagymama ruháját, amelyet egy ügyes varrónő segítségével a saját egyéniségünkhöz igazíthatunk. Ha a kölcsönzés helyett a vásárlás mellett döntünk, célszerű szem előtt tartani azt a szempontot is, hogy fel tudjuk venni az adott darabot a későbbiekben. Egy öltöny, egy ing, egy nyakkendő bármilyen elegáns alkalmon megállja a helyét. A menyasszony ruhája is számításba jöhet estélyi ruha gyanánt, kosztümként vagy egy kényelmes, nyári világos öltözetként.

Érdemes úgy választani menyasszonyi ruhát, hogy azt más alkalomra is fel tudjuk majd venni Forrás: Shutterstock

Virág, dekoráció

A menyasszonyi csokor, a vőlegény kitűzője, az örömanyák csokra, a dekoráció jó néhány szál virágot felemészt.

A vágott virágok számát azonban érdemes a minimálisra csökkentenünk, hiszen ezek tetemes része más kontinensekről érkezik hazánkba, ezáltal pedig hatalmas a szénlábnyomuk.

A menyasszonyi csokorba helyi és szezonális virágok kerüljenek. Akik nem ijednek meg a konvenciók felrúgásától, választhatnak gyümölcsből, zöldségből készített csokrot is. Dekorációs elemként részesítsük előnyben a cserepes növényeket, amelyeket a vendégek esetleg magukkal is tudnak vinni a hivatalos rész vagy a vacsora után. Legyünk nyitottak a nem hétköznapi megoldásokra! Díszíthetjük például élő virág helyett fával vagy különböző magvakkal az ünnepi asztalt. A templomi vagy a polgári szertartás dekorációját magunkkal vihetjük a vacsora helyszínére. A lufik manapság divatos elemei egy-egy nagyobb eseménynek. Ezek azonban jelentős mértékben felelősek a tengeri élőlények pusztulásáért. Ha megoldható, inkább kerüljük a léggömböket!

Dekorációs elemként részesítsük előnyben a cserepes növényeket Forrás: Shutterstock

Zöld szülő, zöld gyerek

Mint a nevelés minden területén, a környezettudatos szemlélet kialakításában is elsődleges szempont a példamutatás. Így aztán nincs más választásunk, nekünk magunknak kell megmutatnunk azokat a megoldásokat, amelyekkel tovább életben tartható a bolygó.

Gyűrű

A hitvesi esküt a gyűrűk felhúzása koronázza meg. Egy átlagos gyűrű súlya hozzávetőlegesen 10 gramm. Az előállítása során viszont három tonna hulladék keletkezik. A rebellisebb, bevállalósabb párok választhatnak maguknak fagyűrűt, vagy beolvaszthatják saját, nem használatos ékszereiket a karikagyűrűikbe.

Étel-ital

Ahogy arra a húsmentes hétfő mozgalom is felhívja a figyelmünket, a húsukért tenyésztett haszonállatok tehetők felelőssé az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős hányadáért. Emellett az is figyelemre méltó tény, hogy egy-egy kilogramm hús előállításához – fajtától függően – több ezer liter vízre van szükség. Éppen ezért gondoskodjunk bőségesen ízletes, húsmentes falatokról is. A rántott gombán és a rántott sajton kívül számos egyéb lehetőség közül választhatunk. Próbáljunk helyi, szezonális alapanyagok közül válogatni, amikor az ünnepi menüt tervezzük, mert ezáltal csökkentjük az étel szállításával járó szénlábnyomunkat.

Az esküvői vacsorákon hajlamosak vagyunk túlzásokba esni, ha az étel mennyiségéről esik szó. Az ételpazarlás viszont szintén jelentősen hozzájárul a káros gázok kibocsátásához.

Kérjük meg a vendégeket, hogy hozzanak magukkal dobozokat, amelyekben hazavihetik a maradékot. Ha a násznép nem nyitott erre az ötletünkre, adományozzuk a megmaradt ételt egy helyi jótékony szervezetnek. No meg törekedjünk a mértékletességre! Az előételt például később újra felszolgálhatjuk, az esküvői torta mellé pedig nem igazán szükséges egyéb édes desszert.
Egy jó lagziban italokból sincs hiány. Ha környezettudatosan szeretnénk ünnepelni a nagy napot, mondjunk le az eldobható palackokról! Válasszunk például szódásszifont a műanyag palackos ásványvíz helyett. Az üveges bor helyett a kimérős változat vagy a csapolt sör is jó alternatíva lehet.

Kérjük meg a vendégeket, hogy hozzanak magukkal dobozokat, amelyekben hazavihetik a maradékot Forrás: Shutterstock

Nászajándék

Néhány évtizeddel ezelőtt az ifjú pár az esküvő után kezdte meg közös életét, így valóban szüksége volt kávéfőzőre, turmixgépre, mikrosütőre. Manapság a fiatalok már jóval a nagy nap előtt összeköltöznek, így felesleges hasonló konyhai berendezéseket vásárolni nekik. A borítékos megoldást sok lagziban alkalmazzák.

Megkérhetjük azonban a vendégeket, hogy azt az összeget, amit a nászajándékra szánnak, költsék inkább egy környezetvédelmi ügy segítésére.

Vehetünk például egy darab földterületet az esőerdőben vagy néhány facsemetét az Amazonas vidékén. Valószínűleg ezekre nagyobb szüksége van a bolygónak, mint a felesleges, giccses tárgyakra, amelyeket később csak kerülgetni kell a lakásban, mert ciki megválni tőlük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.