jegygyűrű házasság eljegyzés lánykérés gyűrű magazin eljegyzési gyűrű jegyesség ékszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az esküvői harangokig és a boldogító igenig vezető út első lépése a lánykérés, amelynek elengedhetetlen kelléke az a bizonyos gyűrű. De mégis hogyan válasszunk a hatalmas kínálatból? Mik a lehetőségek és mit érdemes figyelembe venni? Mutatjuk a legfőbb szempontokat.

Az eljegyzési gyűrűvel ugyan a pár férfi tagja lepi meg a kedvesét, mégis kevés az a vőlegényjelölt, aki nem olyan ékszert vásárol, amelyet szerelme sugall neki. Tehát voltaképpen nekünk, nőknek kell tisztába lennünk azzal, mit is szeretnénk, mik is a lehetőségeink, milyen számunkra a tökéletes eljegyzési gyűrű, amelyet egy életen át szívesen hordunk.

Anyagok és formák

Az első kérdés, amely felsejlik, ha eljegyzési gyűrűt kell választani, hogy mégis milyen anyagból készüljön? Néhány évtizede még a klasszikus sárga arany számított közkedveltnek, sőt az aranyon és talán az ezüstön kívül nem is nagyon volt lehetőség arra, hogy másfajta fémet válasszanak a jegyesek. Manapság szerencsére igen sokszínű a paletta, a sárga aranytól kezdve, a fehér és rozé aranyon keresztül, a platináig vagy éppen a palládiumig igen széles a skála, de a többféle fém ötvözése sem lehetetlen kérés.

Forrás: Shutterstock

A foglalat szintén fontos, hiszen amellett, hogy garantálja a kő biztonságát, nagyban meghatározza a gyűrű stílusát is. A három legnépszerűbb típus a karmos, a csatorna és a süllyesztett.
A karmos foglalat igen megbízható, a karmok száma pedig lehet kettő (nyitott), három, négy, de akár hat is, a csatorna foglalatban egy vájatban csücsül a kő, míg a süllyesztettben karmok nélkül kerül rögzítésre és a teteje egy szintben helyezkedik el a gyűrű felszínével.
Míg karmos gyűrűk általában a klasszikus vonalat képviselik, addig például a süllyesztett technikával készültek kifejezetten modern hatást keltenek.


A gyűrű lelke, a kő


A legelső kérdés után a legfontosabb kérdést is fel kell tenni eljegyzési gyűrű vásárlásakor, ez pedig nem más mint, hogy milyen kő kerüljön az ékszerbe.

A jegygyűrűk többsége gyémánttal készül,

ám nem ritka az olcsóbb cirkónia sem, ahogyan a különféle színes drágakövek és féldrágakövek is egyre népszerűbbek, így az utóbbi években már gyakran lehet látni smaragd, rubin, zafír, akvamarin vagy ametiszt eljegyzési gyűrűket.

Forrás: Shutterstock


A kő formája szintén meghatározó és nagyban befolyásolja az, hogy milyen stílusú a menyasszony.
A legnépszerűbb csiszolási formák a:

  • briliáns: klasszikus, kerek forma, ez a legnépszerűbb az eljegyzésű gyűrűk körében
  • smaragdcsiszolás: csapott sarkú téglalap
  • princess: négyzetre csiszolt kő
  • marquise: ovális, de a két csücskénél kihegyesedő
  • körte: alul ovális, felül kihegyesedő
  • szív: szívformára csiszolt
  • ovális: alul és felül is kerekített hosszúkás forma

Az eljegyzési gyűrű nem szimpla ékszer, hanem egy ígéret, egy szimbólum,

amelyet – ideális esetben – egy életen át visel a pár női tagja, így jó, ha olyan ékszert választunk és kapunk, amelyet szívesen és hosszú éveken át örömmel viselünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.